Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Интерпретирайте рисунките на детето

- Ако картината му е под формата на кръг и формите са закръглени, вероятно детето е екстровертна личност и може да контактува много добре с останалите, Характерът му е весел, щедро е и ще обича да бъде в голяма и шумна компания от приятели.
- Ако пък картината има много ъгловати и остри форми, с резки смени на посоката, то това показва един доста интровертен характер, прозира една нужда да се чувства сигурно и защитено, издава известна нервност и напрежение. Става въпрос за едно дете, което не харесва объркването и което ще избира с усилено внимание подходящите за него приятели и игри.
- Също така има значение и откъде започва рисунката (драсканицата). Например, ако детето е поставило първо молива си в централната част на листа и оттам започва рисунката, това издава един егоцентризъм, тоест една нужда да привлече вниманието върху себе си, нещо доста типично за малките деца. След навършването на 6-7 години обаче, тази характеристика на рисунката може да покаже и една възможна слабост на детето – не се възприема такова, каквото е.
Ако рисунката започва от дясната страна на листа, това показва една нужда от повече автономност, показва едно желание на детето да погледне само към бъдещето, без да се страхува и да се чувства несигурно.
Ако рисунката започва отляво на листа, прозира една неготовност да бъде самостоятелно, една все още много голяма зависимост от мама, страх от отделяне от семейството си и близките си. Това дете има нужда от повече насърчаване, но без да бъде насилвано да прави нещо против волята си.

Начинът, по който детето рисува своето семейство може да ни даде информация за това как възприема средата си
След като навърши три години, на детето можем да приложим един много забавен тест: да го помолим да нарисува своето семейство. Какво ли може да ни каже рисунката:
- Първият близък човек, който детето е нарисувало, обикновено е този, когото цени най-много, този, който му служи за модел и с когото се идентифицира то (най-често той е на централна позиция в рисунката и има най-много детайли).
- Човекът, който заема първа позиция отляво също е много важен за детето.
- Ако пък например детето нарисува себе си на първа позиция, то това е един признак за нарцисизъм, егоцентризъм (това обикновено е преходен период от развитието му).
- Ако на рисунката липсва някой близък, може би това значи, че за детето той прекалено много отсъства. Или пък може да значи, че детето му е ядосано, например, ако не нарисува своето по-малко братче или сестриче, защото изпитва ревност към него.
- Ако някой от членовете на семейството е нарисуван отделно, настрана от останалите (в единия ъгъл на листа), това значи, че детето просто иска той да стои настрана. Ако пък е изобразило себе си в ъгъла на листа, това може да означава, че то не е уверено в себе си и непрекъснато има нужда от подкрепа и насърчаване, дори и за най-малкото нещо.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber