Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Спрете да пушите поне докато сте бременна!

Някои специалисти са на мнение, че ако жената е страстна пушачка, няма да й се отрази добре, ако откаже цигарите изведнъж, тъй като организмът й ще бъде подложен на много силен стрес, а това може да се отрази и на плода. Други пък са върли противници на цигарите и са категорични, че намаляването им през бременността не е решение на проблема, тъй като както и алкохолът, дори минимално количество никотин ще се отрази негативно на бебето.
Дали сме бременни или не, цигарите са доста лош навик, от който е трудно да се откажем, затова събрахме малко информация и подготвихме полезни съвети за вас, за да осъзнаете наистина колко са вредни цигарите и как можем да постигнем успех в отказването от лошия порок.

Довиждане, цигарке – ще имате нужда от помощ, за да се „сбогувате” успешно с нея!
Специалистите са на мнение, че ако планирате да забременеете, е добре да откажете цигарите поне една година преди да стане това. Ако пък не успеете, то, вашето забременяване е една изключително основателна причина да откажете цигарите и то не докато трае бременността ви, а завинаги. Според проучвания повечето жени успяват да откажат цигарите по време на бременността си, въпреки че след раждането е много трудно да не попаднат отново в капана на никотиновите вредители. 50% от жените пропушват отново шест месеца след като са родили (тоест след като спрат да кърмят), а една година след това цифрата набъбва до 80%.
Едно е сигурно – никоя бъдеща майка не иска да навреди на своето бебе, но при някои жени пристрастеността към цигарите е толкова силна, че не могат да се откажат от тях сами: само четири от всеки десет бременни успяват да откажат цигарите напълно само благодарение на силната си воля. Но, ако ви е напрегнато и трудно, няма защо да се измъчвате и да се борите сама. Потърсете професионална помощ: правилна първа стъпка към отказването от цигарите е да се консултирате със своя гинеколог.

Да спрете да пушите си заслужава. И не само заради бебето, но и заради вас самата!
Една бременна жена-пушачка, която не отказва цигарите през бременността си, пуши средно по 13 цигари на ден. Ако броят им за цялата бременност се сумира, се оказва, че за деветте месеца бебето й ще поеме вредните вещества на 3,640 цигари. Само за информация – с изпушването на една цигара, вдишваме повече от 4,700 вредни вещества.

Бебето във вас ще почувства веднага, че сте спрели да пушите
Още не е изминал половин час и пулсът и кръвното налягане веднага се понижават. Бебето също чувства положителния ефект веднага, тъй като вече получава нужното му количество кислород и хранителни вещества и развитието му не е забавено от никотина и другите химични вещества от цигарите.

Когато спра да пуша, аз защитавам моето бебе
Пушенето афектира върху растежа на бебето. С всяка изпушена цигара кръвният поток през плацентата се забавя за 15 минути. Карбоновият моноксид, който се вдишва с цигарения дим намалява количеството на кислород, който достига до плода. Това от своя страна афектира върху растежа: колкото повече пуши майката, толкова по-малко ще порасне мъничето в нея. Затова и според научните изследвания бебетата на майки-пушачки тежат поне 200 грама по-малко, когато се родят, в сравнение с останалите. А това, че бебето ще е по-малко не предполага по-лесно раждане. При жените-пушачки по-често стават усложнения по време на раждането, отколкото при останалите.

Цигареният дим вреди повече на нероденото бебе, отколкото на възрастните
Спирането на цигарите предпазва вас и вашето бебе от преждевременно раждане. Едно на всеки седем бебета на майка-пушачка се ражда преждевременно. Тоест научно доказано е, че 15% от преждевременните раждания се дължат на тютюнопушене по време на бременността.

Научно доказаните факти:

*Цигарите по време на бременност увеличават риска от кръвоизлив и спонтанен аборт.

*Отказването на цигарите през бременността намалява риска от спонтанен аборт, кръвоизлив и синдром на внезапна бебешка смърт.

*При една бременна, която пуши по 20 или повече цигари на ден рискът да се отлепи плацентата е двоен (това не е успокоение – същото се отнася и ако пуши 18 цигари на ден) в сравнение с една майка, която не пуши.

*25% от мъртвородените бебета и 20% от случаите на внезапна бебешка смърт ще се избегнат, ако бременните откажат напълно цигарите преди 16-та седмица на бременността (така е според изследването, но това не значи, че до 15-та седмица можем спокойно да си пушим, нали!).

*Цигареният дим затруднява развитието на белите дробове на плода. Неговите функции намаляват, когато майката пуши, което е проблем, който ще съществува и след раждането.

*Бебета, излагани редовно на цигарен дим, след раждането си боледуват повече от инфекциозни и хронични болести на дихателната система, астма, алергии, отит и др. (в сравнение с бебетата на майки, които не са пушили).

*Пушенето по време на бременността увеличава значително риска от генетични малформации у плода.

*Пушенето на майката увеличава риска от това детето да развие вредни зависимости за в бъдеще. Децата на майки-пушачки имат така да се каже повече никотинови рецептори в мозъка, което би ги накарало да станат и те пушачи в бъдеще.

*Бебето може да свикне с цигарения дим и след като се роди може да прояви синдром на абстиненция към никотина: плаче повече от нормалното,  през първите седмици от живота си ще е изключително раздразнително и неспокойно.
Изследване, направено в Ню Йорк, показва, как бебета на майки, пушили по 6 цигари дневно през бременността си, показват такъв абстинентен синдром през първите 48 часа след раждането си - нервни са, треперят, имат високо кръвно налягане.

*Пушенето през бременността увеличава риска от поява на хиперактивност и проблеми с концентрацията при детето за в бъдеще.

Когато разберете, че сте бременна (а защо не и преди това) започнете живота си „на чисто”, без цигарен дим:

1. Потърсете помощ. Първо от гинеколога си, а после, ако се налага, и от друг специалист. По-добре да откажете цигарите отведнъж, отколкото да ги намалявате малко по малко – това пак ще вреди на бебето.

2. Маркирайте си един ден и кажете „стоп”. Гледайте да сте много заета и да запълните времето си с неотложни работи, за да ви остава малко време да мислите за цигари. Естествено махнете от дома и офиса си всички предмети, които биха ви напомнили за цигарите – пепелници, запалки, кибрити, дори свещите антитабак.

3. Хванете се на бас с някого или просто си поставете ултиматум. Много по-трудно е, ако сте пушили много, просто да намалите броя на цигарите, отколкото да спрете да пушите напълно. Затова по-добре оставете цигарите отведнъж и, ако може, завинаги.

4. Мислете позитивно. Знайте, че силната нужда да пушите ще намалее след като минат 10-12 дни. През първите няколко дни е нормално да сте по-чувствителни и раздразнителни и да имате проблем с концентрацията, но много скоро тези симптоми ще отшумят.

5. Награждавайте се с нещо за всеки ден, в който не сте пушили. Заслужавате го, правите добро не само на себе си, но най-вече на бъдещото си дете.

6. Пийте много течности. Най-добре пийте – повече вода, но може и чай, бульони или фрешове. Така, хем ще намалявате апетита си, хем ще притъпявате и глада си за цигари.

7. Движете се повече и излизайте на чист въздух.

8. Водете здравословен начин на живот. Сега това е по-важно от всякога. Мислете за бебето си и помнете, че пазейки себе си, вие пазите и бъдещото си дете.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber