Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Коя е най-подходящата температура за бебето?

Ние, хората, можем да се адаптираме към всякакъв климат благодарение на външните ресурси, с които си помагаме – обличаме дебели дрехи, за да задържим топлината или пък обличаме бански и се крием на сянка, за да ни е прохладно. Едно малко бебе обаче не е способно да се адаптира по този начин самичко и зависи изцяло от помощта на възрастните.


А това може да предизвика милион съмнения у родителите: коя е идеалната температура за моето бебе, как да разбера дали му е студено или пък дали не му е прекалено топло.
Всички новородени са чувствителни към промените в температурите, затова е много важно да познаваме добре неговите нужди. Една от първите нужди на бебето е да се чувства комфортно и оттам температурата, която специалистите наричат „температура на комфорт”, нивото, при което едно бебе може да поддържа своята телесна температура с минимални усилия. Тази температура е между 20 и 22 градуса. Ако бебето е голо, температурата на средата трябва да бъде 32 градуса, ако е добре облечено и завито – спада до 18 градуса. Няколко седмици след раждането си бебето започва да контролира телесната си температура и ако е добре покрито или облечено правилно може да издържи и по-ниски температури.

Температурата вкъщи
Вкъщи бебетата не трябва да чувстват студ, но не е подходящо и да им е много топло, тъй като една прекалено топла среда затруднява дишането, ще изсуши кожата на бебето. Най-подходящата температура в помещението, където е бебето е тази, което и вас ви е най-приятна. Не е подходящо бебето да се навлича с прекалено много дрехи. Ако у вас е много топло, отворете прозорците, намалете отоплението, ако е възможно, използвайте овлажнител за въздух, който ще освежи въздуха в стаята на бебето.
В действителност студът не е най-големият враг на бебето, а драстичните и чести промени в температурите. Затова трябва много да внимавате как и кога извеждате бебето, особено ако излизате от дома си, където е много топло навън, когато е много хладно или духа студен вятър. През зимата избягвайте да излизате рано сутрин и късно вечер, когато температурите винаги са по-ниски.

Прекалено студено
При новороденото е трудно да отгатнем кога точно му е студено: ако е заспало, метаболизмът му реагира бавно на понижаването на телесната температура. Тоест бебето чувства студа, когато се събуди и докато си дадем сметка за това, тялото му вече е студено. Бебетата не могат да треперят, когато им е студено, затова трябва да го наблюдавате внимателно за други признаци.
Когато обличате бебето, слагайте му толкова дрехи, колкото сте облекли вие и ви е добре и после добавете още една връхна дреха. Обличайте бебето винаги на части, за да не остава напълно голо.
Ако обличаме бебето правилно, тялото му ще харчи по-малко калории, опитвайки се да задържи подходящата температура. Ако не се облича добре и правилно, то може да изхарчи и 70% от калориите, които е поело, за да поддържа подходящата температура и съответно няма да има достатъчно калории за неговото правилно развитие и растеж.
Колкото до подходящите материи на дрехите, то за бебето купувайте само дрехи от естествени материи, които ще позволят на тялото му да се изпотява, а на кожата му да „диша”. Въпреки че през зимата памучните дрехи не са достатъчни да предпазят бебето от студа, тези дрехи, които са в пряк контакт с кожата и главата му, трябва да бъдат от 100% памук, защото абсорбират влагата и намаляват риска от алергии. Връхните дрехи като пуловери, палта, якета могат да бъдат и вълнени.

Прекалена топлина
Много често от страх да не настине навличаме прекалено много малкото дете. Да, обаче, прекалената топлина също може да е много вредна за мъничето. Когато на бебето му е топло, то ще се опитва да се отвие и да се освободи от дрехите, но очевидно няма да успее да го направи. Тогава ще започне да плаче с цяло гърло, за да ви даде знак, че нещо не е наред, а този плач само ще увеличи още повече телесната му температура. Освен това, за разлика от възрастните, при децата под двегодишна възраст, все още не са добре развити потните жлези, което допринася за изстиването на тялото. В същото време пък разполагат с изобилие от мастни клетки, които им помагат да избягват студа, но пък това предполага проблем в случаите на прекалена  топлина.

Как да разберем дали му е студено или топло?
Трябва да наблюдавате цялостното му състояние. Ако бебето е спокойно, значи му е добре. Ако пък е неспокойно, плаче, не спира да се движи, може да му е некомфортно поради студ или пък прекалена топлина. Обърнете внимание на цвета на кожата на бебето, на леко потене, да поведението му...Това, че краката или ръцете са му студени, не значи непременно, че на бебето му е студено. Ако искате да разберете дали му е студено, докоснете вратлето или нослето му.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber