Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Депресия по време на бременност

За следродилната депресия всички сме чували, а някои и сме я преживели, но се оказва, че депресията по време на бременността също не е толкова рядко явление, за колкото я мислим. Според различни изследвания се оказва, че една на всеки пет бременни страда от депресия или само от някои от нейните симптоми. Навременното и адекватно третиране още от момента на установяването на симптомите ще предотврати негативните ефекти върху здравето на плода и това на майката.


Има ли всъщност депресия?
Често се оказва доста трудно да се диагностицира депресията по време на бременност, тъй като някой от нейните симптоми са нормални за този период, като например промените в апетита, безсъние, променливи настроения, умора и т.н.
Някои от най-честите симптоми на депресията са:
- Проблеми с концентрацията
- Силно и мъчително безпокойство
-  Раздразнителност
- Безсъние, проблеми със съня или обратното – прекалена сънливост
- Умора
- Промени в хранителните навици
- Загуба на интерес или липса на удоволствие от дейности, които са ни били приятни
- Крайни промени в настроенията
- Тъга
- Негативни мисли

Трябва да се различава леката форма на депресия от тежката, при която като цяло жената следва нормалния си ритъм на живот, но понякога не може да доведе дейностите си и задачите си докрай, разсейва се с негативни мисли, претърпява неуспех и след това не се чувства добре от това. Тежката депресия влияе на способността на жената да работи, да учи, да спи, да се храни и да се наслаждава на любимите си неща.

Кои са основните причини за депресията по време на бременност?
Въпреки че за по-голямата част от жените бременността е един прекрасен период, за други той може да бъде един етап на мъчение и трудна за понасяне депресия. Според последни изследвания 105 от бременните жени преживяват депресия, особено между шестата и десетата гестационна седмица и през третия триместър, когато тялото се подготвя за раждането и появата на бебето.
Освен това се смята, че 50% от жените, страдали от депресия през бременността си, ще развият и следродилна депресия, но този процент се редуцира на едва 2%, ако се приложи едно адекватно психотерапевтично лечение.
Основните фактори, които биха могли да бъдат причина за появата на депресия през бременността са: наличието на предишни подобни случаи в семейството, проблеми в семейната двойка или финансови такива, скорошни неприятни събития, проблеми със здравословното състояние през бременността, тъга по загубата на предишна бременност, хормонални промени, стрес, предизвикан от лечение на безплодия и т.н.

Бременност и антидепресанти?
Депресията може да бъде третирана по различен начин, но ако се отнася за бременна жена, трябва много да се внимава с лечението, за да не навреди на плода. Най-доброто, ако не става дума за тежка депресия, е индивидуалната терапия, семейната или груповата. Ако обаче тези лечения не помогнат, то трябва много внимателно да се обмисли евентуално медикаментозно лечение и кое би било най-подходящото, тъй като много често най-добрите за състоянието на жената лекарства се оказват вредни за плода.

Негативни последици
Много е важно при наличие на депресия жената да получи помощ и да следва адекватно лечение, за да се излекува. В противен случай нещата биха се влошили, а и ще последва следродилна депресия в малко по-късен етап.
Депресията носи риск за бременната и бебето, особено ако не се лекува: неадекватни пренатални грижи, прееклампсия, недостатъчно тегло на бебето, вредни хранителни навици и т.н.
Според много изследвания при бебетата, родени от майка, страдаща от депресия, има риск за здравето им и за тяхното нормално развитие. Според проучвания тези бебета могат да са по-раздразнителни, да са малко активни, в сравнение с останалите.
Според едно изследване жените, които по време на съзряването си са били по-агресивни и проблемни, са изложени на по-голям риск от появата на депресия през бременността.

Депресията може ли да бъде избегната?
Един от начините да бъде избегната появата на депресия, е комуникацията с половинката, както и с лекарите, за всички безпокойства, съмнения и страхове, които има жената и то веднага щом се появят.
Освен това жената трябва да има емоционалната подкрепа на приятели и роднини, трябва да продължи нормалния си ритъм на живот, да излиза, да се забавлява и изобщо да има социален живот. Бременната жена трябва да бъде максимално отпочинала и спокойна. Непрекъснатите притеснения водят до появата на безпокойство, а с това се появяват и промени в настроенията, тъга и т.н. Затова е от решаващо значение през бременността си жената да обръща максимално внимание на здравето си с подходяща хранителна диета, физически упражнения, пълноценна почивка и практикуването на антистрес дейности, като йога например. Не е хубаво през бременността си жената да преживява големи промени, като преместването в друго жилище или населено място, смяна на работата и т.н.
И накрая защо просто не си направите един дневник на бременността си, той би ви се отразил добре, тъй като ще ви даде възможност да излеете чувствата и емоциите си в моментите, когато няма към кой да се обърнете. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber