Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

ОТКРИЙТЕ ТАЛАНТА НА СВОЯ МЪНИК!

Когато детето вече отмине “бебешкия си период”, е време да стимулирате неговите умения и таланти и да откриете какво го вълнува и с коя дисциплина се справя най-добре. Освен това, като стимулирате неговите артистични и спортни умения спомагате за развитието на неговите сетива и физическите му възможности.
 Някои деца се интересуват повече от изкуство, други от наука, трети от музика, но как да разберете какво най-много му харесва на вашето дете? Определено вариантът не е да го запишете на всичко – на уроци по изобразително изкуство, на футбол, на пиано и т.н., защото това определено не е начинът да откриете таланта на детето, а само начин да го натоварите прекалено много и то да не се справи с нищо. Трябва първо да наблюдавате детето, да разберете от какво се интересува, какво го влече, кое му доставя удоволствие, защото талантът е удоволствие за него, а не задължение, което отреждаме ние, родителите. Да напътствате детето към усъвършенстване на личните му интереси, физическите и интелектуалните му умения е една задача, която изисква време и внимание.
А и не всеки има някакъв изключителен, изявен талант, така че не натоварвайте детето излишно. Не всеки е роден да бъде известен, а щастието и успехът са неща, които може да постигне всеки и без да е нечуван талант.

Стимулирайте всички сетива на детето

 Пускайте му различни стилове музика
 Осигурете му спортни занимания на чист въздух
 Давайте му различни рисунки, картини, снимки и т.н.
 Заведете го на някоя изложба, на театър, на концерт
 Различните игри, чрез които се упражнява паметта, както и конструкторите също са много подходящи
 Позволете на детето да ви помага в кухнята, за да види как се приготвя храната и да свикне с различните аромати и вкусове
 Сложете в една кутия непотребни дрехи, парчета плат, конци и други подобни, с които детето да се занимава, ако го влече то ще измисли какво да прави с тях
 Набавете някакъв повреден електроуред, който естествено не е опасен, и го дайте на детето да го разглобява и сглобява колкото си иска

Възприятията и изкуството

Истината е, че детето и да се открои, и да не се открои в нещо, ние трябва задължително да стимулираме чувството му за изкуство и възприятията му. Изкуството е най-силният израз на креативността и човешката чувствителност. Освен това, изкуството стимулира развитието на сетивата, чувствителността, израза на емоции, интелекта и за неговото възприемане се използват и двете полукълба на мозъка. Затова едно дете, при което се стимулират възприятията на изкуството, развива еднакво добре и двете половини на мозъка си.

Някои деца на 2-3-годишна възраст показват по-големи музикални качества от други, като чувство за ритъм, тон и по-голямо разграничаване на звуците. Ако тези умения бъдат стимулирани и им се обърне достатъчно внимание, детето ще развие своя талант, но ако не се забележат и не бъдат стимулирани тези музикални качества, те ще останат неразвити и верятно никога няма да изплуват на бял свят.
Ако видите, че детето проявява специален интерес към музиката, изобразителното изкуство, скулптурата и се забавлява много, когато се занимава с нещо подобно, това е моментът да се намесите – на около 5-6-годишна възраст можете да го запишете на уроци по музика или друго, което сте забелязали, че го влече. И ако тези уроци не са му досадни, не се оплаква всеки път, когато трябва да ходи, упражнява се и се подготвя за тях с ентусиазъм, значи сте улучили – ето го таланта! От тук нататък трябва само да спомогнете този талант да се развие.
 И, ако пък уроците са му скучни и всеки път си търси извинение да не ходи, то значи е ясно, че това не е неговият талант и не трябва да го задължавате да ходи и да учи нещо, което не му харесва.

Спортът

По същия начин, както стоят нещата с изкуството, и тук и да се изявява, и да не се изявява в даден спорт, детето трябва задължително да стимулира своите двигателни умения. Дори най-обикновената игра на чист въздух е от съществено значение за физическото развитие на детето и за неговото здраве. Какво може да прави детето? Изведете го в парка да покара колело, отидете на плуване, дори само се разхождайте. Можете да го запишете на някакъв спорт, който му харесва – футбол, баскетбал, волейбол, гимнастика – всички те са благоприятни за растежа и развитието на детето.
Ако, освен че даден спорт му харесва и го влече, детето изпъква сред останалите и показва големи умения, то значи сте открили таланта му. В такъв случай запишете детето на уроци по спорта, в който се изяви и го наблюдавайте дали ще покаже умения и талант за бъдещ професионален спортист. Много е важно да не насилвате и да не задължавате детето да прекарва часове тренирайки, ако то не иска. Колкото и добре да се справя, важното е детето да има желание да се занимава с това, а не вие да решавате вместо него. 

Как да действаме?

 Никога не карайте детето насила да прави нещо
 Покажете, че се гордеете с него, дори и да не е първо в това, което прави
 Организирайте така времето на детето, че да му остава достатъчно свободно време за игра и забавление
 Ако детето изведнъж изгуби ентусиазъм в онова, с което се занимава, открийте причината, преди да го укорявате или да го отпишете от заниманието
 Не му казвайте непрекъснато какво да прави, за да подобри резултатите си, нито бъдете прекалено взискателни. На децата им е досадно да стоим непрекъснато до главите им и да “нареждаме”
 Не го записвайте на всичко, съобразете се с интересите му
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber