Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Добрата храна предпазва от простудни заболявания

Откъм набавяне на необходимите хранителни продукти сме доста улеснени, като имаме богато разнообразие от плодове и зеленчуци през цялата година, а не само в типичните за тях сезони. Ако през лятото трябва да се набляга на студените супи, салатите, сухите плодове и голямото количество течности, то през зимата на детето трябва да се дават по-калорични ястия. В детското меню през зимата задължително трябва да присъстват топли супи, ястия с ориз и зеленчуци, картофи и месо, приготвени по различен начин.

Кои храни засилват защитните функции на организма на детето?
По-голямата част от болестите през зимата, като простудните заболявания, са причинени от вируси, които съответно се предават по въздушно-капков път. За съжаление вирусите мутират всяка година и няма доказано ефикасна ваксина, която да действа срещу всички.
Що се отнася до хигиенните мерки, които трябва да се вземат, честото миене на ръцете и подсушаването с кърпа, която си е само негова, са едни от най-важните правила, които трябва да се спазват. Освен това вкъщи не трябва да се пуши и съответно детето трябва да се държи настрана от непроветрени помещения с лоша вентилация.
Хранителното вещество, което има една от най-силните защитни функции за организма на детето и заздравява имунната му система, е витамин С. Хранителните продукти с най-високо съдържание на този витамин са цитрусовите плодове (портокал, мандарина, лимон), ягодите, кивито, мангото и някои зеленчуци.
На имунната система много добре се отразяват млените продукти и особено киселото мляко.
Има една серия хранителни вещества (селен, цинк и определени аминокиселини), които помагат на защитните функции на организма да функционират нормално, а те се набавят с разнообразно и балансирано хранене.

Има ли една храна, която да е най-полезна и всички да придобием навика да я консумираме редовно?

Една единствена храна, която да действа като превантивна мярка срещу заболяванията, типични за студените месеци, няма. Имунната система на организма е много сложна и не зависи само от едно хранително вещество, а от комбинацията на много вещества. Затова най-доброто хранене е разнообразното, което включва плодове, зеленчуци, тестени изделия и животински протеини (мляко, яйца, месо и риба).
Грешно е да се приема само една храна, само защото съдържа повече хранителни вещества, организмът има нужда от всичко и особено детският. Колкото и голямо количество полезни вещества да има една храна, нашият организъм има функцията да извлича от една храна само толкова, колкото му е необходимо. Такъв е и случаят с витамин С, при който, нито голямата доза, нито прекалено честият прием от този витамин ще постигне целта - да защитава организма, защото това би довело до по-оскъдния прием на други важни хранителни вещества.


 

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber