Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ДЕЦАТА СЪЩО ТРЯБВА ДА ПОМАГАТ В КЪЩНАТА РАБОТА

Възприемането, че не трябва да “тормозим” детето още от малко да помага вкъщи е много погрешно. То трябва да порасне с идеята, че домашните задължения са за цялото семейство и те не са наказание, а важна част от ежедневието. Затова използвайте момента докато детето е още малко, за да му покажете, че да помага вкъщи може да бъде забавно и интересно. Имайте предвид, че колкото по-късно започнете да учите детето да помага вкъщи, толкова по-трудно ще ви бъде да го научите на постоянство и ред. Да научим детето да има задължения у дома, които редовно трябва да върши, му помага да достигне по-голямо ниво на зрялост, да се научи да поема отговороност и да разбере, че нищо не става без да положиш усилие и труд.

От каква възраст?
След като навършат две годинки мъниците са изключително ентусиазирани да помагат у дома, но го правят, защото искат да имитират възрастните. Естествено, тогава не можем да ги оставим да подреждат масата, но могат да сложат салфетките.
На три годинки вече са придобили повече умения и могат да си събират играчките.
Когато навършат четири години малчуганите вече са готови да поемат отговорност за някои дейности у дома. Това е времето, когато домашните задължения спират да бъдат игра и се превръщат в работа. От тази възраст вече сериозно трябва да се заемете с това, да научите детето да помага.

Какво могат да правят малките помощници?
Много е важно да имаме търпение и да не сме прекалено взискателни към детето. Вашите изисквания трябва да са съобразени с неговите възможности. Какви задачки са подходящи за малчуганите?

1. Да си подрежда стаята
Само не правете грешката да кажете на детето: “Оправи си стаята”, защото то най-вероятно няма да разбере нищо от това и няма да знае от къде и с какво да започне най-напред. Поставяйте конкретни задачи на детето: прибери си кубчетата, сложи куклите в коша, сгъни си дрехите, прибери си обувките и т.н.

2. Да си оправя леглото
Четиригодишният мъник едва ли ще успее да си оправи леглото, така както вие го правите, но пък трябва да започне да се приучва, че това е негово задължение. Оставете го да опитва, без да го поправяте.

3. Да подрежда и раздига масата
Елементарни задачки, като слагането на прибори и салфетки могат да станат доста интересно занимание за детето, ако го оставите да прояви творчество, например като го оставите да разреже или да сгъне салфетките в някаква интересна форма.

4. Да се грижи за домашния любимец
Да почисти паничката на котето и да му сложи храна по-скоро би било забавно за детето отколкото да го приеме като досадно задължение.

5. Помощ в кухнята
Малчуганите истински ще се забавляват в кухнята стига да им дадете да правят нещо много важно, което е “за големи”. Можете да им дадете задачка да ви подават подправките, които ще слагате в яденето, а можете да позволите на мъника сам да сложи подправките.

Няколко полезни съвета, които трябва да имате предвид, когато започнете да обучавате детето:
- Започнете с накоя лесна задачка, която сте сигурни, че ще му хареса
- Задачите към детето трябва да бъдат ясни и конкретни
- Домашната работа ще бъде по-забавна, ако сте заедно цялото семейство и я превърнете в игра, измислете и награди за добре свършена работа
- Ако детето не го прави точно както трябва, не го ктирикувайте, а похвалете усилията, които полага, за да се чувства горд от себе си. Също недейте да дооправяте след него, така детето няма да види смисъл в това, което прави и може да се отегчи и следващия път изобщо да не иска да се включи. Просто след време можете вие да му покажете как е правилният начин.
- Не внушавайте на детето негативно виждане за къщната работа, нито пък я използвайте за наказание, когато не е било послушно
- Не разделяйте задачките според пола


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber