Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Първата нощ на детето вън от къщи

Някои деца са свикнали да спят на друго място (при баба и дядо, при чичо и леля и т.н.), други пък са с доста свободен характер и са зависими съвсем малко от родителите си. За тях преспиването вън от къщи би било весело и ней-вероятно ще премине без „произшествия”.
Ако пък това ще е първата нощ на детето, прекарана вън от къщи и то е малко по-плахо и по-зависимо от родителите си, трябва да му се дадат повече инструкции (както и на родителите на приятелчето, където ще пренощува), преди да сложим пижамата и четката за зъби в раницата му.
Инструкции за деца и родители
Много често децата не знаят точно какво искат или не знаят какво означава онова, което изкат и какви последствия би имало. Тоест има вариант детето да иска да отиде на гости с преспиване без да е наясно какво точно се има предвид. Едва ли мъникът се е замислил, че всъщност отива сам на чуждо място, в различна обстановка и при хора с различни навици от тези на неговото семейство. Така че първо дайте време на малчугана сам да помисли дали наистина иска това, да не излезе все едно вие сте го задължили, като му дайте да разбере и, че ако се реши да отиде, но после му се прииска да си тръгне, може винаги да ви се обади, за да отидете да го вземете. Все пак гледайте да не му разкажете всичко с някакъв страшен тон сякаш нощуването в някой приятел е опасно. Така че трябва да внимаваме да не прекалим със съветите и напътствията, все пак детето отива на гости у приятелче, а не на военен лагер сред джунглата. По-добре изслушайте първо вие малчугана, дали наистина иска да отиде, какво означава за него това, как си го представя и т.н.

За родителите на детето-домакин е важна следнана информация:
o дали вашият мъник за първи път нощува вън от къщи
o какъв е режимът вкъщи – кога се храни, кога си ляга и т.н.
o дали има някакви алергии
o как действате, когато детето падне или се удари, как го успокоявате
o страх ли го е от нещо, има ли някакви специални предпочитания, какво обича, какво не обича

Идеята е детето да се чувства максимално сигурно, както у дома. Естествено не забравяйте да си размените и телефоните с другите родители, като им кажете, че сте изцяло на разположение и да не се притесняват да ви звънят за всичко – така и те и детето ви ще са по-спокойни.

Какво да правите ако...

Това, което ви предлагат не ви се струва много подходящо
Винаги можете да откажете, ако плановете не ви устройват. Например, ако поканят детето ви на палатка край езеро, където ще се вози с лодка, а детето ви се страхува от вода, по-добре обяснете направо как стоят нещата, без да увъртате. Със сигурност другото семейство ще ви разбере, никой не иска да кара детето си да се страхува и да не се чувства приятно. Можете вие да предложите нещо по-подходящо или просто да откажете и да отложите гостуването за по-нататък.

Семейството на приятелчето на детето ви е много различно от вашето
Ако са от различна раса, изповядват друга религия или имат коренно различни навици от вашите, това не би трябвало да ви притеснява. Даже гостуването би било доста полезно и обогатяващо за детето ви. Стига да знаете нещо за тях, да сте чували добри неща, можете да се посъветвате и с учителката на детето ви, която би могла да ви помогне с подробности за семейството, то няма от какво да се притеснявате. Ако смятате, че не са добри родители или семейството им не е стабилно, то можете просто да бъдете любезни, да благодарите за поканата и да кажете, че имате неотложен ангажимент или пък, че детето ви е гостувало и друг път на свое приятелче и не се чувства добре на друго място.

Ви се обади майката на приятелчето на детето ви и ви каже, че има проблеми
Тези обаждания са напълно нормални и е много добре да ги има, така ще разберете, че другите родители наистина са загрижени за вашия мъник. Няма нищо лошо в това да ви се обадят когато нещо ги тревожи и имат някакви съмнения, вие бихте направили същото на тяхно място, нали.
Обикновено по телефона можете да дадете напътствия как да се справят с даден проблем, например детето ви отказва да яде или нещо подобно. Ако зачестят обажданията и детето ви създава още проблеми, плаче и е непокорно, май ще е по-добре да си вземете малкото зверче обратно, отколкото да берете срам. Пък и щом ви звънят толкова често, може да ви правят именно такъв намек.

Детето се обади и помоли да отидете да го приберете
Първо го попитайте за причината, поради която иска да си ходи: „Какво се е случило?”, „Да не сте се сбили с приятелчето ти?”. Ако не е нещо сериозно и успеете да изясните проблема по телефона – добре, в противен случай е добре да отидете да вземете детето – възможно е да не иска пред другото семейство да ви каже какъв точно е бил проблемът и защо е решило, че е по-добре да си ходи.

Да го задължите да отиде е еднакво лошо като да му забраните

o Опитът, който ще придобие, гостувайки на свои приятели може да бъде доста полезен и поучителен за вашия малчуган. Да съжителства с друго семейство макар и за кратко, си е една добра „тренировка” за реалния живот, който очаква детето. Важно е само детето да реши свободно дали иска да прекара нощта вън от къщи или не, поговорете спокойно за това.

o Да се чувства защитено от мама и татко е важно, но трябва да се учи да не бъде толкова зависимо от тях, малко независимост не е излишна, стига да сте сигурни, че детето ви е достатъчно зряло за това.

o Обяснете на детето, че нещата не са винаги такива, каквито ги правите у дома, че има различни гледни точки, други начини на готвене на храните, различни режими и правила, с които също трябва да се съобразява.

o Понякога забраняваме на детето да преспи при приятел, повече заради нас самите, отколкото заради него. За да не се притесняваме ние, за да е до нас и мислейки, че няма да се справи самичко, ние не го пускаме и не се усещаме, че така правим грешка и вредим и на детето, което ще бъде зависимо за всичко от нас.Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber