Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Да предотвратим затлъстяването

Помогнете на детето да се храни здравословно

Оставете детето да ви помага при приготвянето на храната
Според редица изследвания децата, на които им е дадена възможност да помагат при приготвянето на храната, задължително я консумират след това. Така си решаваме проблема с храните, които малчуганът отказва да яде, а знаем, че това обикновено са най-здравословните за него – зеленчуци, спанак, плодове и т.н.

Предлагайте на детето много зеленчуци, плодове и нискомалсени протеини.
Правете ястия, които съдържат голямо разнообразие от полезни продукти, включващи храни от всички хранителни групи. Поставете си за цел да предлагате на детето 5 порции плодове и зеленчуци дневно.

Мотивирайте, но не задължавайте детето да пробва нови храни
Не започвайте да се карате на детето, когато откаже да опита някое ястие. Не е нещо необичайно да ни се налага да предлагаме едно и също ястие по 10-12 пъти, за да благоволи малчуганът да я пробва. Просто ще трябва да сменяте вида й, тоест да предлагате едно и също ястие под различна форма, докато накрая детето го опита. При децата оказва голямо влияние външният вид на ястието – заради това мъниците не искат да ядат зелени неща, защото не им изглеждат добре под формата на храна, не сте ли обърнали внимание, че в анимационните филмчета винаги най-ужасното нещо за ядене е в зелен цвят – има логика малчуганите да не искат да ядат марули и спанак, нали?!
Затова ще трябва да се постараете новото ядене да изглежда много привлекателно за детето, например като направите някакви фигурки от него и го декорирате с нещо любимо на малчугана.

Давайте добър пример
Всички деца копират родителите си, така че не можете да ги накарате да хапнат нещо, което вие самите не близвате. Ще трябва малчуганът да види първо вас как консумирате нещо. Ще трябва да ограничите доста полуфабрикатите и заведенията за бързо хранене, ако честичко прибягвате до тях, няма как детето да постъпва другояче. Вреден е и навикът да даваме на детето нещо сладко за десерт, това е нещо, което трябва и ние да не правим, ако искаме да поддържаме добра форма. За десерт предлагайте на детето плодове.

Направете здравословни хапки
Случва се детето да огладнее между храненията, но да утолява този свой глад с чипс, сухи пасти и близалки е изключително вредно. Затова е добре да приготвим някакви здравословни хапки или пък малки сандвичи с парченце сирене и листо от маруля например, които да бъдат винаги под ръка на мъника, когато огладнее. Естествено и с тяхното количество не трябва да се прекалява.

Сервирайте порции, подходящи за възрастта на детето
Приготвяйте по-малки порции на детето, но по-често, отколкото да правите обилни хранения, след които ще му е тежко.

Избягвайте да използвате храната за награда или пък като наказание
Храната не се използва нито като награда, нито пък за да накажете малчугана. Трябва да му обясните много ясно, че храната ни служи, за да сме здрави и да се чувстваме добре и без нея не можем.

Помогнете на детето да играе здравословно
- Дайте възможност на детето да бъде физически активно и то най-малко по един час дневно.
- Ограничете времето пред телевизора или компютъра и предложете на детето други алтернативи, в които има повече движение.
- Забранете на детето да се храни пред телевизора.
- Запишете детето на някакъв спорт според интересите му.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber