Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Братче или сестриче – натрапник вкъщи!

Глезено и обгрижвано от всички, единственото дете може да възприеме като заплаха идването на братче или сестриче. До момента е било център на вниманието и превръщайки се вече в по-големия брат или сестра, неминуемо у него се заражда ревността към малкото. А нещата могат да прераснат от ревност в съперничество. В случая ние, родителите, ще трябва да вземем сериозни мерки, за да възприеме детето идването на братчето или сестричето като едно щастливо преживяване и поява на още един другар в игрите, а не като една загуба на привилегии.
Тайната се крие в това детето да бъде подготвено навреме, по правилния начин и с много тактичност и търпение.

Как да съобщим голямата новина на малчугана?

Първата крачка е родителите да изберат най-подходящия момент да обяснят на детето, че скоро ще има братче или сестриче. В случая трябва да се вземат под внимание възрастта на малчугана и неговите характер и темперамент.
Колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно ще бъде да му съобщите щастливата новина и да го накрате да участва в приготовленията за идването на бебето.
Едно по-малко дете пък не може да си даде сметка за едно по-далечно бъдеще, затова е безмислено да му говорим за нещо, което ще се случи след 6-7 месеца, защото няма да ни разбере.
Ако детето е под 5 години, по –добре да му съобщим, когато остане съвсем малко до раждането на бебето. В противен случай е възможно детето да се ентусиазира в първия момент и след това, ако мине прекалено много време, да се разстрои, защото бебчето не идва.
Ако детето е над 5 години можем, например, да му съобщим новината след шестия месец. В този случай е много важно да оставим на детето достатъчно време, за да осмисли нещата и да свикне с това. Не е добър вариант да му съобщаваме в последния момент, но пък и прекалено рано също не е удачно, независимо, че детето е по-голямо и осъзнава по-добре положението.
Също добър вариант е да изчакате малчугана сам да прояви любопитство към растящия корем на мама и да попита какво става.

Как да избегнем ревността?

Простите и ясни думи ще ви бъдат основен помощник, за да обясните на детето, че ще си има братче или сестриче. Важното е да направите всичко възможно детето да разбере, че и с появата на бебето вие ще продължите да го обичате така, както досега и всичко ще е както преди, дори по-хубаво.
Освен това най-добрият начин да смекчим или избегнем ревността на малчугана е да го въведем колкото се може по-подробно в приготовленията за идването на бебето. Разкажете му за грижите, които ще трябва да се полагат за него. Можете да започнете с изваждането на всички бебешки снимки на вашия мъник и отделите достатъчно време, за да ги обсъдите. Покажете на детето си, че и то е било бебе и сте полагали за него същите грижи, които сега ще полагате за бъдещото братче или сестриче.

Как да подходите?

- Съобщете новината на детето, като му покажете, че му доверявате това, защото вярвате в него и вече е пораснало. По-добре да съобщите новината заедно с таткото, за да е наясно детето, че това е единно решение на цялото семейство и всички ще се включат в грижата за новия член на семейството.

- След като съобщите новината, най-важното е да накарате детето да се чувства значимо и много важно за вас. Обяснете му, че с появата на бебчето вниманието към него няма да изчезне.

- Със сериозен тон кажете на малчугана, че вече е голямо дете и го помолете да обещае, че ще ви помага много в грижите за бебето, защото без него няма да се псравите.

- Много е важно да покажете на детето как да споделя пространството, времето и дори ласките още докато е малко. Това ще помогне много в бъдеще, когато ще очаквате бъдещо братче или сестриче.

- Ако нямате възможност да отделите детето в негова собствена стая и ще споделя обща с бебето, ще бъде много ценно за него, ако му отделите едно кътче в нея, което да си е само негово и да не трябва да дели с никого.

Кога детето е говото за братче или сестриче?

За много родители не е без значение на каква възраст е детето им, когато се решат на второ дете. Така или иначе, обаче, няма подходяща възраст, която да гарантира, че детето ще го приеме най-добре, нито пък има ясни критерии, които да ни насочват готово ли е то за това или не. За ревността няма възраст, така че решението си е ваше, а после просто ви остава да се справите и с ревността на малчугана. Всяка възраст обаче си носи своите отличителни характеристики и не е излишно родителите все пак да са наясно с тях, за да избегнат поне съперничеството между дребосъците.
Може би има етапи от развитието на малчуганите, в които по-лесно биха приели промените, които ще настъпят след появата на нов член на семейството:
Преди двегодишна възраст – детето е пркалено малко, за да разбере ясно какво означава появата на едно бебе в семейството и да прецени предимствата и недостатъците от това. Затова ревността тук не би имала място, тъй като мъникът още не осъзнава какво точно се случва. Ако родителите биха могли да се справят, това е един добър момент за второ дете.
Във възрастта между две и четири години детето преминава през един етап на егоцентризъм. В този период, изцяло отдаден на тяхното развитие, е необходимо родителите да са много търпеливи и толерантни и да очакват ревността, която е неизбежна за този момент, просто да изчезне от само себе си, с течение на времето. 
На около пет-шест години детето вече започва да има интереси извън семейството си, които го правят да се чувства по-самостоятелно и зряло. В този етап също би се появила ревност, но тя е слаба и ще отстъпи пред желанието му да сподели с майка си месеците в очкаване на бебето и после и удоволствието от това да се превърне в „детегледачка” на малкото. Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber