Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Трябва ли моят дребосък да спи следобед?

Следобедната дрямка е много препоръчителна, както за децата, така и за възрастните, защото помага да изкараме енергично останалата част от деня, да възстановим силите си и да не сме раздразнителни и уморени в края на деня. Ако не успявате да накарате детето си да спи следобед, осигурете добре планиран режим и е много възможно детето да приеме спането следобед като нещо естествено и част от ежедневието му.


Толкова ли е важен следобедният сън?
На около три години детето е като хала и не се спира за секунда. Иска да експериментира и да види всичко. За да може да задоволи цялото си любопитство, детето има нужда от много енергия, която получава чрез правилното и здравословно хранене и адекватна почивка. Оттук идва и важността на следобедния сън.
За съжаление след 3-4-годишна възраст тази следобедна дрямка много често се пропуска от детето – в детската градина често се разсейва и не може да спи, вече е по-голямо и събота и неделя ходи с мама и татко по разни места и т.н. Това обаче не е много добре, защото много изследвания доказват, че имаме нужда от почивка между 13 и 16 часа. Всеки родител е много наясно, че когато детето не си е отпочинало достатъчно или не е спало в детската градина, е много раздразнително и изтощено.
А много често се случва дребосъкът да отказва да спи, въпреки че е изморен и накрая да заспи от изтощение точно преди вечеря и после да се събуди посред нощ и да се чуди какво да прави.
Също не е добре и да спи повече от необходимото. Ако например спи следобяд повече от един час, може после да не може да спи добре през нощта. Затова не трябва да оставяте малчугана да спи много следобед, а да го будите тактично и внимателно, за да не стане раздразнителен.
Така или иначе, ако не успявате да го убедите да спи следобед, не се притеснявайте, докато детето спи достатъчно и добре през нощта и през деня е активно, жизнено и весело, няма проблем да не спи, ако организмът му не го изисква. Но, ако започне сутрин да става с главоболие, трудно му е въобще да става сутрин за детската градина, сънено е, раздразнително и заспива по всяко време и в най-неподходящите моменти, то трябва да успеете да изградите следобедния сън като един ежедневен навик, който не трябва да пропуска.

Какво да правим, ако не иска да спи, а виждаме, че има нужда?
Много често за родителите се оказва много трудна задача да накарат детето да спи следобед, особено пък ако има по-големи братя и сестри, които вече не спят. Това, което постоянно му се иска на детето, е да играе и изобщо не усеща нуждата на организма от почивка. Най-важното нещо, което трябва да свършите е да успеете да установите следобедната дрямка като част от ежедневието, децата не обичат нововъведения, а добре установен режим, който да се повтаря всеки ден.
- Внимавайте със следобедния сън – важно е той да не е в много късен час, за да не наруши нощния сън. Най-подходящото време е малко след като детето се нахрани, тоест около 14 часа.
- Организирайте дейностите за следобедната част от деня, така че те да не пречат на следобедната дрямка.
- Измислете нещо, което всеки ден да напомня на детето, че следва следобеден сън и то да бъде такова, че и да му помага да заспива по-лесно. Можете например да му четете приказка, да му предложите любима плюшена играчка, която да гушка и т.н.
- Няма нужда да карате детето да си облича пижамата и да затъмнявате стаята или пък да му нареждате „хайде отивай веднага да спиш”. Идеята е детето след храненето плавно да премине към съня, то все пак не е робот.
- Ако детето не успява да заспи, оставете го да си почива в креватчето с интересна книжка или играчка. Това е един момент на почивка, който не трябва да се пропуска всеки ден, независимо дали детето всеки път ще успява да заспи или просто ще си почива не е най-важното.
- Не започвайте да се карате на детето, ако не иска да спи – словесните борби с него няма да го накарат да спи, а ще го разсеят още повече и ще го накарат да намрази тези моменти от деня. 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber