Online School
Регистрирани потребители: 22279
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Инфекции на горните дихателни пътища

При малките деца инфекцията рядко се лока¬лизира само в един орган и се налага използването на диагнози като ринофарингит, тонзилофарингит. В англоезичната медицинска лите¬ратура се използва терминът common cold, който заменя диагнозата остра вирусна инфекция, засягащ лигавицата на носа и фаринкса. То¬зи термин не е възприет у нас и заболяванията се означават в зависи¬мост от болестните промени в различните отдели на горните диха¬телни пътища.

Епидемиология
Касае се за най-честите заболявания, от които страдат децата. Засегната е обикновено възрастта между една и шест го¬дини. Кърмачетата страдат относително no-рядко поради пасивния имунитет, получен от майката. След шестата година заболяванията по¬степенно намаляват поради усъвършенстването на локалната защи¬та на горните дихателни пътища. Статистическите данни показ¬ват, че при децата от ранна и предучилищна възраст 63% от инфек¬циите са на горните дихателни пътища. Тези заболявания зачестя¬ват през есенно-зимно-пролетния период и неправилно се означават като простудни заболявания, тъй като няма доказателства за етио¬логичната роля на простудата. Заболеваемостта е по-висока сред деца¬та, отглеждани в колективи, където възможността за инфектиране нараства многократно.

Етиология
Основен етиологичен фактор при инфекциите на гор¬ните дихателни пътища са вирусите. По-малка е ролята на бактери¬ите и микоплазмите. Бактериите могат да предизвикват първични заболявания, но по-често усложняват вторично вирусните инфекции. Проучванията показват, че в ранна и предучилищна възраст вируси¬те причиняват над 90% от инфекциите на горните дихателни пъти¬ща. В училищна възраст ролята на бактериите нараства и те биват изолирани в 20-25% от болните. Бактериите са основен етиологичен агент на усложненията на инфекциите на горните дихателни пъти¬ща: синузит, отит, шиен лимфаденит.
Въведените нови методи за идентифициране на вирусите - имуно-флуоресценции ELISA, дават възможност да се изясни значението на различните вируси за възникване на инфекциите на горните дихателни пътища. Бактериологичното изследване на секрети от горните дихателни пътища е рутинна практика, но резултатите се получа¬ват късно – след 48-72 часа, а това намалява тяхната практическа стойност. Експресните методики за доказване на бактерии и по-спе¬циално на хемолитичния стрептокок са с висока специфичност, но за съжаление имат ниска чувствителност.

Патогенеза
Инфекциозните причинители попадат в горните ди¬хателни пътища по аерогенен път. След като вирусите преодоляват местната защита, проникват в клетките на мукоциларния епител и ги увреждат или унищожават. Лигавицата е хиперемирана, отточна, жлезите й обилно секретират. Това обуславя клиничните изяви и съз¬дава условия за бактериална инвазия, която е в основата на усложне¬нията.

Клинична картина
Общите клинични прояви на инфекциите на горните дихателни пътища се изразяват в:
- Повишената телесна температура е почти постоянен симптом, често предхождащ локалните прояви. Повишаването й у децата на възраст между 6 и 48 месеца може да предизвиква фебрилни гърчове, които да се съпровождат с повишен вътречерепен натиск и менинго-радикулярно дразнене (менингизъм).
- Безапетитието съпътства фебрилния период на заболяването, но често продължава и по време на реконвалесценцията.
- Повръщането е често още в началото на заболяването и може да бъде проява на менингизъм, израз на токсично и инфекциозно дразне¬не на окончанията на п. vagus във фаринкса, засилва се при хранене.
- Диарията е честа проява на инфекциите на горните дихателни пътища, особено, когато са причинявани от вируси.
- Коремната болка може да бъде основно оплакване у деца в ран¬на детска възраст. Често е резултат на мезентериален лимфаденит, причинен от аденовируси.
- Неспокойствието и нарушението на съня се дължат на затруд¬неното дишане поради блокада на носните ходове и/или хипертрофия на тонзилите, както и при обструкция на ларинкса.
Малките деца, дори и тези от предучилищна възраст, рядко се оп¬лакват от болки в гърлото.

Ринит и ринофарингит

Ринитът се причинява най-често от риновируси. Инкубационни¬ят период е къс, 1-2 дни. Основният симптом е затрудненото дишане през носа, което принуждава детето да диша през устата с отмет¬ната назад глава. Носната секреция в началото е оскъдна и детето сумти. По-късно тя става по-обилна, серозна и предизвиква кихане. Постепенно секрецията придобива слузен или слузно-гноен характер. Температурата е повишена. При обективното изследване се открива зачервена отточна лигавица на носа и обилен секрет в носните ходове. Тази клинична картина се среща при no-големите деца. У по-малките деца инфекцията се разпространява към назо- и орофаринкса и има основание да се постави диагнозата ринофарингит.

Причинителите на ринофарингита са също вируси, но тук, на¬ред с риновирусите, етиологична роля играят и парагрипните вируси, респираторно-синцитиалният вирус и по-рядко адено- и ентеровирусите. Изброените вирусни причинители са представени в над 100 ща¬ма.
У no-големите деца, поради набъбване на лигавицата и обилния сек¬рет, е налице назална обструкция. Добавят се общо неразположение, безапетитие, главоболие, сухота в гърлото, кихане и рядка кашлица. Кашлицата се дължи на аспирация или стичане на секрет от фаринкса към ларинкса, поради което тя се засилва, когато детето ляга. Температурата обикновено е повишена.
Обикновено се установяват хидремия на носната лигавица, оби¬лен секрет в носните ходове, понякога – foetor ех ore. Фарингеалната стена е също зачервена и се вижда стичащ се от назофаринкса сек¬рет. Лимфните фоликули във фарингеалната стена се увеличават и проминират над лигавицата. Могат да се опипат субмандибуларни и шийни лимфни възли. Рутинните лабораторни изследвания обикнове¬но не показват отклонения.
У кърмачетата и малките деца инфекциозният синдром е силно изя¬вен. Наред с горепосочените симптоми е налице и висока температу¬ра - над 38°С, която може да предизвиква фебрилни гърчове. Децата са неспокойни, сънят е нарушен, храненето – затруднено. Повръщане и no-рядко диария съпровождат проявите от страна на горните диха¬телни пътища.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и дан¬ните за епидемиологичен контакт. С помощта на имуно-флуоресцентна техника може да се идентифицира причинителят. В диференциално диагностичен аспект трябва да се имат предвид алергичните ринити. С ринофарингит започват обривните заразни болести – тоrbili, rubeolla, varicella.
Лечението с антибиотици, предвид вирусната етиология на ринита и ринофарингита, не е ефективно и не намалява опасността от бактериална суперинфекция. Патогенетичното лечение с антихиста-минови препарати е също неефективно. Големите дози витамин С не облекчават субективните оплаквания. Още по-малко основание има локалното приложение на витамин С под формата на капки в носа — практика, възприета от някои наши лекари.
Лечението е насочено преди всичко към намаляване на обструкцията на носните ходове, която е причинена от обилната секреция и набъбналата лигавица. Извършва се внимателно механично почист¬ване на носа и накапване на физиологичен серум. За отбъбване на нос¬ната лигавица се използва 2% разтвор на Ephetomin (Ephedrin) или 0,25% на Vasoton (Sympatol). Добре действат и препаратите на колоидално сребро Collargol (Protargol), които като 2% разтвор имат и антисептични свойства. Многобройните препарати, които съдържат по-ак¬тивни u по-продължително действащи деконгестанти, трябва да се избягват при малки деца, тъй като причиняват възбуда или депресия, а и други, по-тежки прояви на интоксикация. Капките, съдържащи ете¬рични масла, и мехлемите за мазане на носните ходове крият опас¬ност от аспирация и развитие на пневмония. Носните капки трябва да се прилагат 10-15 минути преди хранене, като се препоръчва двук¬ратно накапване – първите 1-2 капки отбъбват лигавицата на нозд¬рите, след 5 минути – нови 1-2 капки, които проникват по-дъ


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber