Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

НАРЪЧНИК ПО САМОУВАЖЕНИЕ

Децата с високо самоувaжение са оптимисти, не се поддават на стрес, способни са да намерят разрешение на проблемите и като цяло се чувстват добре в собствената си кожа.
Самоуважението всъщност е една съвкупност от вярвания, които децата имат за себе си. Това как детето вижда себе си, ще повлияе много на неговата мотивация, нагласи и поведение във всякакви ситуации и с когото и да общува. Самоуважението играе важна роля за това как детето ще се справя в живота. Децата с добро самоуважение обикновено се справят по-добре в училище и са по-склонни да експериментират с нови начинания. Като цяло те са по-щастливи и по-здрави, в сравнение с децата с ниско самочувствие.
Изграждането на самоуважението започва още от най-ранното детство, като основна роля за неговото сформиране играят родителите.

Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат:
1. Без сравнения
Избягвайте да сравнявате детето си, например, с детето на съседите, или пък неговите братовчеди или приятели. Това не го мотивира да прави нещата по-добре, а точно обратното – ще го накара да се чувства още по-неспособно и ще си помисли, че сте разочаровани от него.

2. Шегата настрана
Не се подигравайте на детето и не си правете шегички, свързани с ръста, външния вид и каквото друго се сетите – децата приемат всичко буквално. Да не говорим какво огромно влияние има вашата преценка за него. Уверете детето, че изглежда добре и че го обичате безусловно такова, каквото е.

3. Без негативни етикети
Не приписвайте ниско ниво на компетентност на детето си. Не му слагайте етикети от сорта на “бавен” или “ням”, ако например не може да се справи с дадена задача или не може да ви отговори на някой въпрос.

4. Избягвайте честите наказания
Не бързайте веднага да наказвате детето – то има нужда от малко повече настояване и повторение на правилата. Например, ако накажете детето защото не е искало да си изяде яденето, то ще намрази времето за хранене. Просто, макар и за пореден път, трябва да му обясните правилата на масата и да изисквате от него да ги спазва така, както вие ги спазвате.

5. Давайте го малко по-позитивно
Следващият път, когато сте на път да избухнете или да кажете нещо обидно и негативно, по-добре замълчете. Не изтъквайте недостатъците на детето, особено пък пред други хора – така то може да реши, че това е единственото нещо, което забелязвате у него и, че няма никакви добри качества.

6. Забравете за Торбалан и Баба Яга
Не плашете детето си с подобни страховити персони, ако първият път, когато ги споменете, имат ефект, то продължителната им употреба може да доведе до появата на фобии у детето.

7. Оставете чувството за вина
Не вменявайте вина на детето за това, че е било “лошо”, защото това може да доведе до хронично безпокойство. Винаги комуникирайте ясно с детето си, поставяйте разумни очаквания към него и избягвайте непрекъснато да го засипвате с обвинения.  

8. Забавни минути, прекарани заедно
Измисляйте забавни неща, които да правите заедно с детето си. Отидете на риба или пък за сладолед. Даже можете да го вземете с вас на някое събитие за възрастни. Включването на детето в някои от вашите любими занимания за свободното ви време, ще го накара да се чувства важно и значимо.  

9. Поощрявайте независимостта
Вместо да се опитвате да правите всичко вместо детето си, по-добре го попитайте: “Мога ли да ти помогна в това, което се опитваш да направиш”. Оставете го да взема самичко някои решения и му позволете да прави и грешки и да се учи от тях.

10. Похвалено дете – самоуверено дете
Децата имат нужда от похвала и от положителна подкрепа. Това им помага да вярват в себе си и да разберат, че и вие вярвате в тях и техните умения и възможности.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber