Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Високо или миньонче?

Когато достатъчното количество здравословна храна изглежда сякаш не помага на малчугана да порасне, родителите изпадат в паника. Педиатрите пък си имат едни таблички с нормите на физическо развитие според възрастта и се водят от тях. В тях са указани теглото и ръстът, които се определят като нормали за определената възраст на детето. Според педиатри, тези таблици се използват по-скоро като ориентир, който ще ни послужи да определим дали според тях индивидуалният ритъм на разстеж и развитие на всяко дете има ниски, средни или високи стойности. Тоест, ако изведнъж намалее ритъмът на растеж или обратното, ако детето расте по-бързо, защото например е навлязло в пубертета по-рано, това също се приема за нормално и не трябва да изпадаме в паника.

Сред различните причини, поради които може да ни се вижда, че детето ни изостава в ръста, на преден план излиза генетичната обусловеност. Затова ръстът на детето се оценява според ръста на родителите: ако родителите са много високи на ръст, а пък то върви дребничко, или обратното, е нещото, което би трябвало да привлече вниманието ни.
Ако родителите са с малък ръст и детето е по-дребничко, но все пак се вижда, че се развива правилно, то тогава няма медицински проблем. Проблем би имало, ако родителите са високи и детето до един момент е спадало към графа “горната граница на ръста за възрастта", а после изведнъж темпът му на растеж започне да спада. Това е обезпокояващо, дори и ако ръстът на детето изглежда нормален за възрастта, на която е то. Обикновено развитието и растежът на всяко дете се движи в едни определени граници и нива и това не се променя особено много преди пубертета, а ако се промени то верятно има причини за това - ето защо е много важно първо да се проследи досегашният ритъм на растеж, за да се определи дали вече към момента има проблем.

Втората често срещана причина е непълноценно хранене
Според педиатри това може да е причината при деца, които първо са започнали да спадат на тегло и като последствие – и на ръст. В повечето случаи ако обърнете по-голямо внимание на храненето и го балансирате добре, нещата ще отшумят. Добре е все пак да се консултирате с педиатър, който ще ви даде точни напътствия според индивидуалните характеристики на вашето дете.
Понякога, например, се съсредоточаваме в това да даваме повече плодове и зеленчуци, като основен източник на витамини и минерали и тогава мазнините и въглехидратите остават на заден план, а те са също толкова жизнено необходими на децата, за да растат и да се развиват правилно. Затова, когато количеството им в хранителната диета на детето не е достатъчно, може да се появи спад в ритъма на растеж.
Има и други случаи – детето спортува активно - тренира ежедневно някакъв спорт и после не възстановява достатъчните калории, които е изразходвало. Така отново може да се стигне до загуба на тегло и забавяне на ритъма на растеж, което значи, че при детето-спортист трябва да се следи особено внимателно за това да приема достатъчното количество калории, които е изразходвало чрез активното спортуване.

Друга причина би могло да бъде наличието на заболяване. Когато заведете детето на лекар той ще проследи събитията още от самата ви бременност, за да види как е растяло детето още в утробата, както и дали не се е родило с ниско тегло. Липсата на определени хормони също може да доведе до спадане на тегло и забавяне на ритъма на растеж.
Наличието на белодробни, дерматологични и други болести, които са съпътствани от приема на медикаменти, съдържащи стероиди също могат да забавят растежа.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber