Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Дребосъци в кухнята

Докато се забавляват сред паничките и тенджерите, мъниците развиват, без дори да осъзнават, своята креативност и фината моторика, стимулират петте си сетива. И, ако преди не са били от тези, които обичат да си похапват, след приключенията си в кухнята могат да се превърнат в едни истински ценители на добрата храна.

Кухнята е като една голяма класна стая

Не е едно и също да играеш и да гледаш как играят останалите. За да се заинтересуват мъниците от гастрономия, трябва да им позволим да участват в готвенето: в кухнята могат да докоснат различни храни, да експериментират с разообразни аромати и вкусове, да видят как продуктите си променят цвета докато се готвят, да разберат кои съставки правят ястията сладки или солени и т.н.
Кухнята може да се окаже като една своеобразна класна стая, където детето може да научи много важни и полезни неща. За целта, обаче, и родителите трябва да проявят въображение и креативност, трябва всичко, което правите, да обяснявате подробно, за да има полза от „обучението” в кухнята. Дайте задача на детето да брои лъжичките олио, които слагате или пък му обяснете защо водата на котлона започва да ври, при колко градуса става това и т.н. Любопитството на малчуганите е огромно, а нещата, които може да научи в кухнята нямат край.

Какво всъщност може да прави детето в кухнята?

След като навърши 4 години, мъниците обикновено имат едно добро ниво на развитие на фината моторика, така че да могат да манипулират дребни хранителни продукти и да помагат в направата на почти всякакво ястие.
Мъницитие в кухнята могат, например, да измият плодовете или зеленчуците, да накъсат марулите за салатата, да смесват и разбъркват продукти в купа, да мачкат сварените картофи, за да направят картофено пюре, да сложат майонеза на руската салата и т.н.
Без цапане също няма да минете, така че набавете специална престилка и шапка, за да може мъникът съвсем да се превъплъти в ролята на готвач, а и за да не се цапа толкова много. Все пак идеята на това начинание не е накрая малчуганът да остане в изрядна чистота, защото не сте му дали да пипне нищо, а точно обратното той сам да поеме някои неща, да докосне и усети всичко, което и вие правите.
Преди същинската част, трябва да посетите и магазина

Това приключение в супермаркета също е много полезно за детето. Изберете някой по-голям, който предлага по-голямо разнообразие. Така ще покажете на детето откъде идва всичко, което консумирате. Покажете на мъника как да избира, например плодовете и зелечуците. тъй като сигурно предварително сте решили какво ще готвите, направете си списък, четете продуктите, които ви трябват, а детето може да открива къде се намират те в магазина. Могат да се измислят и още задачки за малчугана в супермаркета, стига да се прояви малко въображение.

Правилата на играта

1. Преди да започнете, е добре да предупредите мъника за някои опасности, които крие кухнята, за да внимава повече. Кажете му, че не се пипа нищо, което е на котлона, нито изобщо се докосват котлоните или работещата фурна на печката, накратко – вие ще се до печката, а мъникът – по-далеч от нея. Ножовете и други остри предмети също не се пипат и мъникът трябва да бъде предупреден за това, а най-добре да го разположите далече от всичко опасно, направете му негово кътче в кухнята, което ще е безопасно и удобно.

2. Покажете на детето основните норми за хигиена – обяснете му, че трябва да си мие ръцете преди да започне готвенето и след манипулирането на всеки различен продукт, както и след като завърши готвенето.

3. Все пак, за да не изцапате всички хубави дрешки на мъника, е добре да осигурите специална готварска престилка или някоя стара дреха, която вече не използвате.

4. Готвенето не е само да се приготви ястието и след това кухнята да се остави в пълен безпорядък и да се натрупа огромна купчина неизмити чинии, затова трябва да научите мъника и на това – поддържането на ред и чистота. С миенето на тенджерите ,ачуганът едва ли ще се справи сам, но лъжиците и чашите можете съвсем спокойно да ги оставите в малките ръчички, за да се научат те на чистота. Ако имате съдомиялна машина още по-добре, можете да дадете задака на малчугана да подреди изцапаните съдове в нея.

Какво се изисква, за да си прекарате добре с мъниците в кухнята?

► Когато избирате рецептите, е важно да имате предвид възрастта на детето.

► Ако имате повече деца, разпределете задачките предварително, като дадете по-сложните на по-големите и съответно по-лесните на най-малките.

► Добре е малчуганът да вземе участие и в избора на менюто, така хем ще приготвя ястия, които обича да хапва, хем ще се почувства, че неговото мнение също е от значение.

► За да види детето, че неговата роля в готвенето също е важна, оставете го да дава мнението си и да опитва ястието как е на вкус, за да прецени дали му трябва още сол или друга подправка или дали вече е готово или му трябва още време.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber