Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ДЕТЕТО ВИ НЕ Е РЕВЛИВО, ПРОСТО Е СВРЪХЧУВСТВИТЕЛНО!

Това, естествено, не означава, че няма и деца, които реват за най-малкото нещо, не защото са прекалено чувствителни, а например, защото не са възпитани или пък все още не са се научили да контролират фрустрациите си. Как да разберем дали детето ни е свръхчувствително? Ако сме наясно с това, ще можем да му помогнем да се контролира.
 
Следващите няколко характеристики са типични за свръхчувствителното  дете:
o Разплаква се ако някой крещи продължително време насреща му, дори и да не се отнася за него.

o Много лесно се впечатлява.

o Не се адаптира, когато сменя жилището, дори и само за ваканцията или пък за няколко дни на гости в чужд дом.

o Страда при всяка промяна в ежедневния режим.

o Когато го корите, карате му се или го поправяте за нещо, се натъжава така, сякаш е “свършил светът”, скрива си лицето или навежда глава със страдащо изражение.

 Ако за вашия мъник се отнасят някои от твърденията по-горе, то най-вероятно имате едно изключително чувствително дете. Но както казахме вие можете да подкрепите детето си да превъзмогне тези чувства, които го притесняват и го карат да се чувства несигурно и тъжно, когато е изправено пред трудности.
 Няколко са препоръките на специалистите, но всички те са обединени от едно нещо: трябва да имате много голямо търпение със свръхчувствителното дете и непрекъснато да показвате своята нежност към него.

Няколко съвета към родителите:
 Контролирайте тона на гласа си, колкото и да сте ядосани.
 Когато трябва да се скарате за нещо на детето, приближете се до него, клекнете, погледнете го в очите, докоснете го нежно и му кажете, например, “не се прави така”, твърдо и сериозно, но с нормален тон. Дори и да изглежда непостижимо на моменти, най-вероятно тази форма на процедиране ще бъде много по-добре разбрана от  повечето деца, независимо дали са чувствителни или не, отколкото крясъците и виковете.
 Повтаряйте, колкото пъти се налага, забраните, но винаги с контролиран тон, а и гледайте да ги казвате по един и същи начин – на 3-4-годишните все още им е трудно да запаметяват толкова много неща.
 Когато се разплаче заради това, че сте му се скарали, въпреки че сте го направили с нормален тон, оставете го да си поплаче малко. То има нужда да развие своята фрустрация. Малко по малко и с упоритост и постоянство, тези реакции ще намалеят значително.
 Не отстъпвайте, колкото и да плаче детето. Дори и да го прави заради това, че е много чувствително и лесно ранимо, ако един ден открие, че благодарение на сълзите си постига това, което иска, ще го прави винаги и за всичко.
 Докато плаче, опитайте се да покажете своето съчувствие и нежност към детето, но без да отстъпвате и да откликвате на претенциите му. Това ще му помогне да разбере, че не се отказвате от него, а просто не одобрявате лошата постъпка, която е направило. Така ще повишите неговата самоувереност, а това е най-важното, от което се нуждае едно свръхчувствително дете, за да превъзмогне своите чувства.
 Не му спестявайте типичните за възрастта фрустрации. Напълно нормално е да проследявате поведението на детето си и да му казвате какво да прави и какво не. Задължителните наставления като “не се навеждай над парапета”, “внимавай с колелото”, “не тичай”, “не драскай по стените” и т.н., са нещо много важно за социалното и емоционалното възпитание на детето и не бива да му се спестяват, независимо колко е чувствително то. Пък и в крайна сметка превъзмогването на фрустрациите става чрез естественото преминаване през тях.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber