Online School
Регистрирани потребители: 22809
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Кой е най-подходящият подарък за нашето дете?

Казват, че революцията в света на играчките е започнала през 60-те години на миналия век. До тогава нямало никакво разнообразие – за момченцата имало колички, пистолети и самолетчета, а за момиченцата – порцеланови кукли. И тогава решението на родителите какво точно да купят  не е било особено трудно, имайки предвид оскъдния избор. повечето играчки били от дърво и с много висока цена, но когато навлязла пластмасата, количеството на произвежданите играчки се увеличило и цените им паднали. Появяват се много нови неща, цветовете на играчките стават по-блестящи, красивата кукла бабри измества чупливите порцеланови кукли и така модернизацията на светът на играчките се развива и до днес, когато можем да си купим т. нар. „бейби борн” – кукла, която прилича на истинско бебе, плаче, храни се с истинско мляко и наистина прави „пиш”. И пред този безкраен избор е нормално децата да са променили своите критерии и да са увеличили списъка с нещата, които искат да притежават.

Как да изберем подходящият подарък?

Освен, че трябва да следим за качеството и за това дали покрива всички изисквания, изборът на играчка зависи главно от това за кого е предназначена тя. Тоест индивидуалните характеристики, предпочитанията и личността на детето са главното, от което трябва да се водим, когато избираме подаръка.

Личността на детето
Доброто познаване на притесненията, вкусът и възможностите на детето ще бъде вашата изходна точка, когато тръгнете да избирате подарък за него. Това ще ни помогне да не се подлъжем да вземем нещо, която всъщност ни харесва на самите нас, а не на детето. Това е все едно някой татко да купи оргомна кола с дистанционно на дъщеричката си или някоя мама да реши, че нейното невръстно момченце ще обърне внимание на розовата кола на бабрби.

Възрастта
При избора на подарък е от съществено значение възрастта на детето. Също толкова неприятно и безполезно е да му купите нещо, което ще му се стори "бебешко", колкото и ако му вземете нещо, за което още не е достатъчно зряло. Все пак не случайно на опаковката на всяка играчка с доказано качество е упоменато за каква възраст е предназначена тя.
Коя е добрата играчка?
Не е задължително всичко, което се подарява да съдържа важен житейски урок за детето, обаче полезната играчка е тази, която подканва детето да играе, стимулира любопитството и въображението му. Една играчка, която „не прави” нищо и служи само за гледане, не би била подходяща за растящото дете. Играчката трябва да стимулира сетивата, да развива моториката, езика, координацията.

Традиционните игри – сигурният избор
Колкото и нови герои и игри да се появяват на пазара, традиционните игри си остават най-желаните и не губят своето значение. Например, когато се появи нов анимационен герой, веднага се прави кукла по негово подобие и действително децата се захласват лесно по тези герои, а продажбите на фигурките им са големи. но всичко това е временно, докато премине "захласването" и после отново количките, влакчетата, колелата и куклите са на преден план и винаги са били най-търсените.
Дори е проведено проучване по темата, при което били подготвени две помещения – в първото поставили фигурки на известни телевизионни герои, а в другата – кубчета, пъзели, колички, кукли и детски книжки. Подбрали група деца, които в първия момент избрали да влязат в първата стая с играчки по последна мода, но след известно време някои се отегчили и влезли в другата стая - тази с традиционните играчки. Така след няколко дни, с пристигането си повечето деца влизали направо във втората стая о ставали дълго там, докато накрая, след една седмица, те били загубили интерес към модерните играчки (вече имало нови телевизионни герои и тези вече били стари) и всички прекарвали времето си във втората стая.

Да ограничим количеството
Друго изследване пък доказва, че прекалено многото на брой играчки не влияе добре на децата, защото губят умението си да играят. Да умее да играе и да се забавлява наистина предполага детето да се концентрира в онова, което прави, а с прекалено много играчки е невъзможно детето да се концентрира в едно нещо.

Открийте от какво има нужда
Една добра играчка, освен че служи за забавление на детето, учи, развива умения като моторика, координация и стимулира въображението и креативността на детето. Така че, освен че трябва да не претрупваме детето с играчки, трябва и да се погрижим те да са разнообразни и да стимулират различни умения у детето.
След съвсем малко време за наблюдение на малчугана, веднага ще разберете от какво има нужда. За целта можете да прегледате и играчките, които вече има.

! Играчките на детето трябва да си имат точно определено място и да са подредени добре, така че всеки път, когато детето извади някоя играчка, тя да бъде в същия вид, както когато е била купена и детето да се забавлява с нея както и първият път. Когато на детето се изсипе цял кош с играчки, детето само ще ги разхвърля из стаята, без да съсредоточи вниманието си върху която и да е от тях и съответно ще се отегчи.

Какво харесва най-много моето дете?
Да успееш да направиш така, че през първите няколко години от живота си детето да се наслади и да извлече полезното от всяка играчка, не е много лесно. Всъщност както разбрахме пълноценността на ирачките не идва от тяхното количество, а от разнообразието, което предложите на детето, тоест всяка играчка да стимулира различни умения у детето.
Играчки стимулиращи логиката:  тук са включени играчките за сглобяване и разглобяване, пъзелите и игрите, при които се редят различни елементи, Следвайки някаква определена логика и правила.
Символичните игри: подходящи са за по-малките, в тях детето си играе „на голямо”, имитира и симулира различни ситуации и случки, т.нар. ролеви игри. В тази посока на детето ще са му необходими: маски, гримове, кукли, коли, кухни, телефон и други предмети, които ще му помогнат „да влезе в роля” и да имитира възрастните.
Т. нар. игри на упражнение са онези, които стимулират всички сетива: слух, допир, зрение, обоняние, вкус. Тук се включват и игрите, които изискват движение, тоест голяма физическа активност, както и игрите на открито, като карането на колело, ксачането на въже, игрите с топка и т.н.
Към творческите игри спадат всички онези, които дават свобода на въображението на детето, като рисуването с бои, цветни моливи и др., материалите за моделиране, като пластелина, книжки за оцветяване и т.н. Много полезни за развитието на креативността на детето са всички видове конструктори, които позволяват свобода на действие.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber