Online School
Регистрирани потребители: 22537
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Инфекции на горните дихателни пътища

При малките деца инфекцията рядко се лока¬лизира само в един орган и се налага използването на диагнози като ринофарингит, тонзилофарингит. В англоезичната медицинска лите¬ратура се използва терминът common cold, който заменя диагнозата остра вирусна инфекция, засягащ лигавицата на носа и фаринкса. То¬зи термин не е възприет у нас и заболяванията се означават в зависи¬мост от болестните промени в различните отдели на горните диха¬телни пътища.

Епидемиология
Касае се за най-честите заболявания, от които страдат децата. Засегната е обикновено възрастта между една и шест го¬дини. Кърмачетата страдат относително no-рядко поради пасивния имунитет, получен от майката. След шестата година заболяванията по¬степенно намаляват поради усъвършенстването на локалната защи¬та на горните дихателни пътища. Статистическите данни показ¬ват, че при децата от ранна и предучилищна възраст 63% от инфек¬циите са на горните дихателни пътища. Тези заболявания зачестя¬ват през есенно-зимно-пролетния период и неправилно се означават като простудни заболявания, тъй като няма доказателства за етио¬логичната роля на простудата. Заболеваемостта е по-висока сред деца¬та, отглеждани в колективи, където възможността за инфектиране нараства многократно.

Етиология
Основен етиологичен фактор при инфекциите на гор¬ните дихателни пътища са вирусите. По-малка е ролята на бактери¬ите и микоплазмите. Бактериите могат да предизвикват първични заболявания, но по-често усложняват вторично вирусните инфекции. Проучванията показват, че в ранна и предучилищна възраст вируси¬те причиняват над 90% от инфекциите на горните дихателни пъти¬ща. В училищна възраст ролята на бактериите нараства и те биват изолирани в 20-25% от болните. Бактериите са основен етиологичен агент на усложненията на инфекциите на горните дихателни пъти¬ща: синузит, отит, шиен лимфаденит.
Въведените нови методи за идентифициране на вирусите - имуно-флуоресценции ELISA, дават възможност да се изясни значението на различните вируси за възникване на инфекциите на горните дихателни пътища. Бактериологичното изследване на секрети от горните дихателни пътища е рутинна практика, но резултатите се получа¬ват късно – след 48-72 часа, а това намалява тяхната практическа стойност. Експресните методики за доказване на бактерии и по-спе¬циално на хемолитичния стрептокок са с висока специфичност, но за съжаление имат ниска чувствителност.

Патогенеза
Инфекциозните причинители попадат в горните ди¬хателни пътища по аерогенен път. След като вирусите преодоляват местната защита, проникват в клетките на мукоциларния епител и ги увреждат или унищожават. Лигавицата е хиперемирана, отточна, жлезите й обилно секретират. Това обуславя клиничните изяви и съз¬дава условия за бактериална инвазия, която е в основата на усложне¬нията.

Клинична картина
Общите клинични прояви на инфекциите на горните дихателни пътища се изразяват в:
- Повишената телесна температура е почти постоянен симптом, често предхождащ локалните прояви. Повишаването й у децата на възраст между 6 и 48 месеца може да предизвиква фебрилни гърчове, които да се съпровождат с повишен вътречерепен натиск и менинго-радикулярно дразнене (менингизъм).
- Безапетитието съпътства фебрилния период на заболяването, но често продължава и по време на реконвалесценцията.
- Повръщането е често още в началото на заболяването и може да бъде проява на менингизъм, израз на токсично и инфекциозно дразне¬не на окончанията на п. vagus във фаринкса, засилва се при хранене.
- Диарията е честа проява на инфекциите на горните дихателни пътища, особено, когато са причинявани от вируси.
- Коремната болка може да бъде основно оплакване у деца в ран¬на детска възраст. Често е резултат на мезентериален лимфаденит, причинен от аденовируси.
- Неспокойствието и нарушението на съня се дължат на затруд¬неното дишане поради блокада на носните ходове и/или хипертрофия на тонзилите, както и при обструкция на ларинкса.
Малките деца, дори и тези от предучилищна възраст, рядко се оп¬лакват от болки в гърлото.

Ринит и ринофарингит

Ринитът се причинява най-често от риновируси. Инкубационни¬ят период е къс, 1-2 дни. Основният симптом е затрудненото дишане през носа, което принуждава детето да диша през устата с отмет¬ната назад глава. Носната секреция в началото е оскъдна и детето сумти. По-късно тя става по-обилна, серозна и предизвиква кихане. Постепенно секрецията придобива слузен или слузно-гноен характер. Температурата е повишена. При обективното изследване се открива зачервена отточна лигавица на носа и обилен секрет в носните ходове. Тази клинична картина се среща при no-големите деца. У по-малките деца инфекцията се разпространява към назо- и орофаринкса и има основание да се постави диагнозата ринофарингит.

Причинителите на ринофарингита са също вируси, но тук, на¬ред с риновирусите, етиологична роля играят и парагрипните вируси, респираторно-синцитиалният вирус и по-рядко адено- и ентеровирусите. Изброените вирусни причинители са представени в над 100 ща¬ма.
У no-големите деца, поради набъбване на лигавицата и обилния сек¬рет, е налице назална обструкция. Добавят се общо неразположение, безапетитие, главоболие, сухота в гърлото, кихане и рядка кашлица. Кашлицата се дължи на аспирация или стичане на секрет от фаринкса към ларинкса, поради което тя се засилва, когато детето ляга. Температурата обикновено е повишена.
Обикновено се установяват хидремия на носната лигавица, оби¬лен секрет в носните ходове, понякога – foetor ех ore. Фарингеалната стена е също зачервена и се вижда стичащ се от назофаринкса сек¬рет. Лимфните фоликули във фарингеалната стена се увеличават и проминират над лигавицата. Могат да се опипат субмандибуларни и шийни лимфни възли. Рутинните лабораторни изследвания обикнове¬но не показват отклонения.
У кърмачетата и малките деца инфекциозният синдром е силно изя¬вен. Наред с горепосочените симптоми е налице и висока температу¬ра - над 38°С, която може да предизвиква фебрилни гърчове. Децата са неспокойни, сънят е нарушен, храненето – затруднено. Повръщане и no-рядко диария съпровождат проявите от страна на горните диха¬телни пътища.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и дан¬ните за епидемиологичен контакт. С помощта на имуно-флуоресцентна техника може да се идентифицира причинителят. В диференциално диагностичен аспект трябва да се имат предвид алергичните ринити. С ринофарингит започват обривните заразни болести – тоrbili, rubeolla, varicella.
Лечението с антибиотици, предвид вирусната етиология на ринита и ринофарингита, не е ефективно и не намалява опасността от бактериална суперинфекция. Патогенетичното лечение с антихиста-минови препарати е също неефективно. Големите дози витамин С не облекчават субективните оплаквания. Още по-малко основание има локалното приложение на витамин С под формата на капки в носа — практика, възприета от някои наши лекари.
Лечението е насочено преди всичко към намаляване на обструкцията на носните ходове, която е причинена от обилната секреция и набъбналата лигавица. Извършва се внимателно механично почист¬ване на носа и накапване на физиологичен серум. За отбъбване на нос¬ната лигавица се използва 2% разтвор на Ephetomin (Ephedrin) или 0,25% на Vasoton (Sympatol). Добре действат и препаратите на колоидално сребро Collargol (Protargol), които като 2% разтвор имат и антисептични свойства. Многобройните препарати, които съдържат по-ак¬тивни u по-продължително действащи деконгестанти, трябва да се избягват при малки деца, тъй като причиняват възбуда или депресия, а и други, по-тежки прояви на интоксикация. Капките, съдържащи ете¬рични масла, и мехлемите за мазане на носните ходове крият опас¬ност от аспирация и развитие на пневмония. Носните капки трябва да се прилагат 10-15 минути преди хранене, като се препоръчва двук¬ратно накапване – първите 1-2 капки отбъбват лигавицата на нозд¬рите, след 5 минути – нови 1-2 капки, които проникват по-дъ


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber