Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Цветът на играчките - влияе ли той на детето?

Определен цвят за всяко дете
Както знаем играта има фундаментално значение за растежа, развитието и социалните връзки не детето. Затова е много важно да избираме много внимателно играчките според неговата възраст, ниво на развитие, личностни характеристики. А сега от изследването става ясно, че цветът на играчката също има значение. Цветът на играчките може да влияе на темперамента и личността на малчуганите. - Червените играчки, например, създават чувство за динамичност и подтикват към повече движение, затова се препоръчват за деца, които по принцип са по-спокойни и имат нужда от повече активност.

- Сините играчки предразполагат към почивка и спомагат за по-бързото успокояване и заспиване и затова се препоръчват за по-активни и раздразнителни малчугани.

- Жълтите играчки подобряват концентрацията и спомагат за развитието на интелигентността. Те биха били подходящи за мъници, на които по принцип им е по-трудно да се концентрират.

- Играчките с оранжев цвят предразполагат към по-весело настроение и повече активност. Те са подходящи за онези „вечно сериозни” мъници, които имат нужда от повече забавление и енергичност.

- Бялата играчка пък ще успокои мъника и ще го предразположи към почивка.

Как се избира подходящата играчка?

Освен, че трябва да имаме предвид цвета на играчката, много е важно и да вземе под внимание възрастта на детето, неговия характер, нужди и интереси, както и нивото му на развитие. Специалистите са на мнение, че през първите няколко години от живота детето има нужда от следните типове играчки:

o За да се стимулират емоциите на мъничето, се препоръчват играчки като кукли, мечета и други животинки.

o За да се стимулира неговата моторика (грубата и фината) – топки (най-различни големини), люлки и люлеещи се играчки, на които мъничето да се люлее, триколки; конструктори.

o За да се стимулира неговата чувствителност и експресивност, трябва да предлагаме на детето разнообразни видове музикални играчки, с копчета за натискане както и играчки, например с въпроси и отговори, които стимулират умствените способности на детето.

Според възрастта

- За бебетата между 0 и 12 месеца – различни меки играчки; гумени играчки и дрънкалки; бебешка гимнастика; играчки, които издават звуци и играчки, които се въртят и търкалят.

- За мъниците от 1 до 2 години – играчки, които детето може да бута или да дърпа с връвчица (тоест такива, които ще му помогнат да се научи да ходи); люлеещи се играчки и люлки; триколки; обикновени музикални инструменти; различни книжки и снимки, които ще стимулират любопитството на детето.

- Между 2 и 3 години – за тази възраст са подходящи играчки, стимулиращи движението на детето, книжки, пособия за рисуване, пластилин и подобни. Когато детето навърши три години, един етап, в който започва имитирането на по-възрастните, се препоръчват и различни костюми и други артикули за маскиране, кукли, кораби, колички, самолетчета и т.н.

Това, което се цели чрез играчките и игрите, е да се стимулира физическото, интелектуалното и психологическото развитие на детето. Затова нека изберем най-подходящата играчка за нашето дете според етапа на развитие, в който се намира, нуждите и интересите му.


 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber