Online school
Регистрирани потребители: 23166
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

BABE - Dr Kaji
Mr_Rix_1_blue_200x200
Facebook
Youtube
Instagram
 

Емоционални промени за бременната

В по-голямата част от случаите промяната е позитивна, има едно усещане за блаженство, дължащо се на повишаването на ендорфините (хормони, намаляващи болката и депресията). Според педиатри бременната жена придобива едно усещане за силна връзка със своето дете още от момента, в който разбере, че е бременна и това я кара да чувства задоволство и жизненост.
Така или иначе обаче, бременността е една криза, не само на биологично ниво, но и на психично. Тоест става въпрос за една криза, както емоционална, така и биологична, вследствие на промените, които претърпява тялото на жената, адаптирайки се към бременността и развитието на плода.
През бременността е доста трудно да се контролира този огромен наплив на всякакви противоречиви чувства и емоции.

Най-честите промени
- Обикновено повечето бременни жени, в определен момент от бременността си чувстват страх от наличие на генетични малформации у плода. И това се превръща в едно непрекъснато безпокойство, въпреки ехографиите, които прави гинеколога и които потвърждават, че плода се развива нормално и е в перфектно здраве. Това безпокойство няма да изчезне докато бебето не се роди и тя не го види с очите си.
- Друго безпокойство на майката е страх за неизвестното бъдеще и стабилността на семейното огнище и семейните финанси. И това се случава с почти всяко семейство, бебето още не се е родило, но бъдещите родители вече се безпокоят дали ще успеят да осигурят достатъчно средства за неговото образование и благополучие.

Задачи на семейната двойка
Да, всъщност и преди, и след като се роди бебето, вие и вашата половинка сте преди всичко двойка, която е избрала да направи семейство. Именно заради това трябва заедно да поемете задълженията у дома, както и да правите взаимни компромиси, за да запазите семейното спокойствие и съответно да осигурите благоприятна среда за развитието на третия член на семейството, който очаквате да се появи.
В този ред на мисли, на мъжете им е доста трудно да разберат вашите „женски работи”, те не могат да влязат в тялото ви, нито пък да изпитат вашите чувства. Но пък от друга страна, вашата половинка, също като вас, е притеснена за бъдещето, за благополучието на своя наследник и за всичко, свързано с него. Бъдещата майка се нуждае от спокойствие и от сигурност, а емоционалните промени, които настъпват с нея трябва да бъдат разбрани и толерирани.

Дейности, които повдигат духа
- Йога – този тип терапии изграждат едно съзнаване на собственото тяло и неговите възможности. Тя подпомага дишането, действа отпускащо и успокояващо. През бременността си, жените са подложени на постоянните съвети, напътствия и мнения на хората и йогата им помага да сложат граници или бариери за защита.
- Спорт – ако бременната е професионален спортист или е спортувала активно, трябва да продължи да го прави и след като забременее, но в по-леки и допустими граници, разбира се. За една жена, която не е спортувала активно, ежедневните разходки ще имат благотворно влияние на цялостното й състояние през бременността й.
- Четене – хората понякога казват, че колкото по-малко знаеш за нещо, толкова по-добре, защото няма да очакваш и най-лошото. Но в повечето случаи, за една жена, която е бременна и ще ражда за първи път, има прекалено много неизвестни и тя не знае какво да очаква, затова е добре да се поинтересувате и да си набавите подходящи четива за бременни, за да бъдете подготвени и информирани – книги, списания, подходящи и достоверни материали в интернет и т.н.
- Ако продължавате да имате непрекъснато негативни мисли и очаквания, чувствате постоянно безпокойство и притеснение, това не е добре за благосъстоянието ви и е хубаво да потърсите вашия гинеколог, както и да се обърнете и към психолог, ако сметнете, че имате нужда.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия

Вижте също

10-те най-често срещани страхове на бременните  
Грижи през бременността
10-те най-често срещани страхове на бременните
Както повечето майки знаят, бременността може да се превърне в един период, изпълнен с много стрес. Смесица от хормони, поредица от драстични промени и притеснения минават през главата на бременната: страх за здравето на бебето, за новата роля на майка, която трябва да приеме, страх от раждането и т.н. Ако това може да ви подейства успокояващо – не сте единствените, при всички е така, а следващият списък е на най-често срещаните страхове при бременните и изобщо има ли причини за безпокойство:
Цялата статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Siafen

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber