Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Проблеми с ученето? Разрешете ги!

Проблемите с ученето и справянето с училищния материал се срещат при едно на всеки десет деца в училищна възраст и могат да бъдат установени след петгодишна възраст. Те причиняват големи притеснения у родителите, тъй като влияят на справянето в училище, на оценките и на връзката с децата им. Затова в тези случаи стимулирането на самоуважението и самоувереността на детето са от съществено значение за това то да започне да се справя по-добре и да не се отказва.За всеки родител фактът, детето да има проблеми с ученето и да вижда, че му е трудно да следва ритъма на останалите, е доста обезпокояващо и дори фрустриращо. Има толкова много причини за провала в училище, но сред най-често срещаните е проблемът с усвояване и запомняне на материала.

Обикновено децата, които имат подобни проблеми са интелигентни и винаги се опитват да следват всички инструкции точно, да се концентрират и да се държат добре в училище. Въпреки усилията, които полагат, на тях им е доста трудно в училище, не разбират материала, който им се преподава и не успяват да изкарат добри оценки. Проблемът им е в това, че не разбират материала, не могат да го усвоят добре и после не могат да го развиват. Най-общо казано тези малчугани не могат да усвоят неща, които други със същото ниво на интелигентност могат.
Според някои теории причината за трудността при разбиране и усвояване на новата информация е някакъв пропуск на централната нервна система, който си взаимодейства с умението за възприемане, използване и пресъздаване на информацията. При някои деца с проблеми с ученето се наблюдава и хиперактивност, те могат лесно да се разсеят и не владеят добре умението да концентрират вниманието си върху едно нещо за по-дълго време.

Психолозите гарантират, че тези проблеми могат да бъдат овладени, но ако не се открият навреме и не се направи всичко необходимо за отстраняването им навреме, те могат да се задълбочат. Например едно дете, което не се научи да смята добре в началното училище, няма как после да разбира алгебрата в горните класове. Детето имащо подобен проблем, полагайки толкова много усилия безрезултатно, се фрустрира и става емоционално нестабилно, загубва увереността в себе си заради постоянните провали в училище. Някои деца с подобни проблеми започват да се държат зле в училище, защото предпочитат да ги смятат за лоши пред това да ги мислят за глупави.
Дейностите в училище, при които са най-честите проблеми са четене, правопис, слушане и разбиране на текст, говорене и разказване на урок, логика и математика.

Как да установим, че детето има проблем?

- Има трудности при разбирането и следването на инструкции.
- Трудно запомня онова, което чува.
- Не владее основните умения в четенето, писането и математиката, поради което се проваля в училищната дейност.
- Може да има трудности при различаване на ляво и дясно, например бърка 25 с 52 и т.н.
- Липсва му координация при ходене, игра, когато спортува или при извършване на дребни действия като правилното държане на молива или пък връзването на връзките на обувките.
- Много лесно губи или не знае къде е сложило нещата си.
- Трудно се ориентира във времето, бърка вчера, днес и утре
- Лесно се дразни и ядосва. Има ниско самоуважение.

По-голямата част от тези проблеми се появяват още в началните класове. Много е възможно детето да не проявява всички от гореизброените проблеми. Следете внимателно детето и, ако имате и най-малкото съмнение, не се колебайте да говорите с учителите на детето си, както и със специалист.

Характеристика на проблемите при усвояване на новия материал

Според Американската Асоциация по проблеми с разбирането (Learning Disabilities Association of America) основните характеристики са:

Четене: когато чете, детето се приближава прекалено много до книгата; казва думите на висок тон; сочи, разменя или пропуска думи; вижда двойно, прескача или прочита един и същи ред два пъти; не чете гладко; разбира малко при слушане на текст; мига прекалено често; много често си търка очите и се оплаква, че го сърбят и т.н.

Писане: не пише буквите с еднакъв размер; не оставя разстояние между думите и не пише точно върху реда; държи молива неправилно и все още и в двете ръце, без да се наблюдава превес при едната от тях; и т.н.

Слушане и вербално изразяване
Показва апатия много често; произнася зле думите; диша през устата; оплаква се от проблеми със слуха; чувства се замаяно; стъписва се, когато му се говори; говори прекалено високо; не може да следва повече от една инструкция едновременно; гледа телевизия и слуша радио много със силно увеличен звук.

Математика: обръща числата; трудно познава колко е часът; не разбира и не помни добре числа и т.н.

Съвети към родителите

След като говори с детето и семейството му, след като оцени ситуацията и се консултира и с учителите на детето, психологът или педагогът ще отправи своите препоръки за това къде да поставите да седи детето в училище, от каква специална помощ има нужда и стъпките, които родителите трябва да следват, за да помогнат на детето да достигне максималния си потенциал при ученето и разбирането на нова информация.
В някои случаи се препоръчва и индивидуална психотерапия.
Важно е да засилим вярата на детето в собствените си сили, което е толкова важно за здравословното му развитие. Важно е също и родителите да наблюдават добре детето и да са максимално информирани за характеристиките и третирането на подобни проблеми с разбирането и възприемането на информация.

Какво още е необходимо?

- Хвалете детето, когато направи нещо добре. Въпреки че има неща, които го затрудняват, други пък видимо ще прави по-добре. Наблюдавайте внимателно вашето дете, за да разберете в какво би се отличило и какво му се отдава най-много (танцуване, пеене, рисуване, някакъв спорт и т.н.) и наблегнете на тази дейност.

- Обърнете внимание на това при какви случаи детето ви възприема и разбира по-добре новите неща: чрез личния му опит, с наблюдения или при слушане.

- Оставете детето да ви помага в къщната работа. Това би могло да повиши самоувереността му. Давайте му прости инструкции и разделете онова, което то трябва да прави на малки стъпки. После наградете усилията му по някакъв начин.

- Говорете и с други родители с подобен проблем, можете да споделите ценен опит и ще ви дадат емоционална подкрепа.

- Срещайте се често с учителката на детето, за да разберете как напредва то и на какво трябва да наблегнете у дома.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber