Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Детето ми трудно намира приятели

Хубаво е детето да умее да играе и да се забавлява самичко, но това не трябва да бъде единственият му начин да се забавлява. Ако в първите години от живота си детето играе главно с родителите си и самичко с играчките си, то във възрастта между 3 и 6 години приятелите започват да заемат важно място в неговия живот.

В този период приятелствата все още са неустойчиви и преходни

В периода между 3 и 6 години приятелствата на детето са доста неустойчиви и могат да се сменят всеки ден, но те играят важна роля в живота на детето и то трябва да се научи да печели приятели и да бъде приятел.
Общуването с други деца е много важно за развитието на детето. Ако не общуват изобщо, могат да се появят проблеми с адаптирането в обществото. Това, разбира се, не значи, че детето непрекъснато трябва да е заобиколено от много хора и приятели, то трябва да умее да се забавлява и самичко, защото те не винаги могат да бъдат на разположение.
Едно дете, което търпи трудности при общуване заслужава да му обърнем голямо внимание. Родителите трябва да му помогнат да се научи да се приобщава към средата и да общува с различни хора. Въпреки че печеленето на приятели изглежда естествено и много лесно, то също изисква определени знания и умения.

Доброто самоуважение

Когато родителите дават достатъчно стимул и сигурност на детето, то има една добра основа да гради социални контакти. От много проучвания става ясно, че малките деца имат голяма нужда от присъствието на възрастен, било то майката или бащата, който да му вдъхва увереност. Наблюдава се как присъствието на майката, например, успокоява детето и го стимулира то само да изучава онова, което го заобикаля, докато ако бъде оставено само, то ще се почувства неуверено, ще се разсее и няма да действа. Тоест достатъчното внимание от страна на родителите и общуването с тях помага на детето при бъдещото му общуване с останалите. 

Как да помогнем на детето да бъде по-общително?

o хвалете детето всеки път, когато покаже своето умение да общува и да се сработва с останалите

o не го насилвайте да бъде прекалено добро и отстъпчиво, уважавайте неговото неспокойствие и спонтанност

o давайте му добър пример, като се държите възпитано и с разбиране

o не казвайте на детето, че е срамежливо или плахо, а просто, че скоро ще се научи да общува по-добре със своите връстници

o повишете неговата самоувереност, като показвате с думи и действия своята обич към него, като го хвалите за успехите му, колкото и малки да са те

o уважавайте индивидуалния ритъм на детето


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber