Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Ученическата раница, неделим приятел на детето

Всички обвиняваме ученическата раница като основен виновник за гръбначните изкривявания на учениците, но според специалисти, изкривяванията се дължат на други фактори и, че по-ското неправилното носене на чантата би могло да е причина за изкривяване, а не нейната тежест. Така или иначе, ако получите и най-малкото съмнение, че детето ви може да има гръбначно изкривяване, веднага се консултирайте с педиатър, Който вероятно ще ви обясни, че в повечето случаи гръбначното изкривяване се дължи на наднормено тегло и воденето на заседнал начин на живот, наприемер.

Как детето да използва раницата?

Ясно е, че заместител на ученическата раница няма, но има различни видове и форми и трябва просто да изберете най-подходящата за вашето дете.
- ученическата раница не трябва да тежи повече от 10% от теглото на детето, въпреки че не е задължително по-тежката от това чанта да причини изкривяване, особено пък ако пътят на детето до училище е по-малко то половин час.
- двете презрамки трябва така да се нагласят, че да прилягат добре на гръбчето на детето. причина за гръбначно изкривяване може да бъде именно носенето на раницата само на едното рамо, при което тежестта и пада само на едната страна и детето ще се наклони на една страна.
- презрамките не трябва да са прекалено отпуснати, така че чантата да стои под кръста. Краят й трябва да стои малко над кръста на детето. Ако чантата е много ниско, детето ще се навежда непрекъснато напред, сякаш за да я повдига, така главата му ще е все наведена напред, а тази поза благоприятства появата на изкривяване. 
- важно е и правилното взимане и слагане на чантата на гърба - то трябва да я вдига с двете ръце и да я поставя върху по-висока повърхност, а не направо от земята, например може да я сложи на чина, да се обърне с гръб към нея и да пъхне едновременно двете си ръце в презрамките.
- не може чантата да се претоварва с ненужни предмети, дори вече има специални кутии за обяд с дръжка, които могат да се ностя и в ръка. Сведете предметите в чантата на детето до минимум – само най-необходимото, без нищо излишно.

Каква да бъде раницата?

o Размерът е от значение, що се отнася до ученическата раница – не трябва да е прекалено голяма, защото на малчугана ще му е трудно да я носи, все пак се съобразете и с неговите физически характеристики. Ако е по-голяма, най-вероятно детето ще реши, че трябва да я напълни и с каквото трябва и с каквото не трябва. Специалистите съветват размерът на чантата да не е по-голям от торса на детето.

o Добре е чантата да има няколко отделения и джобове, за да се разпредели равномерно тежестта.

o Добре е презрамките да са широки, за да не убиват раменете на детето. Те трябва да могат да се коригират лесно и да са еластични, за да може така да се нагласят, че детето да носи раницата високо над гръбчето си.

o Някои ученически чанти имат и колан, който се връзва на нивото на корема или на гърдите, той също спомага за равномерното разпределение на тежестта между различните мускулни групи.

o Не е без значение и материалът на раницата, който трябва да бъде такъв, че нито да абсорбира, нито да задържа потта. Да не говорим, че материята трябва да е максимално естетсвена, за да не запарява гръбчето на малчугана.

Раницата на колелца

Тя може да е безопасна за гърба, но пък китката на малчугана още не е толкова подготвена да дърпа голяма тежест, да не говорим, че тялото на детето пак ще се наклони в посока на ръката, с която мъникът дърпа раницата. По стълбите също не е много удобна за дърпане, а и така ръцете на мъника все ще са заети.

Като се поразровим, обаче, ще видим, че не само техниката напредва, но много се мисли и за улеснението на малките ученици. Вече си има вариант ученическа раница две в едно – хем си има подходящи презрамки, хем има и съвсем малки и удобни колелца и дръжка, които се изваждат и прибират според нуждата на малчугана.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber