Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

50 грама седмично ядки – задължително по време на бременност и кърмене

Нови изследвания показват, че консумирането на ядки по време на бременност и кърмене не е вредно за майката и бебето. Експерти препоръчват да се ядат по 50 г. седмично от така наречените благородни ядкови плодове – лешници, бадеми и кашу. Те ще допринесат за здравословното хранене на майката и зареждане на бебето с минерали и витамини.

Учените доскоро твърдяха, че не трябва да се консумират ядки по време на бременност, тъй като плодът може да бъде изложен на пряк контакт с алергени и детето да развие алергии и астма. Експерти от Агенцията за стандарт на храните (Food Standards Agency) във Великобритания са установили, че няма доказателства за пряка връзка между яденето на ядкови плодове и появата на алергични реакции при децата. Дори напротив.

Агенцията и РИОКОЗ препоръчват бременните жени и кърмачките да се придържат към здравословното балансирано хранене. Инспекторатът съветва кърмачките да повишат консумацията на белтъчни храни като яйца, риба, ядки и млечни продукти (http://www.riokoz-vt.com/kyrmene.htm). Освен това богатството на микроелементи прави ядките необходима храна за укрепване на костите и зъбите. А при вегетарианците, те са източник на незаменими протеини и задължително трябва да фигурират в храната.

Най-полезните ядки за бременните и кърмещи жени са бадемите и кашуто. Те имат високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчаната дневна доза), който е важен за развитието на скелета. Той подпомага правилното функциониране на мускулите и нервите.

Друг основен елемент е фолиевата киселина, която е необходима за развитието на невроналната тръба на плода. Освен това, тя отговаря за растежа и размножаването на клетките, както и за увеличаването на червените кръвни телца.

Ядките са богати на протеини, които са важни за формирането на нова тъкан при бебето и майката, и спомагат за производството на мляко при кърменето.

Полезните качества и свойства на ядките са изключително многообразни. Единствено могат да бъдат опасни, ако се съхраняват неправилно. Те трябва да бъдат държани на прохладно и сухо място. Опаковката им не трябва да допуска проникването на светлина, тъй като тя спомага за гранясването на ядките и появата на афлатоксини.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber