Online School
Регистрирани потребители: 22807
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Какво е сексуално образование?

• Скандално ли е деца в ранна възраст да знаят думи като «пенис» и «вулва»?
• Развращаваме ли малките, когато говорим с тях за сексуалност?
• Нуждаят ли се малчуганите от приказки за щъркели и зелки?

Отговорът на специалистите е: НЕ!

Какво е сексуално образование?

Сексуално образование е широк термин, обозначаващ образованието, което засяга половоспецифичната анатомия при човека, сексуалната репродукция, сексуалните отношения, репродуктивното здраве, емоционалните връзки, правата и задълженията, свързани със създаване на поколение, контрацепцията и други аспекти на човешкото сексуално поведение.
То подпомага придобиването на знания и формирането на нагласи и убеждения за секса, успешното изграждане на половата идентичност, възпитаването на отговорно поведение в интимните отношения. Изследванията показват, че сексуалното образование развива способността да правим информиран избор за поведението си в юношеска възраст и да се чувстваме уверени и компетентни. В повечето развити съвременни общества е практика сексуалното образование да се включва в програмата за обучение в училище, като паралелно с това се полагат целенасочени усилия за насърчаване на неформалното сексуално образование в семейството още от най-ранна възраст. В редица държави достъпът до сексуално образование е регламентиран като право на младите хора, тъй като то ги подпомага да се предпазват от злоупотреба, експлоатация, нежелана бременност, полово предавани болести и СПИН.
В обичайния случай сексуалното образование се извършва от родители или настойници, училищни програми, специализирани медии и обществени здравни кампании. За да бъде ефективно това образование, е необходимо на децата да бъде предоставяна достоверна информация по подходящ за съответната възраст начин. 

Холандия: Добрият пример

През 80-те години на X век, със субсидии от холандското правителство е разработена програмата “Lang leve de liefde”, чиято цел е да развие у тинейджърите способността да вземат собствени решения по отношение на своето здраве и сексуално поведение.
Почти всички средни училища в Холандия въвеждат сексуалното образование като част от образователния курс по биология, а повече от половината начални училища провеждат занятия на тема сексуалност и контрацепция. Учебният материал се фокусира както върху биологичните аспекти, така и върху ценностите, нагласите, способността за общуване с другите и за успешно разрешаване на конфликтни ситуации. Медиите стимулират открит диалог между деца и възрастни по темите на сексуалността, а системата за обществено здравеопазване гарантира конфиденциалност и недискриминативно отношение.
Школа от изследователи в областта на медицината издига хипотезата, че ако сексуалното образование на децата започне още в ранна възраст (на 4-7 години), това би намалило драстично риска от нежелано забременяване и здравословни проблеми в бъдеще. Теорията е обект на дискусии и критичен преглед от страна на редица институции. Независимо от това, тезата получава широко признание в научните среди и получава гласност в обществото. Много медии започват да работят за стимулиране на неформалното сексуално образование – като част от възпитанието и общуването в семейството.
В резултат на това Холандия е една от страните в света с най-нисък процент на забременявания в тинейджърска възраст, а цялостният подход (известен като Холандски модел) е източник на добри практики за останалите държави.
(Виж още по темата:
http://www.unesco.org/courier/2000_07/uk/apprend2.htm)

Ефективното сексуално образование

За да е максимално ефективно, сексуалното образование трябва да започне рано, преди младите хора да са достигнали пубертетна възраст и преди да са развили и утвърдили своите модели на поведение. Информацията, която се предоставя, трябва да е съобразена с нивото на интелектуално развитие на детето.
Важно е достъпът до информация да не бъде отлаган, а да се осигури още в ранна възраст. Осигуряването на основни познания по темата подпомага формирането на по-нататъшното комплексно познание, което се натрупва с възрастта.
В същото време сексуалното образование трябва да бъде степенувано. Например в много ранна възраст децата могат да получат информация за това, че човешките същества растат и се променят с времето, какво означава едно бебе да се превърне в дете, а детето – в юноша. Това ще осигури основата за последващото познание и за правилното разбиране на детайлите, свързани с настъпването на пубертета. Също така е подходящо още в ранна възраст децата да бъдат информирани по достъпен за тях начин за съществуването на вируси и бактерии, които атакуват тялото. Това ще осигури база за бъдещи разговори, свързани с хигиенни навици и с инфекции, предавани по полов път.
Някои критици на сексуалното образование са притеснени, че достъпът до информация, свързана със секса и половите отношения, ще повиши любопитството на децата и ще доведе до желание да експериментират със сексуалното поведение. В действителност обаче фактите сочат, че тези опасения нямат основание. Анализ на 48 изследвания върху съществуващите в САЩ програми за сексуално образование и за превенция на ХИВ с категоричност доказва, че те не повишават сексуалната активност сред младежите. Реално част от тях водят до редуциране на ранните полови контакти, а като цяло се повишава процентът на използващите презервативи или други средства за предпазване.  
Естествено е много родители и деца да изпитват притеснение, когато обсъждат определени въпроси за секса и сексуалността. Но ако сексуалното образование се възприема като един отворен във времето диалог, насочен към ценностите и нагласите, като разговор, който осигурява важни познания, това ще улесни и двете страни. Доказано е, че в държавите, които следват модела на Холандия – да се говори открито с децата за пол и сексуалност, а на сексуалното образование се гледа като на една от отговорностите на семейното възпитание, това подпомага изграждането на толерантна среда и повишава здравната и сексуална култура сред лицата в юношеска възраст.   
(Още по темата: http://www.avert.org/sex-education.htm)


Текст: ИК „Кръгозор”


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber