Online School
Регистрирани потребители: 22469
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Емоционални промени за бременната

В по-голямата част от случаите промяната е позитивна, има едно усещане за блаженство, дължащо се на повишаването на ендорфините (хормони, намаляващи болката и депресията). Според педиатри бременната жена придобива едно усещане за силна връзка със своето дете още от момента, в който разбере, че е бременна и това я кара да чувства задоволство и жизненост.
Така или иначе обаче, бременността е една криза, не само на биологично ниво, но и на психично. Тоест става въпрос за една криза, както емоционална, така и биологична, вследствие на промените, които претърпява тялото на жената, адаптирайки се към бременността и развитието на плода.
През бременността е доста трудно да се контролира този огромен наплив на всякакви противоречиви чувства и емоции.

Най-честите промени
- Обикновено повечето бременни жени, в определен момент от бременността си чувстват страх от наличие на генетични малформации у плода. И това се превръща в едно непрекъснато безпокойство, въпреки ехографиите, които прави гинеколога и които потвърждават, че плода се развива нормално и е в перфектно здраве. Това безпокойство няма да изчезне докато бебето не се роди и тя не го види с очите си.
- Друго безпокойство на майката е страх за неизвестното бъдеще и стабилността на семейното огнище и семейните финанси. И това се случава с почти всяко семейство, бебето още не се е родило, но бъдещите родители вече се безпокоят дали ще успеят да осигурят достатъчно средства за неговото образование и благополучие.

Задачи на семейната двойка
Да, всъщност и преди, и след като се роди бебето, вие и вашата половинка сте преди всичко двойка, която е избрала да направи семейство. Именно заради това трябва заедно да поемете задълженията у дома, както и да правите взаимни компромиси, за да запазите семейното спокойствие и съответно да осигурите благоприятна среда за развитието на третия член на семейството, който очаквате да се появи.
В този ред на мисли, на мъжете им е доста трудно да разберат вашите „женски работи”, те не могат да влязат в тялото ви, нито пък да изпитат вашите чувства. Но пък от друга страна, вашата половинка, също като вас, е притеснена за бъдещето, за благополучието на своя наследник и за всичко, свързано с него. Бъдещата майка се нуждае от спокойствие и от сигурност, а емоционалните промени, които настъпват с нея трябва да бъдат разбрани и толерирани.

Дейности, които повдигат духа
- Йога – този тип терапии изграждат едно съзнаване на собственото тяло и неговите възможности. Тя подпомага дишането, действа отпускащо и успокояващо. През бременността си, жените са подложени на постоянните съвети, напътствия и мнения на хората и йогата им помага да сложат граници или бариери за защита.
- Спорт – ако бременната е професионален спортист или е спортувала активно, трябва да продължи да го прави и след като забременее, но в по-леки и допустими граници, разбира се. За една жена, която не е спортувала активно, ежедневните разходки ще имат благотворно влияние на цялостното й състояние през бременността й.
- Четене – хората понякога казват, че колкото по-малко знаеш за нещо, толкова по-добре, защото няма да очакваш и най-лошото. Но в повечето случаи, за една жена, която е бременна и ще ражда за първи път, има прекалено много неизвестни и тя не знае какво да очаква, затова е добре да се поинтересувате и да си набавите подходящи четива за бременни, за да бъдете подготвени и информирани – книги, списания, подходящи и достоверни материали в интернет и т.н.
- Ако продължавате да имате непрекъснато негативни мисли и очаквания, чувствате постоянно безпокойство и притеснение, това не е добре за благосъстоянието ви и е хубаво да потърсите вашия гинеколог, както и да се обърнете и към психолог, ако сметнете, че имате нужда.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

10-те най-често срещани страхове на бременните  
Грижи през бременността
10-те най-често срещани страхове на бременните
Както повечето майки знаят, бременността може да се превърне в един период, изпълнен с много стрес. Смесица от хормони, поредица от драстични промени и притеснения минават през главата на бременната: страх за здравето на бебето, за новата роля на майка, която трябва да приеме, страх от раждането и т.н. Ако това може да ви подейства успокояващо – не сте единствените, при всички е така, а следващият списък е на най-често срещаните страхове при бременните и изобщо има ли причини за безпокойство:
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber