Online School
Регистрирани потребители: 22687
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Стимулирайте въображението на малкото дете

През първите години от живота си децата показват завидна креативност, но това е една даденост, която, ако не бъде стимулирана, може да бъде изгубена с времето. Ето как можем да стимулираме въображението на мъничето.Още от малки децата постепенно откриват света, предметите и хората, които ги заобикалят. Вълнуват се от всичко и искат всичко да „изследват” и постоянно си измислят свои начини да преодоляват препятствията пред себе си. Използват своята креативност, за да се преборят с проблемите и колкото повече растат, толкова повече научават и изразяват.
Дребосъците използват играчките си за какво ли не. Много често капачето на тенджерата се използва за кормило, а пък столчето е „колата”. А на нас ни остава да участваме в игрите на детето и да му отнемаме спонтанността.
Насърчавайте ги!
- Децата имат такива гениални хрумвания, каквито не можем и да си представим. Много често те ни изненадват с техните въпроси и разсъждения. Езикът е едно много подходящо поле за „експериментиране” и ние трябва да се възползваме от това: трябва много да говорим с детето си, да го слушаме и да бъдем толерантни с него.
- Трябва да насърчаваме детето да импровизира, да намира всякакви приложения на играчките, да измисля различен край на приказката, която току-що сте му прочели и т.н.
- Творете заедно с каквито материали имате – пластилин, цветна хартия, картон, глина и каквото още се сетите. Покажете на детето как да моделира, да изрязва с ножичката, да лепи с лепилото, да сгъва – не правете тези неща вместо него, то трябва да опитва самичко, за да се научи.
- И ако детето е нарисувало зелен слон или червена котка, не се втурвайте веднага да го поправяте и да му казвате, че те не може да в такива цветове. Детето знае това добре, но просто изразява своята фантазия и креативност.
- Нашата задача е да предложим на детето всички материали и инструменти за неговото развитие и да му предложим пространство и възможност да се изяви.

Задействайте и вашето въображение
- Креативните деца имат нужда и техните родители да бъда такива, да знаят как да играят с тях и да умеят да си представят разни неща, а не да вдигат тревога веднага щом нещо се изцапа или не е подредено както трябва. Креативната игра не се съчетава много с манията за ред и чистота що се отнася до малките деца.
- Трябва да намерите златната среда и все пак да следите детето да не преминава основните правила, като например това да не рисува по стените и по дрехите си. Но пък не можем и да го караме да стои на едно място с хиляди забрани и заплахи.
- Креативността трудно се съчетава със стоенето с часове пред телевизора гледайки детско. Прекаляването с гледането на телевизия не стимулира активността, желанието да научава нови неща чрез „изследване на света наоколо, нито пък въображението, а точно обратното.
Има гений във всяко дете, затова дайте възможност и на своето да се изяви и да развие своето въображение и потенциал.

Ето кратък списък на материалите, които можете да осигурите на малчугана:
- Картонени кутии, които могат да се слагат една в друга и да се използват за какво ли не
- Рисуване с пръсти (престилка, която детето да си цапа на воля), бои и много бели листа
- Дъска и тебешири или от онези дъски, върху които се пише със специален маркер, който после се изтрива
- Дискове с детски песни или приказки
- Пластилин, глина, а може и домашно приготвен „материал” – смес от вода, брашно и сол.
- Стари дрехи, играчки, интересни и безопасни предмети от ежедневието ни и съдове, които не използваме


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber