Online School
Регистрирани потребители: 22281
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Игри за откриване на света

През шестия месец бебетата придобиват една доста открояваща се сензорно-моторна интелигентност, като в същото време се изправят пред една много голяма промяна, както във физически аспект, така и в неврологичен. Координацията на малкото дете и чувството му за равновесия претърпяват голямо развитие през този период, което му позволява, да прави много нови неща.


Когато бебето навърши шест месеца, неговата памет вече е достатъчно развита за придобиване на все по-сложни умения. Между 8-мия и 12-я месец вашето мъниче ще се превърне в един истински виртуоз в пълзенето, едно умение, от което детето трябва да се възползва максимално, за да може да опознае онова, което го заобикаля. Детето вече играе, експериментира, имитира и се забавлява, неговите движения стават все по-умели и хармонични, координацията му започва да функционира все по-добре и всичко това ще му помогне да манипулира адекватно предметите и играчките, с които се занимава.
В периода между шестия и дванадесетия месец трябва да обърнем голямо внимание именно на координацията, чувството за равновесия и психомоторното развитие на малкото дете.
Първите игри за шестмесечното бебе ще бъдат:
- Скриване и откриване на различни предмети. Скривате някакъв предмет и после заедно с бебчо го „откривате”. Бебето ще си даде сметка, че това, че не вижда нещо в момента, не значи, че то е изчезнало.
- Игра на люлка – люлеейки доближаваме бебето до предметите или хората, които го заобикалят и после го отдалечаваме, много подходяща игра, не само за равновесието на бебо, но и за да си даде сметка за близо и далеч.
- Игра свързана с умението на бебето да лази, като поставяме предмети около него, които то трябва да се стреми да вземе самичко.
- Музикални игри – особено чувствително към музиката е около осмия месец.
- Игри чрез имитация и локализиране на предмети и хора – с цветни книжки и опростени текстчета в рими, както и снимки, рисунки и всякакви други изображения.

Игри за научаване на различните материи и звуци

„Торбичката с брашно”
Сложете на пода една торбичка с брашно, сложете дребосъка по корем на пода и му позволете да бърка на воля с ръчички в брашното. Все пак внимавайте мъничето да не го носи в устата, въпреки, че не е опасно.

„Кошницата с изненади”
Сложете в една кошница парченца плат от всякакви видове, малки кутийки с различна големина и от различен материал и каквото още се сетите, че имате у дома и би било интересно и безопасно за бебока.

Игри учещи детето да споделя нещата си
„Нашата топка”
Седнете на пода един срещу друг с разтворени крака, после изтъркаляйте една топка към мъничето, като през това време му казвате, че сега топката я давате на него, като едновременно с това показвате и с пръст, за да може да ви разбере по-лесно. После го подканете да ви я даде на вас. Възможно е в началото да му е доста трудно да разбере играта, затова имайте повече търпение, даже в началото можете да не търкулвате топката към него, а направо да му я дадете в ръцете. Тази игра можете да играете и повече хора, например включете и таткото, каката или баткото и т.н.

Игри за стимулиране на любопитството на мъничето и желанието му да научава нови неща

„Огледалце, огледалце”
Предложете на мъничето някакво огледалце, за което обаче сте сигурни, че няма да се счупи. Бебето ще го държи в ръце и ще наблюдава с голям интерес отражението си в него. Движете леко огледалото наляво надясно, за да може детето да го следва с поглед.

„Търсенето на играчката”
Седнете един срещу друг с мъничето, покрийте една играчка с кърпа и го помолете да намери играчката. Детето ще се опитва да махне кърпата от играчката, за да я достигне. След това покрийте играчката, но без детето да ви види и го попитайте пак за играчката. Ако детето махне кърпата и я открие, покажете, че сте радостни и му благодарете, ако не го направи започнете играта отначало, като я покриете с кърпата първо пред него. Чрез тази игра детето ще се научи да предвижда събитията, да отгатва, затова я играйте колкото се може по-често.

„Същността на езика”
Седнете срещу бебето и вземете няколко звънчета или някакъв музикален инструмент, издаващ същия звук. После започнете да дрънкате с тях и леко да ги издигате пред погледа на мъничето, така че да ги следи с очи. След това пробвайте да издавате звук „ааааа...” продължително и ще видите как постепенно бебето ще се опитва да имитира вашите звуци и жестове. Можете да пробвате това с различни звуци и инструменти.

„Прекоси голямата планина”
Седнете на пода с опънати и леко разтворени крак, сложете бебето по корем на единия си крак и привлечете вниманието му с интересна играчка, за да „пропълзи” към другия ви крак. После го направете и на другата страна. Тази игра може да стане и с възглавници, които да сложите на пода, но не трябва да надвишават повече от 25 см височина.

„Какво звъни тук?”
Сложете мъничето да седне на пода, а вие седнете зад него с някаква играчка, която издава звуци. Пуснете я да издава звук първо над главата на детето, после точно зад нея и накрая я отнесете близо до пода. Ще видите как мъничето ще се обръща по посока на звука и ще се опитва да хване играчката.

„Трето измерение”
На капака на една картонена кутия изрежете няколко дупки и сложете вътре дребни играчки. Дайте кутията на мъничето, за да „изследва” с пръстчетата си, вкарвайки ги в дупките.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber