Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Гестационен диабет

Гестационният диабет е състояние, при което по време на бременността – обикновено след 24-та седмица – се появява повишение на кръвната захар над нормалните стойности. За появата на този проблем може да се съди по няколко признака. На първо място задължително е около средата на бременността  (20-та-20-ра гестационна седмица) да се направи изследване на нивата на кръвна захар на жената, за да се установи дали тя е в норма.


В България това е стандартна процедура. Ако нивата на кръвна захар са около горната граница на нормата или по-високи, следващата стъпка е провеждането на глюкозотолерантен тест. При него бременната жена пие известно количество глюкоза, след това нивата на кръвна захар се проверяват неколкократно през няколко часа. При този тест става ясно дали организмът на бъдещата майка произвежда достатъчно количество инсулин, който да сваля нивото на кръвна захар или има някакъв проблем, и съответно трябва да се проведе някакво лечение.

Лечението е абсолютно безопасно за бебето. Ако проблемът не е много тежък, то може да се сведе дори и само до диета. Другият вариант е към диетата да се прибави един продукт, който е растителен и има свойството да намалява нивото на кръвната захар. По-редки са тежките случаи, в които трябва да се приложи инсулин. Но е важно да се знае, че лечението при всички случаи е безопасно за бебето, а от друга страна липсата на такова лечение може да доведе до неблагоприятен изход от тази бременност.

Трудно е да се говори за специфична изява на гестационния диабет. Стандартните симптоми на диабета – съхнене на устата, по-често уриниране – могат да се срещат при бременната жена дори и тя да няма никакъв здравословен проблем. Разпознаването на гестационния диабет е по-скоро задача на акушер-гинеколога, който трябва да установи определени белези и особености на бременните. Има някои категории, които са с повишен риск – например тези с утежнена фамилна анамнеза, тоест ако имат близки родственици, обикновено по майчина линия, които страдат от диабет. С висок риск са и бъдещите майки с наднормено тегло. Специалистите следят с особено внимание и майките със спонтанни аборти и мъртви раждания. Има и друг тип случаи – майки, които са имали диабет още преди бременността, но в този период заболяването им се е влошило. Това обаче вече не е гестационен диабет. От друга страна пък жените, проявили гестационен диабет, са с повишен риск да развият диабет в по-късна възраст, дори и ако след раждането нивата на кръвната им захар са се нормализирали. Затова на тези жени трябва да се обръща внимание и да им се помага да поддържат по-здравословен начин на живот.

Особеното при жените с гестационен диабет е, че техните бебета са по-големи като размери, но за сметка на размерите зрелостта на тези бебета е по-малка. Това е свързано с нужда от повишени грижи от неонатолозите след раждането. Рисковете за майката са, че при липса на адекватно лечение по време на бременността тя може да изпадне в така наречената диабетна кома. Това състояние – особено по време на бременността, и ако не се хване навреме – би могло да бъде животозастрашаващо. Други усложнения възникват и по време на самото раждане. По-голямото бебе създава предпставка за по-голям травматизъм и по-голяма кръвозагуба при раждането. С по-голямо значение за в бъдеще обаче са рисковете за самите бебета. Проблемът с тези деца е, че на ниво зрелост те са доста недоносени. Това се отразява в трудна адаптация след раждането, често са с незряла белодробна система и се налага по-интензивното им наблюдение в интензивен неонатологичен сектор. Типично при тези бебета усложнение при нормално раждане е така наречената раменна дистоция. Обяснението на това състояние се крие отново в големите размери на бебето – след раждането на главичката тялото грубо казано „се заклещва”. Това състояние е доста опасно, изисква се изключително внимание, за да не се разкъсат деликатните нервни плексоси на ръчичките на бебето. Затова и ражданията при майки с гестационен диабет трябва да се водят внимателно и то от специалисти запознати с проблема и имащи опит с него.

Има ли превенция, може ли по някакъв начин развитието на това състояние да се предотврати?
Тенденциите в акушерството по принцип налагат всички заболявания, които могат да възникват през бременността, да се търсят в по-ранен етап. Това важи не само за гестационния диабет. Но по отношение на него има нещо, което майките могат да направят, и то е да се опитат да живеят по-природосъобразно. Един практически пример – да се избягват въглехидратите, особено бързоразградимите въглехидрати, това са храните производни на захарта. Не са препоръчителни също тестени изделия в големи количества. Бъдещата майка трябва да се старае да се придържа към едно нормално „напълняване” по време на бременността. В България е прието, че е нормално жената да качи около 12 кг. За съжаление обаче у нас все още битува мнението, че когато една жена е бременна, тя трябва да яде като за двама. Това води до доста сериозно напълняване, говорим случаи с повишаване на теглото до 40кг. Това е сериозен фактор за повишаване на риска от гестационен диабет.


Д-р Илиев
акушер-гинеколог
МБАЛ „Токуда Болница София”


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber