Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Да помогнем на детето да се научи да пише

Началото е трудно
Ако по някакъв начин можехме да се поставим на мястото на детето си с химикалка в ръка пред белия лист, сигурно щеше да ни се свие стомахът от тревога. Да се научиш да пишеш е доста трудно и изисква голяма зрялост, а и мотивация и доста упражнения. Освен доброто развитие на фината моторика (правилната извивка и движение на ръката, координацията на очите и ръцете и т.н.) писането изисква и друг тип усилия, които го правят един доста специален момент. За по-голямата част от децата в началото писането им се струва доста трудно.

Да направим писането забавно
Отначало писането им се струва много сложно, което кара децата да се чувства несигурни и да си мислят, че няма да могат да се научат. Затова нашата основна задача е да помогнем на детето да превъзмогне страховете си:
- не насилвайте детето да се учи да пише преди да сте сигурни, че е дошло подходящото време за това
- вдъхнете му сигурност и увереност в собствените му способности още от първия момент
- когато започне да се учи, не трябва да го поправяте непрекъснато, защото единственото, което ще постигнете така, е да го обезсърчите
- ако детето допусне грешки, не го прекъсвайте веднага, а изчакайте да приключи
- не се впускайте да пишете вместо детето, правете го само ако то само ви помоли

Детето се учи чрез играта
За да мотивираме детето си можем да му предложим игри, които ще му помогнат да погледне на писането като на нещо лесно постижимо и много забавно.
o За да пише детето трябва да има прецизни движение и умението да движи всеки пръст на ръката си независимо от останалите. Нарисувайте по едно личице на всеки пръст на детето и играйте сценки, в които пръзтите ще са различните герои. Можете също така да набавите подходящи бои и да предложите на детето да рисува с пръсти.
o За да упражните движението на пръстите и координацията на ръцете можете да имитирате различни животни, например детето да покаже с ръце летящ гълъб, зайче и т.н.
o Пространствената ориентация има основно значение за писането. Можете да играете на състезание с препядствия дори у дома като минавате под масата, заобикаляте шкафа, качвате се на стола и т.н.
o Писане се учи пишейки – можете да правите диктовки от любимите приказки на детето или пък да му предложите да преписва откъси от тях, или пък да напише текста на любимата си песничка. После трябва да проверите и да коментирате написаното, а можете да предложите на детето и да ви го прочете
o Не е задължително детето да пише неща свързани с училище, за да се упражнява. Можете например да му предложите да ви помогне със списъка на продуктите, които трябва да купите от магазина
o За да упражнявате думичките можете да предложите следната игра: с всяка буква от една дума да състави нова дума (например: сол (слънце, око, лист)
o Въпреки че вече не е толкова разпространено да се пишат писма (нямам предвид електронната поща, а традиционната), на детето би му било много интересно да напише писмо до някое приятелче от друг град например, да изработи самичко картичка, да пъхне всичко в пощенския плик и след това самичко да отиде да го пусне в пощенската кутия
o Подходящите учебни пособия играят голяма роля за мотивацията на детето, затова е хубаво да му осигурим абсолютно всичко необходимо: химикалки (различни цветове), моливи, линийки, четки за рисуване и т.н. От време на време не се колебайте да купувате по нещо ново, за да попълни набора си от „инструменти” за писане и рисуване, понякога дори една гумичка с образа на любим герой или острилка във формата на животинка ще повишат мотивацията и желанието на детето да се научи.




Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber