Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Игри с ръце за малчуганите

Ръцете са частта от тялото, която най-много помага на детето да изследва света и колкото повече ги използва, толкова по-сръчни ще са те.

Игри, които ще помогнат на детето да координира движенията на ръцете си
Това са дейности, които можем да предложим на детето, за да подобри уменията си да манипулира с ръцете си. Това са само игри, не можем да задължим детето да го прави, ако не иска:

• Да помага в някои домашни задължения: да ви подава щипките, когато простирате прането, да сгъва дрехите, да ви помага в подреждането на масата, да подреди книгите от домашната библиотека по големина, да участва в готвенето, като например украси тортата с плодове и т.н.
• „Пипни и познай какво е” – в една кутия се слагат най-различни предмети, мъникът, със завързани очи, бърка вътре и вади предмет - трябва да познае какво е само чрез допир.
• Да направим колаж – мъниците обичат да си събират разни неща като камъчета, кестени, листенца и какво ли още не. Измъкнете всички подобни предмети от джобовете на панталоните му и от чекмеджетата и започвайте да творите.
• Да рисуваме с ръце – необходими са работни дрехи за мъника, защото цапаницата ще е голяма, хартия – по-добре по-голям формат (А3 например) и специални бои (темперни или има и такива, които са си специално за рисуване с ръце – вече се произвеждат такива, да не забравяме колко е разпространено вече рисуването с ръце, което се използва и като терапия за деца с дефицит на внимание и други трудности при задържане на вниманието).
• Да шием – детето рисува нещо на един картон, след това правите големи дупки в единия край, а детето трябва да прокара конец през тях.
• Пъзели и конструктори – естествено подходящи за възрастта на детето.
• Пластилин или глина – освен, че ще е интересно за детето, това е много полезно не само са фината му моторика, но и стимулира креативността му.
• Оцветяването – детето се научава да координира движенията на ръцете и на прецизност.
• Рязане и лепене – можете да му предложите да изреже картинки от някое списание (отначало няма да може да контролира добре формите, в които ще изрязва, но с времето ще може да изрязва и в определена форма с ножицата). Лепилото е добре да не е течно, а да е от онези, които са под формата на стик.

Какво научава детето от тези игри, стимулиращи координацията на ръцете:
- Целта на игрите с ръце на около петгодишна възраст е освен да увеличат сръчността на детето, да му помогнат и да изрази въображението и емоциите си.
- Помагат му да развие търпението си и движението на ръцете си.
- Благодарение на своите малки „произведения на изкуството”, мъникът научава нови неща и асимилира по-добре вече научените.
- Стимулират инициативността, въображението и артистичните заложби.
- Подобряват асоциативното и концептуалното мислене.
- Стимулират естетическото възпитание – детето започва да цени красивото, да развива умения за подреждане, аранжиране и т.н.

Как да помогнем и ние?
- Материалите и дейностите, които предлагаме на детето трябва да са подходящи за възрастта му, интересите му.
- Да се възползваме от материали за рециклиране, за да може детето да си даде сметка, че тези неща, които на пръв поглед изглеждат ненужни, могат да се ползват пак и играта с тях би била интересна.
- Изберете подходящо място за игрите – накъде, където има достатъчно естествена светлина, подредено специално за това, където ще стоят и материалите и всичко друго необходимо. Можете да пускате и приятна музика, която да помогне на детето да се концентрира по-добре.
- Накрая, когато приключите, покажете на детето как трябва да измива и почиства материалите и да си подрежда всичко, така че, когато седне следващият път, да бъде всичко подредено и приятно за работа.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber