Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

РОДИТЕЛИТЕ И “ДОМАШНОТО”

Всички сме писали домашни и знаем колко много време и внимание са ни отнемали, вместо да го оползотворим в игра и как са ни се карали, когато не сме го написали. А сега, когато вкъщи вече имаме малък ученик, гледаме нещата от друга гледна точка и се чудим защо сме се сърдили на учителката или на родителите си, когато са ни се карали, че не сме си написали домашното, като то ни е дало възможност да получим важни умения и знания.

Защо, всъщност, учителите дават домашно? Е, със сигурност не е, за да измъчват “горките дечица”! Дават го, защото така учениците:
 Преговарят и упражняват това, което са научили в клас
 Подготвят се за следващия ден
 Научават се да използват източници на информация, като библиотеки, Интернет и др.
 Проучват темата по-подробно и задълбочено, защото в клас няма достатъчно време за това
 Обогатяват знанията си
 Развиват добри навици за учене и позитивно отношение към знанието
 Научават се да работят и да се подготвят самостоятелно
 Изграждат у себе си чувство за самодисциплина и отговорност

СЕМЕЙСТВОТО И СЕМЕЙНАТА СРЕДА
Домашното е първият опит в ефективното организиране и управление на времето си и изпълняването на задълженията навреме, който детето получава, а това ще му бъде много полезно за в бъдеще, когато иска да се превърне в една успяла личност.
Покажете на детето си, че неговото образование е много важно за вас и за него. А това ще стане като му осигурите благоприятна среда, в която нищо не му липсва, за да може да се подготвя ефективно. Семейството и семейната обстановка играят главната роля за сформирането на навици у детето и за неговото образование.

Какво трябва да направите?
Да подготвите кътче в дома си, което да е отредено само за подготвянето на уроците: няма значение къде ще се намира то, стига до него да достига достатъчно естествена дневна светлина, да има бюро и стол, подходящи за ръста и телосложението на детето, да е спокойно и уютно. Освен това, за да се чувства комфортно, можете да оставите детето самичко да го подреди по свой вкус.
Набавете всички необходими материали и източници на информация, които ще помогнат на детето да се подготви добре, като започнете от химикалките и моливите и стигнете до учебниците, книгите, речниците и т.н. Всичко трябва да е под ръка на детето, за да не се разсейва и да губи часове, докато намери линийката или гумичката.
Махнете всичко, което може да разсейва детето – телевизор, радио и т.н.
Ще направите много добре, ако поговорите с учителя и се информирате за неговите изисквания за домашното на учениците и това как трябва да се подготвят вкъщи.
Бъдете на разположение. Хубаво е да сте наблизо, докато детето пише домашното си, за да можете да отговаряте на въпросите му и за да му дадете съвет, когато има нужда.

Помагайки на детето с домашното, вие му предоставяте възможност да подобри уменията и знанията си и да успее в училище, а и в живота.
За детето е изключително важно да покажете заинтересованост към това, което прави. То има нужда от вашата подкрепа и помощ. Много ще помогнете на детето, ако планирате добре времето му и изградите един режим, който то да спазва всеки ден. Организацията се пада на вас, а и няма как да е другояче – знаете колко са натоварени днес малчуганите и като им се насъберат много неща на главата, може да се объркат. Винаги определяйте време, за което трябва да е готово с домашното, детето трябва да се научи да спазва дадените му срокове, ако искате да бъде организирано и отговорно и за в бъдеще.

Няколко съвета, които биха ви били от полза:
 Важно е да сте наясно с домашната работа на детето и да имате достатъчно търпение да му помагате.
 Никога не отнемайте отговоронстта за домашното от детето си. Не му помагате изобщо, ако го направите вместо него.
 Набавете на детето необходимите училищни пособия и източници на информация. Попитайте го дали има нужда от още нещо.
 Въведете точно определено време за домашните, което ще се спазва всеки ден. Покажете му как да се възползва от даденото време и да не оставя домашното за последния момент. Добрата организация е много важна, а и все пак на детето му е необходимо и време за почивка и игра.
 Обяснете на детето колко е важно да подготви добре домашното си, но по позитивен начин, без закани и заповеди.
 Когато детето ви поиска помощ, насочете го, но не му давайте отговора. Ако винаги му давате всичко наготово, детето ще си помисли, че когато е изправено пред трудност, вие ще разрешавате проблемите, вместо него.
 Когато зададената за домашно задача изисква и вашето участие, покажете заинтересованост и ентусиазъм.
 Поддържайте връзка с учителя, така ще сте наясно с правилата и неговите изисквания, за да взаимодействате по най-добрия начин с детето си.
 Определете заедно кои са по-трудните задачи и кои по-лесните, за да може детето първо да направи трудните, докато още не е изморено.
 Ако забележите, че детето ви е изморено, преложете му да си почине малко. Това ще му даде нови сили и ще му помогне да се концентрира по-добре.
 Похвалете детето за старанието му.
 Винаги търсете позитивното и избягвайте критиките към детето. Ако то е ядосано и обезсърчено, ще загуби интерес и няма да се справи.
 Ако детето ви помоли да проверите домашното му, направете го. Това е начин да му покажете заинтересованост към това, което прави.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber