Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Пристигането на бебето у дома обикновено поражда много съмнение относно неговото отглеждане, особено при тези, които стават родители за първи път. Затова подбрахме няколко от най-основните неща, които трябва да имаме предвид през първите дни на бебето в неговия нов дом: как да го кърмите, как да го къпете, как да се грижите за пъпчето му и т.н.


През своя първи етап от живота на бебето, педиатърът играе основна роля що се отнася до абсолютно всички, свързано с него. Той трябва да стимулира родителите да изградят дълбока връзка с бебето, да се научат да разпознават всеки негов знак, трябва да информира родителите и да ги насърчава сами да търсят информация за развитието на бебето, неговото хранене, болестите през детството, различните етапи на неговото неврологично и физическо развитие и как да се справят с всяка трудност.
Много важна през първите дни у дома е организацията на деня, тоест влизането в ритъма на малкото бебе. Затова е важно да знаем основните неща, свързани с грижите за мъничето, без които не може. Следващите насоки ще ви служат за ориентир, а при наличието на каквото и да е съмнение относно грижата за новороденото, веднага се консултирайте с педиатър.

Кърменето – най-препоръчителното хранене за бебето
След като си тръгне от родилния дом, майката вече има представа за кърменето и това как точно трябва да става то, благодарение на лекарите и акушерките там. Но майката трябва да овладее достатъчно добре техниката на кърмене, за да храни адекватно и правилно своето бебе и да има достатъчно кърма за това.
Всеки дребен детайл е важен при кърменето, дори това как точно ще прихванем бебето. Вземете мъничето на ръце и седнете на удобен стол, стабилно облегнати. Важното е да ви е много удобно и да не напрягате мускулите си, което ще попречи на адекватното кърмене. Има и други пози за кърмене, като например легнали на леглото, която също би ви била удобна. След като се настаните удобно трябва да обърнете бебето, така че да гледа гърдата ви. Сложете зърното в устата на бебето, като внимавате да не затиснете нослето му. Много е важно мъничето да диша през носа, за да не поглъща въздух докато суче.
Обикновено кърменето трае около 10 минути на всяка гърда, въпреки че ако сте много продуктивни, кърменето може и да се удължи с 2 до 4 минути. Ако ще удължавате кърменето, се препоръчва това да стане на втората гърда.
Още докато сте в болницата можете да ползвате помпа, преди да слагате бебето на гърдата си, така кърмата ще се „раздвижи” и ще излезе първо коластрата. Докато слезе млякото ви не трябва да оставяте мъничето гладно, а да му се дава мляко за кърмачета или адаптирано мляко. Когато кърмата ви слезе и ако няма друга препоръка от лекаря, вече трябва да слагате бебето само на гърдата, без да му предлагате адаптирано мляко. След всяко кърмене бебето се обляга на рамото, за да се оригне.

Честота на кърменията: новороденото е добре да кърмите на поискване, без да се прекалява разбира се, като кърменията трябва да са през три часа или най-малко през час и половина. Консултирайте се с педиатъра дали да правите кърмене и през нощта или е добре да приучите мъничето да спи и да не иска да се храни през нощта.
Знаци, които показват правилно кърмене:
Най-обективно е теглото на бебето – през първите 7-10 дни бебето може да изгуби до 10% от теглото си при раждането, но след този период то трябва вече само да наддава на килограми, като минимум трябва да добавя по 150 гр. На седмица. За да се уверите дали бебето ви се вписва т това правило, меренето на теглото му трябва да става всеки път в един и същи час и с едно и същи дрехи. Ако наддава по-малко от 150 гр. На седмица, трябва веднага да се консултирате с педиатъра. Кое ни показва, че бебето се кърми правилно:
- Майката има кърма в изобилие, кърмата дори изтича по дрехите й, а гърдите й са препълнени преди всяко кърмене. Добър знак е също, ако докато бебето суче изтича мляко и отстрани или ако докато суче от едната гърда, тече мляко и от другата.
- Бебето е спокойно и заситено след кърмене, издържа 2,5-3 часа до следващото кърмене. Ако бебето плаче много и иска да суче на всеки 20-30 минути или на всеки час, трябва отново да се консултирате с вашия педиатър, за да установите дали това се дължи на недостиг на кърма или на нещо друго.
- Кърменото бебе се изхожда почти след всяко хранене.
- Урината трябва да е ясна и да е редовно бебето трябва да пълни памперса, така че да се налага смяна преди всяко хранене.

Позата в люлката
Бебето трябва да лежи на една страна или по гръб и никога не го слагайте в поза по корем, когато го слагате да спи. За да предотвратите задушаване, ако повърне, е добре да повдигнете дюшека му откъм главата, например като сложите възглавница под него. Това е поза, която през първите си 6 месеца бебето трябва да заема, където и да се намира: в люлката, в креватчето, в портбебето,  в столчето за кола и т.н.

Подходяща температура за бебето
Идеалната температура в стаята на бебето е около 22 градуса и с поносима влажност, която можем да постигнем като сложим влажна кърпа на радиатора в стаята. Освен това не хубаво да обличаме прекалено много бебето, 20% повече от вас самите е напълно достатъчно. Помнете, че обикновено ръцете и краката на бебето са постоянно студени, затова ако ще проверявате дали няма температура, то правете го като пипнете челото му и най-добре с термометър, за да сте сигурни.

Къпането и грижата за пъпчето
Дори и пъпчето му още да не паднало, трябва да къпете бебето всеки ден, с малко вода и като внимавате да не го мокрите прекалено. Идеалната температура на водата е 36-37 градуса.
След като изкъпете бебето, го слагаме на масичката за повиване или на кревата, за да го подсушите добре и да намажете цялото му тяло с хидратиращ крем или лосион. Пъпчето му трябва да мажете поне веднъж дневно със седемдесетградусов спирт и памучно тампонче.
Важно е да знаете, че пъпът се мокри максимум веднъж дневно по време на къпането и то трябва да се внимава да е обилно. Най-доброто време за туширането му със спирт е също вечер след къпането. През целия ден пъпчето трябва да бъде напълно сухо. След като падне пъпчето, също трябва да се тушира внимателно със спирт докато зарасне напълно.

Ноктите
Още от самото начало трябва да се режат ноктите внимателно и да се поддържат къси през цялото време, най-малкото, за да не се драска бебчето, но и за да са чисти, защото знаем, че са носител на бактерии.
Веднага след като се върнете от родилния дом изрежете ноктите на бебето с ножичка с тъпи върхове, после, когато го къпете им обърнете внимание, изплакнете ги хубаво с вода и с гъбката, за да са чисти.

Какво е нормално при малкото бебе?
- Да хълца. Единственото, което можем да направим, е да го слагаме само по гръб в креватчето и да чакаме да премине.
- Понякога да кашля.
- Да му „свири” леко нослето понякога и да има прозрачен секрет в него.
- Да връща по малко мляко веднага след ядене или час и половина след това.

Кое е обезпокояващо и трябва незабавно да уведомите педиатъра:
- Не се усмихва понякога по време или след хранене.
- Не се храни или се храни зле вече няколко кърмения подред.
- Не захваща силно и здраво биберона-залъгалка или зърното на гърдата; нормалното през първите дни е, майката дори да я боли зърното, когато бебчето го захване.
- Не повдига мъничко главата си или не прави усилие все едно иска да я повдигне, когато е в поза по корем.
- Не се стряска при резки шумове и звуци.
 


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber