Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Синузитът в детска възраст

Какво е синузит?
Синузитът представлява възпаление на лигавицата на околоносните кухини. Анатомично се описват четири чифта синуси – максиларни, фронтални, етмоидални и сфеноидални. След раждането те се развиват постепенно в годините. За това при децата в различна възраст са анатомично обусловени различни видове синузит. След едногодишна възраст синузитът е представен от възпаление на етмоидалния лабиринт. С напредване на годините и оформянето на останалите синуси вече може да се развие патологичен процес и в тях. Има индивидуални различия, но средно около 7-годишна възраст вече са оформени всички синуси.
Причините за възпалението на синусите са в най-голям процент първоначална вирусна инфекция, като в зависимост от вирулентността на агента клиничната картина се развива от един до няколко дни. Много често в процеса на развитието на болестта се наслагва и бактериална инфекция.

Симптоми и кога хремата и главоболието могат да означават синузит?
Първоначалните симптоми са: запушване на носа до 48 часа и поява на секреция от носа – отначало бистра, в последствие бързо се променя към гноевидна. В зависимост от локализацията – етмоидална при малки деца – има и изразен фебрилитет до 38-39 градуса, влошаване на общото състояние и много често подуване и зачервяване на носната пирамида към вътрешния ъгъл на окото. При по-големи деца общото състояние се влошава с по-бавни темпове – дори до 10 дни, като се засилват оплакванията от тежест към болка в областта на челото и/или максиларните синуси в зависимост от локализацията на възпалението. Затова при продължаващи повече от 10 дни оплаквания от гноен секрет от носа и запушване, болка в челото и дискомфорт на зрението – бърза уморяемост при четене, бърчене на челото, главоболие – дори без повишена температура и други оплаквания е необходима навременна консултация с УНГ специалист.

Как се поставя диагнозата?
Още след клиничния преглед УНГ специалистът е в състояние да установи синузит, като в допълнение и по преценка на лекаря могат да се използват и други методи от образната диагностика – най-често рентгенова снимка на синусите.

Какво е лечението на синузита?
Затоплените кристали морска сол помагат в качеството си на физиотерапевтична процедура – загряване на възпаленото място, но само по себе си не е лечебно средство. Разтворени – т.нар. морска вода за промивки на носа – също само подпомагат терапията. Основното лечение се провежда с антибиотици, симптоматични средства и физиопроцедури в зависимост от локализацията, хода и остротата на заболяването, както и възрастта на детето.

Как детето може да се предпази от синузит?
Навременно посещение на УНГ специалист при продължаващо три дни затруднено носно дишане, дори без други симптоми, е в голяма степен гаранция за предотвратяване на усложнения на обикновения ринит в синузит. При деца до две години дори не бива да се чакат три дни, а да се потърси специалист още на втория ден. Честата практика да се изчаква и да се използват само промивки с физиологичен разтвор улесняват в значителна степен последващото разпространение на възпалението. В случаите на много остро протичане – в рамките на 24 часа – родителите сами търсят лекарска помощ заради бързото влошаване на общото състояние на детето.


Д-р Галя Георгиева
Специалист УНГ
МБАЛ „Токуда Болница София”


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber