Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как да се справим с детския инат

Първото, което трябва да разберем е, че е напълно нормално малчуганите да проявяват инат и когато трябва, и когато не трябва. Просто на около две годинки детето започва да се учи да мисли самостоятелно, а не само да заучава готови начини за действие и поведение. Тоест тази проява на инат и желание все да става тяхното има и позитивна страна.
Ние трябва да разбираме тяхното бунтуване и инат като знак на нещо позитивно – детето се бори за своята независимост и има собствено мнение., което значи, че трябва да проявяваме разбиране и търпение. Ако едно дете на тази възраст не проявява никакъв знак за инат и желание да ни противоречи, ако се задоволява с всичко, ще сме изправени пред едно дете, което изпитва страх да изразява желанията си и чувствата си.

Какво можем да направим?
Трябва да поставим така нещата, че детето да не се страхува да изразява мнението и желанията си, но и да не го оставяме да действа на своя глава, без да сме му дали добрия пример, защото децата имат нужда от контрол и не могат да бъдат оставени под влияние на първичните си импулси. Ето няколко идеи, които биха могли да ни помогнат да постигнем това:

Трябва да отстъпваме, когато се налага
Понякога на нас родителите ни се налага да отстъпваме. И не че трябва да правим това от страх, да не би да се превърнем в авторитарни родители, които детето смята за лоши, защото непрекъснато му забраняват разни неща и го насилват да прави неща против волята си. Разковничето е това да съумеем да поставяме малко ограничения, но да са най-ефикасните.
Ако изберем и спазваме няколко основни норми и държим твърдо на тях, ще позволим на детето хем да има тази свобода, която ще го научи да се справя самичко с някои важни неща, хем пък то ще е наясно и кога се налага да потърси и нашия съвет и помощ.

Обяснения, много обяснения трябват
Детето винаги иска, а и трябва, да знае защо точно не може да прави онова, което иска. Трябва да е наясно и какво точно искат мама и татко от него и защо го искат. Не служи за нищо да забранявате, без да давате обяснение защо го правите.

Предвиждайте нещата във времето
Ако например знаем, че караницата е сигурна винаги, когато минаваме покрай магазина за играчки на път към парка, по-добре просто да сменим маршрута. Все пак да не предизвикваме изкуствено нещата. Оплакваме се, че мъниците все се тръшкат в супермаркета и искат всичко, което видят там, ами това са деца все пак – ако видят нещо, ще го искат, но без да са видели нещо, няма да се тръшкат за него, нали? Просто не ги взимаме с нас в магазина и не настъпват "размирици".

Възползвайте се от ситуацията
В някои ситуации, ако не можем да предотвратим инатенето на малчугана, е по-добре да го превърнем в негова силна черта. Тоест в някои ситуации инатът е полезен за детето и околните: ако мъникът се е вманиачил да се прави на голям и все да се заяжда, за да защитава малкото си братче, то това може и да е добре, защото имаме такъв добър „пазач” насреща.

Какво е естествено да правят мъниците в този период и кое не трябва да ни притеснява, тъй като е преходно:
- На всичко отговаря с „не".
- Прави точно обратното на това, което го молим и продължава да го прави със седмици.
- Отхвърля ни и предпочита компанията на друг човек, който тъй като не е отговорен за възпитанието му, е по-снизходителен с него и му позволява повече неща.
- Крие се от нас, за да постигне онова, което си е наумило.
- Плаче за всяко нещо: когато трябва да си мие зъбите, на излизане от банята след като се е измило, когато обличате пижамата, когато я събличате и т.н.
Едно е сигурно – този етап от развитието на малчугана няма да ни пропусне, така че да се въоръжим с търпение и разбиране и да гледаме от позитивната страна на нещата.

 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber