Online School
Регистрирани потребители: 22559
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Повече енергия за връщането в училище

С идването на септември, отново се връщат ранното ставане, училищният режим, извънучилищните занимания, домашните, тежките раници... След три месеца ваканция на малчуганите им е трудно да се върнат към ежедневната си рутина докато не са ваканция и е нормално в началото да се чувстват по-изморени. Затова една адекватна хранителна диета е от фундаментално значение за възстановяването на силите им.


Като начало да кажем, че диетата на детето трябва да бъде хранителна, здравословна, пълноценна, а защо не и забавна на външен вид, ако това ще накара мъника да си изяде и зеленчуците.
През лятото режимът на детето е по-гъвкав, защото има повече свободно време за игра и други занимания, което не предполага строго спазване на часове и ставане рано сутрин. Затова е добре, след края на лятото детето плавно и постепенно да се върне към нормалния си ежедневен ритъм и към фиксираните часове, което ще предполага и че трябва да се спазват обичайните пет хранения дневно.

Закуската
Тя може би е най-важното хранене за целия ден, тъй като помага на детето да възстанови силите си след дългия нощен сън и да си вземе необходимата доза енергия, която ще му помогне да започне деня си бодро и отпочинало. Според редица изследвания ние все още не отдаваме необходимото значение на закуската, но това определено трябва да се промени, недопустимо е детето сутрин да отиде незакусило на училище. Ако детето не закусва, то ще се чувства по-изморено и няма да може да се концентрира и това ще се отрази на справянето му в училище.
Закуската трябва да дава около 20-30% от калориите за деня, трябва да е пълноценна и разнообразна. Добрата закуска трябва да бъде формирана от млечни продукти, зърнени изделия и плодове.
Млечните продукти (прясно мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал) дават протеини на организма, витамини и минерали, на първо място калций, който е толкова необходим за правилния растеж на детето.
Зърнените храни (хляб, бисквити, зърнени закуски) дават основно въглехидрати, които пък дават енергия на тялото. Те съдържат също витамини и минерали.
Плодовете /прясно изцедените плодови сокове са основен източник на витамини за организма, съдържат също въглехидрати, минерали и фибри.

Леката закуска преди обяд
Тази закуска е около 11 часа, помага на детето като му дава сили и енергия да издържи до обедното хранене и в никакъв случай не служи за засищане на организма, нито пък може да замести обяда. Тя се състои от малка порция плодове или един прясно изцеден сок.

Обедът
Правилното хранене е жизнено важно, за да може организмът да получи цялата енергия, от която се нуждае. Ако детето остава да обядва в училище, не е лошо да сте наясно с менюто там всеки ден, за да можете да съобразите с него вечерята, така че да предложите пълноценна храна. Основното на храненето е детето да приема храни от всяка хранителна група и да има контрол над приема на мазнини, които се съдържат в готовите закуски и сандвичи и повишават особено много холестерола на подрастващите.
Заради голямото изразходване на енергия при децата през периода им на растеж и интелектуално и физическо развитие, техните хранителни нужди са по-високи в сравнения с тези на възрастните, особено що се отнася до нуждата от протеини, фибри и някои витамини и минерали свързани с растежа и формирането на нервната система: калций, желязо, цинк, фосфор, магнезий, витамин C, D, B1 и B6.
Затова по-голямата част от храните в дневното меню на детето трябва да бъдат от групата на зърнените храни, на зеленчуците и на плодовете. В същото време трябва да съдържа по-умерени количества храни от групата на млечните продукти и тази на месата. Най-добрите меса за детето са бялото месо, рибата, като се избягва прекалената консумация на червено месо.

Следобедната закуска
Следобедната закуска също е много важна за детето и не бива да се пропуска. Децата имат малки стомахчета и големи хранителни нужди, което предполага, че трябва да изяждат малки порции и по-често (5 пъти дневно). Доброто разпределяне на храната гарантира адекватния прием на хранителните вещества и оптимално развитие на организма на детето във физически и психически аспект. Любопитен е фактът, че дори и децата, които не ядат много, обикновено по това време на деня са гладни, затова трябва да се възползваме от тези моменти и да предложим на детето здравословна и полезна храна.
Следобедната закуска представлява 15% от дневния енергиен прием на детето. Тя трябва да бъде разнообразна и да дава подходящи хранителни вещества на детето, много е подходяща за допълване на дневната дажба на детето от плодове, млечни продукти и зърнени храни. Добър вариант за следобедна закуска е например комбинацията от храни от тези три групи, например една чаша мляко с един плод или филийка хляб намазана с шоколад и един плод.
Сушените плодове също са много полезни за детето, само ако с тях не се прекалява, защото са много калорични.
Киселото мляко или прясно изцеденият портокалов сок не трябва да отсъстват от храненето на детето: млякото, защото дава протеини и калций, толкова важни за развитието на скелета на детето и сокът, защото съдържа много витамини, сред които витамин С, толкова важен за имунната система на детето.

Вечерята
Както вече споменахме, хубаво е да сте наясно с обедното меню на детето в училище, за да съобразите вечерята с него и да не повтаряте храните.
Не е препоръчително вечерята да е много тежка или мазна, избягвайте готовата храна, само понякога можете да отстъпвате, ако детето настоява много.
Най-подходящо за вечеря е: първо ястие – да съдържа зеленчуци, независимо дали задушени или в суров вид под формата на салата, добър вариант е например зеленчуковата супа; второ ястие – печена риба, пуйка, варено яйце; десерт – парче плод или чаша мляко.

Диета за увеличаване на защитните сили
Есента, която се явява едни преход между топлото лято и студената зима задължава организма на детето да се нагоди и да привикне към серия от промени. Като начало трябва да се подготви за спадането на температурите. Това е моментът, когато суровите храни отново ще отстъпят място на готвените топли ястия, съпътствани от необходимото количество салати и плодове. В същото време трябва да увеличим и приема на млечните продукти, за да компенсираме спада на синтеза на витамин D в организма.
Драстичните промени в температурите през есента и тръгването на детска градина и на училище благоприятстват появата на простудни заболявания и отит. За да предпазим детето от тях трябва да засилим консумацията на цитрусови плодове, домати и киви, които съдържат голямо количество витамин С – толкова важен за засилването на защитните сили на организма.
Сезонните плодове също са източник на полезни витамини и фибри.
Съществуват и една серия храни, наричани „естествени антибиотици”, като чесъна, лимона (противовъзпалително действие) и ягодата (противовирусно действие).
Медът, който освен че има хранителна стойност за организма и дава въглехидрати, е и богат на прополис – естественият антибиотик на кошерите. Затова е добре да включим по една лъжичка мед в дневното меню на малчуганите.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber