Online School
Регистрирани потребители: 22808
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Бебето общува с родителите си без думи

Бебето идва на този свят с пет важни средства, които ще му помогнат да се адаптира към света. Още от първия момент, когато се роди, бебето търси диалог с нас: иска винаги да сме около него (плаче, когато ни няма), има нужда от нас, за да получи впечатление от света, който го заобикаля.

В какво се състоят тези пет инструмента, с които бебето постига такива драстични промени не само у нас, родителите, но и в нашата среда?

1. Гледа ни втренчено...
Още от момента, в който се роди, бебето може да предизвиква и да задържа вниманието със своя поглед. Ако се доближим до лицето му, то ни гледа втренчено и продължително време. Но, какво толкова специално има в това и какво постига бебето? Ами, кара ни да общуваме с него, подтиква ни да му говорим – нещо изключително важно за неговото развитие, а ние със сигурност не можем да останем безмълвни пред този изпитателен и невинен поглед. И, защо да му говорим, когато не разбира? Бебето не разбира думите, но разбира какво му говорим по тона, с който го правим, по интонацията, по жестовете ни. И това, че новороденото още не разбира какво му говорим не значи, че думите не стимулират областта на езика в мозъка му, където се запечатват за по-късния етап от развитието на мъничето, когато то ще се учи да говори. И малко по малко нашите думи помагат на бебето да разбере света, който го заобикаля и да осъзнае своето място в него.

2. Избира ни сред всичко и всички
Когато бебето има нужда от нещо, то веднага се обръща към нас, родителите, с нас то изгражда една много дълбока връзка, предпочита нас и се държи с нас по-различно, отколкото с останалите. То чувства толкова силна емоционална връзка с нас, че никой и нищо не може да промени това. Мъничето ни показва, че споделя нашите чувства, че чувства като възрастен: то е тъжно, когато е болно или когато и ние сме тъжни, весело е, когато си играем с него, изпитва страх, когато чуе странни звуци и т.н. И съответно малкото бебче търси разрешение на своите емоционални състояния: когато е тъжно, търси физическия контакт с мама или татко, когато го е страх крещи или плаче, за да привлече вниманието ни и да му помогнем, когато иска да ни покаже радостта си, то гука, усмихва се и рита с крачета. Бебето ни разбира, то усеща в какво настроение сме ние и как се чувстваме, а ние също бързо ще се научим да разбираме неговите сигнали, стига само да се вслушаме в инстинкта си.

3. Мъничето се нуждае от нас
Всичко, което бебчето прави е отправено към родителите. Това желание за взаимодействие с родителите е генетично заложено и се проявява дори преди мъничето да се роди: ако потупаме леко корема на бременната, бебето веднага ще „отговори" на това. Емоцията на родителите е именно това, от което се нуждае бебето, за да расте и да се развива. Бебето има нужда неговото движение да има посока, да има смисъл и този смисъл го дава именно майката.
За да се научи да говори, мъничето има нужда някой да му говори и да отговаря на неговото гукане; за да се научи да ходи, трябва да има някой, който ще го чака остреща, за да насочи своите несигурни крачки към него и т.н.
Вроденото умение на бебето да бъде интерактивно със средата около себе си си има и своите ограничения: мъничето не може да борави още с езика, още не може да контролира добре движенията. Но пък, на помощ на това умение на бебчето идва и още едно - да ни имитира.

4. Бебчето ни имитира
То отваря устата си и изважда езичето си, сякаш иска да каже нещо, мръщи се, след втория месец вече се усмихва, когато и ние му се усмихваме. Така, малко по малко, опитвайки се да ни имитира, бебето скоро се научава да контролира езика си, да повдига вежди, да движи ръцете и пръстите си и да се усмихва съзнателно. А по-късно то ще научи много по-сложни действия и всичко това се дължи на практиката и на имитацията, защото бебето се учи имитирайки нас.

5. Малкото бебе може да се изразява...
Всичко, което прави бебето със своето тяло си има причина. Бебето се изразява чрез тялото си, то „говори” вместо него: то се свива, когато нещо не му харесва или нещо го боли, отпуска се, когато се чувства добре и т.н. Бебето търси контакт винаги, когато може, а ние само трябва да наблюдаваме неговото тяло и жестовете му.

Ние, родителите, се учудваме от това колко е мъничко нашето бебче, а как вече знае какво иска и как да го поиска. И при всички нас, а не само при бебетата, важи правилото, че всички се учим по-бързо и по-добре, когато получаваме нужните ни мотивация и стимул. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber