Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Моето момиченце префърцунено ли е?

След петгодишна възраст малките госпожици стават все по-наясно с разликата между половете. Поради тази причина те вече започват да се концентрират върху това да изявяват своята индивидуалност и някои прекаляват с атрибутите, свързани с тяхната полова идентичност, за да се различават от другите. Това е един етап на принцеси, корони, барбита, чантички и изобщо периодът на розовото, през който минава всяко малко момиченце.

Всичко оказва влияние
Психолозите смятат, че импулсът, влечението към „женското” или „мъжкото” е последствие от това, което детето вижда и чува вкъщи, по телевизията, в училище, на улицата и т.н. Още преди бебето да се роди, ние декорираме стаята му в определен цвят, в зависимост от пола му, купуваме дрешките отново в нюанси, подхождащи на пола му. Тоест социалните възприятия относно мъжа и жената започват да влияят на детето още през първите месеци от живота му.
В последствие детето ще започне да слуша разкази, в които момичетата са принцеси с розови рокли, а момчетата са смели принцове; във филмите са отразени същите образи; да не говорим за рекламите, в които също се разиграват общоприетите стереотипи на мъжа и жената. И всичко това оказва влияние върху детето.
А какво да кажем за играчките? Гледайки по витрините установяваме, че по-голямата част от тях имат своя версия в розово, почти винаги с мотиви на принцеси, феи, цветенца или сърчица.
И не, че искаме да кажем, че това диференциране е негативно, но на момчетата им се предлага една конкретна фантазия, противоположна на тази на момичетата, поради което по-голямата част от тях смятат, че е погрешно да се отклонят от нея. Именно заради това се смята, че розовото трябва да е предпочитаният цвят на момичетата, а пък камиончетата са си само за момчета.
Специалистите ни съветват да оставим децата да играят така, както те искат и с каквото искат, без да им влияем, да им дадем свободата да избират.

Те са различни, но еднакво добри
Всъщност, колкото и да се опитваме да третираме момчетата и момичетата по еднакъв начин, неизбежно е в определени случаи просто да не ни се получава. Все пак възприятието, че момчетата и момичетата са различни в някои насоки никак не е лошо, нито пък е признак на дискриминация.
Проблемът с различията се появява, когато се прави заключение, че едните момчетата са по-добри в определени дейности от момичетата или обратното. Докато детето ни не смята, че не би могло да направи нещо, защото е момче или пък нашето момиченце не смята, че трябва да прави точно определени и конкретни неща, които са само за момичетата, а другите не й е позволено да прави, то значи всичко е наред. Това е симптом, че възпитаваме правилно детето си и можем да бъдем спокойни. Така че, нито нашето момиченце е префърцунено, нито пък момченцето ни е един егоцентричен тиранин, просто преминават през поредния си ексцентричен, преходен период, за който след време ще си спомняме и ще се смеем.


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber