Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

КОЛКО Е ТРУДНО ДА СЕ ИЗВИНИШ!

Да се извиниш означава да отговаряш за постъпките си, да признаеш, че си сгрешил и да покажеш, че си си взел поука и искаш да поправиш лошата си постъпка. За да предразположите детето да се извини трябва да покажете спокойствие и готовност да го изслушате. Освен това, за нищо на света не бива да избухвате, а да покажете на мъника, че сте предразположени да приемете неговото разкаяние и извинение.

КАКВО ДА ПРАВИМ?
Най-добрият вариант е да обърнете нужното внимание на детето и да му подадете ръка. Много често то не може да осъзнае дадена своя постъпка, без вашата помощ.

Хвалете детето винаги, когато поведението му е било такова, каквото сте очаквали.

Наблегнете на това, което детето е направило и му го обяснете ясно. Ако помогнем на детето да конкретизира поведението, за което трябва да се извини, то ще разбере по-лесно случилото се.

Помогнете на детето да се опита да се постави и на мястото на другите. След като се опитате да предразположите детето да ви обясни спокойно какво е предизвикало лошото му поведение, му кажете и какво сте почувствали вие. Кажете му, че както то се е почувствало обидено от нещо и е реагирало зле, така и вие сте били наранени от неговата постъпка.

Предложете му варианти за това как да се извинява. Много често детето “блокира”, когато му кажете само едно “веднага се извини”. На малките деца трябва да им се предлагат алтернативи, тъй като те все още не се сещат за някои неща. Например, ако детето ви е ударило някой негов връстник, можете да кажете: “Защо сега не отидеш при Ани и не й подариш едно цвете, за да ти прости?”. Много ще предразположите детето, ако не се отправите към детето със заплаха или заповед, а просто с приятелско предложение за възможния вариант, чрез който може да се извини.

Помогнете му да различава грешките от неразумните постъпки в изблик на гняв. Обяснете на детето, че всички понякога правят нещо неразумно или се объркват, а след това съжаляват. И много често децата правят неща, които знаят, че са лоши, но ги правят в изблик на гняв, затова обяснете, че трябва първо да помисли, преди да направи нещо, защото иначе ще нарани чувствата на някого.

Слагайте граници, но тактично. Преди да изгубите контрол, и вие помислете, най-малкото, ще дадете изключително лош пример на детето си. На 4-5-годишна възраст няма лоши деца, а само лоши постъпки. Затова с точни обяснения и все пак със сериозен, но благ тон, можете да постигнете много.

Покажете на детето, че всичко, което прави, има последствия. Обяснете на детето какви са последствията от лошата му постъпка, както за вас, така и за него. Задължително трябва да измислите нещо подобно на наказание, което ще даде на детето да разбере, че лошите постъпки не остават ненаказани и без лоши последствия.

Не настоявайте детето да се извини на всяка цена. Важно е то да разбере, че нещо е лошо и да се разкае за постъпката си, защото само едно сухо извинение, изречено насила, без да се вложи разбиране в него, няма никакъв смисъл.

Споделете вината. В началото, когато детето тепърва се учи на някои ценности, можете да поемате заедно с него отговорността за лошата постъпка, както се казва, да си поделите вината.

А, как да предотвратите лошите постъпки, преди още да са се случили? Спомняте ли си за какво сте се извинявали през последните месеци? Ако не си спомняте, то това е много лошо – няма начин да не се е появило нещо, макар и дребничко, с което сте засегнали някого и след това не сте се извинили. Та, всъщност, отговорът на въпроса как да предотвратите лошите постъпки преди да са се случили, се крие именно във вашето поведение. Ако вие имате навика да се извинявате винаги, когато не сте прави, то и детето ви ще го прави. Примерът, който вие ще дадете на детето, е първата стъпка за това то да приеме извиненията и искането на прошка като нещо напълно естествено, което трябва да става, за да не наранява хората около себе си.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber