Online School
Регистрирани потребители: 22359
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Обличането на бебето – една дейност, която изисква повишено внимание

Дрехите и аксесоарите за бебчета са толкова атрактивни и нашето мъниче ще изглежда толкова добре в тях, че едвам се сдържаме да не изкупим всички магазини. Родителите обожават да гледат своите сладурчета с красиви кукленски дрешки и украшения, но много често те могат да се окажат опасни за тях.


Няколко препоръки

- Много често майките слагат на бебчетата ленти за коса от плат или диадемки. Да, много са красиви, но има риск те да притискат черепа и фонтанелата на бебето, а това е опасно. Да не говорим, че ако ще слагате такова нещо на бебочето си (ограничете се да го правите, само когато има повод – някакъв празник), не трябва да го изпускате от поглед нито за секунда, защото лентата може да се смъкне на очите му и да му пречи или пък на нослето и така да затрудни дишането му.

- По същата логика не е много удачно да слагате на бебето и гердани и пръстени. Първите – защото могат да притискат вратлето и да затруднят дишането, а последните – защото бебето може да си сложи ръцете в устата и да се задави. Същото се отнася и за гривничките.

- Изобщо не се препоръчва бебето да има достъп до каквито и да било дребни предмети, които би могло да глътне.

- След баня мажете бебето с хидратиращ лосион от вратлето надолу, а не по лицето. Пудрите и други подобни гранулирани продукти също не са подходящи за мъничето, защото от тях остават частички, които бебето може да вдиша.

- Колкото до дрехите, трябва да избягвате дрехи, които имат украшения – например някакви перца или пък панделка, което се връзва около врата или кръста; или пък дупки, в които детето да заклещи пръстчетата си. Копчетата тип „тик-так” са най-подходящи за дрешките на мъничето, останалите то може лесно да ги откъсне и да си ги сложи в устата.

- Дрехите трябва да бъдат широки и много свободни, за да не стягат мъничето и да пречат на правилното кръвообращение.
- Препоръчват се дрехите от чист памук и т.нар. органичен памук; вълната не е подходяща за бебчето, защото лесно може да раздразни кожата му.

- Внимавайте с украшенията и играчките, които слагате в креватчето, те трябва да бъдат безопасни – без копчета и други дребни частички, които бебето може да откъсне и да сложи в устата си.

Няколко грешки, които е добре да избягвате:

1. Да му слагате ръкавички постоянно, за да не се драска. Мъничето ще се драска само през първите няколко дни, но, когато му изрежете ноктите, това няма да става. Седенето постоянно с ръкавички пречи на правилното развитие на фината моторика на мъничето.

2. Да обличате бебето с прекалено много дрехи. То може да бъде претоплено и това да навреди на кожата му. Не му обличайте от всичко по две, ориентирайте се по себе си – обличайте го, както сте облечени вие плюс още една връхна дрешка отгоре. Ако не спи и сте у дома, не завивайте постоянно бебето с одеяло, не само може да му стане топло, но и да му пречи да се движи свободно.

3. Не покривайте пъпчето на бебето с разни лепенки или памук, то и кожата около него трябва да „дишат”, за да зараснат добре и за по-кратко време.

4. Да държите бебето постоянно в хоризонтално положение, това само засилва гастроезофагиалния рефлукс (рефлукс, който кара част от стомашното съдържимо да се връща отново хранопровода и кара бебето да връща храна) на бебето. Най-добре дръжте мъничето в полуседнало положение или гушнато във вертикално положение.

5. Да спрете да го излагате на слънчева светлина и да го извеждате навън на въздух и естествена светлина, за да не настине. Бебето се нуждае от ежедневна разходка на открито, можете да си позволите да го ставите у дома целия ден, ако навън духа много силно, има снежна буря и изобщо, ако метеорологичните условия не позволяват да се стои навън.

6. Да пушите в стаята при бебето. Това не трябва да го правите не само докато е новородено, а и през цялото му детство. При детето, ежедневно излагано на цигарен дим има риск от развитие на алергии и инфекции.

7. Да го слагате да спи по корем. Това е абсолютно противопоказна поза и бебето се слага по този начин, само докато правите ежедневната си гимнастика и масаж и за да „тренирате” задържането на главичката вдигната. Иначе позата за спане е по гръб, даже леко наклонено на една страна, като преди това сте повдигнали и матрачето леко откъм главата на бебето.

8. Постоянно с шапка. Да, малкото бебе, каквото и да е времето навън,  трябва задължително да бъде с подходяща шапчица. Но това се отнася само за времето, когато е навън, а у дома го дръжте без шапка. Освен това внимавайте и при избора на шапката, тя трябва да бъде памучна и да не го стяга.


 

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber