Online School
Регистрирани потребители: 22279
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ДЕЦАТА СЪЩО ТРЯБВА ДА ПОМАГАТ В КЪЩНАТА РАБОТА

Възприемането, че не трябва да “тормозим” детето още от малко да помага вкъщи е много погрешно. То трябва да порасне с идеята, че домашните задължения са за цялото семейство и те не са наказание, а важна част от ежедневието. Затова използвайте момента докато детето е още малко, за да му покажете, че да помага вкъщи може да бъде забавно и интересно. Имайте предвид, че колкото по-късно започнете да учите детето да помага вкъщи, толкова по-трудно ще ви бъде да го научите на постоянство и ред. Да научим детето да има задължения у дома, които редовно трябва да върши, му помага да достигне по-голямо ниво на зрялост, да се научи да поема отговороност и да разбере, че нищо не става без да положиш усилие и труд.

От каква възраст?
След като навършат две годинки мъниците са изключително ентусиазирани да помагат у дома, но го правят, защото искат да имитират възрастните. Естествено, тогава не можем да ги оставим да подреждат масата, но могат да сложат салфетките.
На три годинки вече са придобили повече умения и могат да си събират играчките.
Когато навършат четири години малчуганите вече са готови да поемат отговорност за някои дейности у дома. Това е времето, когато домашните задължения спират да бъдат игра и се превръщат в работа. От тази възраст вече сериозно трябва да се заемете с това, да научите детето да помага.

Какво могат да правят малките помощници?
Много е важно да имаме търпение и да не сме прекалено взискателни към детето. Вашите изисквания трябва да са съобразени с неговите възможности. Какви задачки са подходящи за малчуганите?

1. Да си подрежда стаята
Само не правете грешката да кажете на детето: “Оправи си стаята”, защото то най-вероятно няма да разбере нищо от това и няма да знае от къде и с какво да започне най-напред. Поставяйте конкретни задачи на детето: прибери си кубчетата, сложи куклите в коша, сгъни си дрехите, прибери си обувките и т.н.

2. Да си оправя леглото
Четиригодишният мъник едва ли ще успее да си оправи леглото, така както вие го правите, но пък трябва да започне да се приучва, че това е негово задължение. Оставете го да опитва, без да го поправяте.

3. Да подрежда и раздига масата
Елементарни задачки, като слагането на прибори и салфетки могат да станат доста интересно занимание за детето, ако го оставите да прояви творчество, например като го оставите да разреже или да сгъне салфетките в някаква интересна форма.

4. Да се грижи за домашния любимец
Да почисти паничката на котето и да му сложи храна по-скоро би било забавно за детето отколкото да го приеме като досадно задължение.

5. Помощ в кухнята
Малчуганите истински ще се забавляват в кухнята стига да им дадете да правят нещо много важно, което е “за големи”. Можете да им дадете задачка да ви подават подправките, които ще слагате в яденето, а можете да позволите на мъника сам да сложи подправките.

Няколко полезни съвета, които трябва да имате предвид, когато започнете да обучавате детето:
- Започнете с накоя лесна задачка, която сте сигурни, че ще му хареса
- Задачите към детето трябва да бъдат ясни и конкретни
- Домашната работа ще бъде по-забавна, ако сте заедно цялото семейство и я превърнете в игра, измислете и награди за добре свършена работа
- Ако детето не го прави точно както трябва, не го ктирикувайте, а похвалете усилията, които полага, за да се чувства горд от себе си. Също недейте да дооправяте след него, така детето няма да види смисъл в това, което прави и може да се отегчи и следващия път изобщо да не иска да се включи. Просто след време можете вие да му покажете как е правилният начин.
- Не внушавайте на детето негативно виждане за къщната работа, нито пък я използвайте за наказание, когато не е било послушно
- Не разделяйте задачките според пола


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber