Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Първи грижи за бебето

Първи изследвания и ваксини
Задължителни първи изследвания, които се извършват веднага след раждането на бебето в отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София” са лабораторни – пълна кръвна картина, кръвно-газов анализ, кръвна група при необходимост (например затруднена адаптация към извънутробния начин на живот, заболяване на новороденото или  по желание на родителите).
Първите ваксини на  Вашето дете се правят в отделението:
• На 12-я час от раждането се прави ваксиниране срещу хепатит В (изключение са децата на майки с положителен Австралийски антиген, чиито деца се имунизират на 6-я час от раждането);
• Ваксиниране с БЦЖ - ваксина се прави след 48-я час от раждането;
• Скрининг за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм след 72-я  час се прави на всички новородени деца.
В нашето отделение на всички бебета се изследва кръвната група. Но основното ни предимство е в разработената програма за скрининг на новородените, която е единствена по рода си в страната и региона.

Ранният неонатален скрининг е изследване на всички новородени деца, чиято цел е откриване на вродени заболявания, ранно лечение и профилактика на усложненията от тези болести. С неговото провеждане се поставя ранна диагноза и се спестява страданието на детето и неговото семейството.
Много родители на здрави новородени деца предпочитат да се възползват от  специализираните изследвания, тъй като те създават сигурност и спокойствие при първите грижи за децата им вкъщи.
Неонаталният ултразвуков скрининг трябва да се проведе в Родилния дом, не по-късно от края на 1-я месец след раждането. При рисковите групи новородени деца - недоносени и доносени с проблеми в неонаталния период - е задължително те да се направят веднага след раждането. Провеждането на тези изследвания изисква високотехнологична апаратура  и квалифициран персонал, който да поеме отговорност.   

Нашата програма за ранен скрининг включва:
- ултразвуково изследване на тазобедрените стави за отхвърляне на вродена или предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените;
- трансфонтанелна ехография (ултразвуково изследване на мозъка);
- абдоминална ехография (ултразвуково изследване на състоянието на коремните органи)
- програма за скрининг на  вродената глухота и нарушения в слуха чрез изследване на слухови евокирани потенциали. 

Трансфонтанелна ехография
Изследването с ултразвук на мозъка при рискови и здрави новородени деца е най-безопасният метод за откриване на вродени малформации, хеморагични (мозъчен кръвоизлив) и хипоксични (перивентрикуларна левкомалация) поражения на мозъчната тъкан. Ранната диагноза дава възможност за успешно лечение без усложнения и дефицит в развитието на децата. При по-сериозни усложнения ултразвуковото изследване е най-безопасният и безвреден метод за проследяване на установените промени и най-добра отправна точна за назначаване на своевременно и адекватно лечение.

Ехография на коремни органи
Изследването с утразвук придоби определящо значение в диагностицирането на много болестни състояния на гастроинтестиналния тракт. Той стана основно средство за диагностика при пилорна стеноза, инвагинация, остър апендицит. Най - честият повод за ехография на отделителната система  са инфекциите на пикочните пътища и търсене на подлежаща малформация с подозиран бъбречен произход. Аномалиите на отделителната система могат да имат определящо влияние върху изхода на бременността. 

Ехография на тазобедрените стави
Скринингът на тазобедрените стави на всички новородени спомага за определянето, дали бебето попада в РИСКОВАТА ГРУПА или НЕ още в родилния дом.
Рисковите деца изискват специално наблюдение - най-добре е то да се извърши от специалист – ортопед /още по-подходящо е детето да се следи от детски ортопед/, отглеждане с профилактични гащички до 4-я месец, сонографски/ ултразвуков и рентгенологичен контрол.

Основните показатели за определяне на „рисковите„ деца са следните:
o Обременена фамилна анамнеза, включително свръхеластичност на ставите на родителите.
• Момичетата са по-обременени. Заболяването се среща 7 пъти по-често при момичетата
• Първородените деца са по-уязвими от заболяването поради здравата абдоминална и утеринна мускулатура
• Седалищно предлежание  –  от 30-50% от седалищните предлежания развиват дисплазия на ставата
• Цезарово сечение поради седалищно предлежание 
• Намалена околоплодна течност (Олигохидрамнион)
• Многоплодна бременност - един засегнат близнак - за еднояйчни риск - 42,7% , за разнояйчни- риск- 2,8%.

„Рисковите” деца трябва да се изследват сонографски след раждането, на 3-та, 6-та седмица, на 3-я и 6-я месец. Рентгенологичното изследване в този период не се препоръчва. Такова може да се извърши на 4-5-месечна възраст. Правилното отглеждане на новороденото е начало на лечението на вродената дисплазия на тазобедрената става и профилактика на най- често срещаните форми на предизвикана дисплазия
След изписване от болницата до колко време бебето трябва да бъде посетено от педиатър и той какво преглежда?
В момента няма задължителен регламент за домашните консултации и всеки лекар преценява необходимостта от посещение в дома на родителите и бебето. В нашата болница извършваме първия преглед на първата седмица от раждането на детето. Тази консултация се прави в кабинетите на Диагностично-консултативния ни център и тяхната цел е да се установи дали детето се адаптира нормално, как наддава на тегло, както и да се отговори на въпросите на родителите по отношение на хранене и отглеждане.
Профилактични прегледи и изследвания

Според сега действащата нормативна база до 1-годишна възраст децата се проследяват ежемесечно от личен лекар, като е желателно той да е със специалност Педиатрия. Профилактичните изследвания на кръв и урина се правят на 6 месеца и 1 година. В нашата болница сме разработили програма за проследяване на децата, родени в Токуда, като ги консултираме всеки месец и назначаваме необходимите изследвания и поставяме ваксините според имунизационния календар. От миналата година правим детска консултация и на бебета, родени в други болници. Двама от лекарите в екипа преглеждат по НЗОК с направление №3, а целият екип извършва свободен прием. Важно е предварителното записване за преглед, за да не се налага излишно чакане на родителите и малките деца пред нашите кабинети.


Д-р Р. Масларска
Началник отделение Неонатология
МБАЛ „Токуда Болница София”


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber