Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Неговите първи уроци по писане и четене

Научаването да чете и пише си е цяло постижение за детето и една много важна стъпка в неговото развитие. В предучилищната дребосъците малко по малко се научават на буквите, като се запознават с всяка една по отделно, докато накрая на седем години те вече са се научили да пишат всички думички.Кога е подходящо да започнем с първите уроци?
На около четиригодишна възраст детето вече започва своето начално обучение, обикновено с изписването на различни знаци и ченгелчета: прави линии, вълнообразни, кръгове и всяка друга „частичка”, която напомня на буквите от азбуката. Също така специалистите въвеждат децата в азбуката и ги научават да разпознават някои букви. Обикновено всички мъници се научават първо да пишат името си.
На 5-6 години малчуганите се научават да разпознават всички букви, после постепенно се научават да пишат и четат срички и прости думички, състоящи се от три или четири букви. На седем години дребосъците вече трябва да могат да прочетат всеки текст без затруднение. След тази възраст детето вече е добило достатъчно умения, за да започне да учи и правилата за правопис.
Всичко обаче става постепенно, всяка дребна крачка напред е от значение, а обучението на дребосъка започва още в най-ранните му години.

Стъпка по стъпка

Стимулирайте детето да рисува
Писането не е нищо друго освен оформянето на нашата мисъл в писмен вид, даването на облик на нашите мисли и чувства. Рисуването е първият етап в придобиването на умението да изразяваме абстрактното. Затова е важно още щом детето се научи да държи молив, да започнем да го стимулираме да рисува и да проявява своето въображение.

Започваме с гласните
Първо на детето трябва да се покажат гласните букви и съответно техните звукови съответствия. Можете и вкъщи да помогнете на детето като вземете бял лист и изпишете бавно и внимателно гласните букви, показвайки му как точно трябва да се пишат те. Даже можете да започнете с чертички и ченгелчета, които са всъщност съставните части на буквите. След като се уверите, че детето се е научило да ги пише и да ги разпознава, тогава можете да продължите да му показвате и съгласните букви, само не забравяйте, че процесът на научаване е бавен и се заредете с повече търпение, ако искате да постигнете положителен резултат.

Да пишем вече думичките 
След като детето научи как се пишат и четат всички букви от азбуката, идва моментът да се научи да съставя срички, а после и думи с тях. Първо на детето трябва да се покаже как звучи всеки съгласен звук в комбинация с гласен (например „м” с „а” става „ма” и т.н.). после трябва да обясните на дребосъка, че думата представлява пресъздаване на даден предмет. Добра идея е да набавите на детето различни изображения, под които то да пише какво е изобразено на тях. Можете например да нарисувате на бял лист една маса и под нея да сложите четири чертички отговарящи на четирите букви, от които се състои думата „маса”.

Ключът е в търпението
Всичко се постига с много търпение и научаването на детето да чете и пише следва това правило. Не забравяйте, че уменията четене и писане са едни от най-трудните за малкото дете.

Как да помогнем на детето?
Това, което най-напред иска да научи едно дете, е да пише името си. Затова напишете неговото име на голям лист и с главни букви и после му помогнете да го прочете. След като научи всяка от буквичките и започне да го изписва самичко, сложете листа с името му на стената, като доказателство за неговия първи успех в писането.
Научете малчугана на песнички за азбуката
Както малкото бебе научава толкова нови неща чрез песничките в рими, така и вече за порасналото дете ще бъдат много полезни песните за азбуката, така то по-лесно ще възприема новите неща.
Потърсете помощни материали, които биха били от полза за детето.
Например можете да набавите различни дискове с образователни филмчета за азбуката, както и да гледате образователни предавания по телевизията. Учете детето на буквите чрез игри, гатанки и песни, които ще му пускате да слуша.
Има специални картончета, на които е нарисуван някакъв предмет и под него са оставени толкова чертички, колкото букви е той и отделно към комплекта влизат и мънички картончета с буквички, с които трябва да се изписва думата на празните места под картинките. Със сигурност тази игра ще бъде забавна за детето, както и всякакви подобни игри, свързани с научаването на буквичките.
Тези първи стъпки в четенето и писането ще са полезни за детето, когато тръгне в предучилищна група или в първи клас. Помнете, че вие слагате само основите за бъдещите знания за буквите, които детето ще научи в училище, не го пришпорвайте, ако няма желание и не му се карайте, ако напредва бавно и греши често. Това ще е само една игра за него, но с образователна цел, такива каквито са и повечето игри, които научават детето да мисли, а не само да повтаря механично. Децата са толкова любознателни и имат такъв хъс за научаване на нови неща, че трябва всячески да им помогнем да развият потенциала си.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber