Online School
Регистрирани потребители: 23030
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Няколко съвета за повече мляко

Много майки се оплакват, че кърмата им не стига на бебето и се налага да му дават и мляко за кърмачета като добавка. За да произвеждате достатъчно кърма е необходимо преди всичко спокойствие у увереност, както и следването на няколко препоръки.


1. Сложете бебето на гърдата още през първия час след раждането – това е много важно, защото през първите часове след раждането бебето ще бъде будно и спокойно, което ще улесни първия контакт с кърменето. По-късно вероятно мъничето ще заспи от умора за поне 6 часа и в този период е трудно да го събудите, за да го сложите на гърдата.

2. Кърмете и през деня, и през нощта – това е най-добрата рецепта, за да се произвежда достатъчно кърма. Така през първите седмици след раждането бебето трябва да бъде кърмено 8-10 пъти на денонощие.

3. Уверете се, че бебето суче правилно – едно неправилно сукане е свързано не само с образуването на недостатъчно мляко, но и с други проблеми като появата на рагади по зърната и задържането на мляко в гърдите. За да суче правилно, бебето трябва да бъде в правилна поза, правилото е неговото коремче да бъде обърнато към вашето, така че да не се налага бебето да извърта глава, а да гледа към зърното. За да суче правилно бебето трябва да обхване с уста не само зърното, но и част от ареолата около него, не трябва да се чува мляскане по време на сукането. Вашата поза също не е без значение, трябва да заемете удобна поза със стабилна опора зад гърба ви, в противен случай ще сте напрегната.

4. Приключете с едната гърда, преди да сложите бебето на другата, само така ще сте сигурни, че тя е добре изпразнена. Това е важно за достатъчната продукция на мляко, а също и за това детето да бъде добре нахранено с най-хранителната част от кърмата, тъй като в началото на кърменето бебето кърмата е по-рядка и все едно бебето утолява жаждата си, а после потича кърма, която е по-богата на мазнини и витамини.

5. Кърмете „на поискване” – в началото, през първите няколко седмици, забравете за часовника и режима, а кърмете, когато бебето поиска. Всяко бебе има свой собствен ритъм – някои огладняват на всеки два часа, а други са гладни всеки път през различен интервал. Това е само в началото, за да стимулирате максимално притока на кърма, но не трябва да забравяте, че стомахчето на бебето трябва да почива между храненията поне два часа и половина, а и не винаги бебето плаче от глад.

6. Не предлагайте на бебето шише с биберон и мляко за кърмачета. Ако кърменето започне правилно, ще произвеждате достатъчно мляко, за да храните бебето. При посещенията при педиатъра ще стане ясно дали ви стига кърмата и от колко точно се нуждае бебчето. Така че преди да се консултирате с педиатъра, за да ви каже дали се налага или не, не давайте на детето добавка под формата на мляко за кърмачета – няма нужда от това, ако ви стига кърмата, така даже само ще намалите продукцията на мляко.

7. Избягвайте биберона-залъгалка – става въпрос за това да не давате биберон-залъгалка на бебето през първите десет дни след раждането, за да може кърменето, продукцията на мляко и режимът да се установят добре. Освен това не забравяйте, че сукането от гърдата и от биберон е различно и е възможно, ако прекалявате с предлагането на биберона-залъгалка, от който млякото изтича по-лесно, то бебчето после може да не суче правилно – ще му бъде и много трудно, защото от гърдата трябва да суче много по-енергично, трябва да полага много по-голямо усилие, за да поеме млякото.

8. Почивайте си достатъчно и се храненето балансирано и здравословно – следвайте една балансирана диета от 2 500 калории дневно и спете достатъчно – използвайте времето докато мъничето спи, за да си починете ефективно, защото така ще сте много по-полезна за него. Вероятно ще имате много безсънни нощи или поне в началото, затова си наваксвайте сън през деня.

9. Потърсете помощ – можете да се консултирате с вашия педиатър или специалист по кърмене, за да ви даде точни напътствия за подходящите пози за кърмене, както и за най-добрата стимулация на притока на мляко.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber