Online School
Регистрирани потребители: 22265
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Няколко съвета за повече мляко

Много майки се оплакват, че кърмата им не стига на бебето и се налага да му дават и мляко за кърмачета като добавка. За да произвеждате достатъчно кърма е необходимо преди всичко спокойствие у увереност, както и следването на няколко препоръки.


1. Сложете бебето на гърдата още през първия час след раждането – това е много важно, защото през първите часове след раждането бебето ще бъде будно и спокойно, което ще улесни първия контакт с кърменето. По-късно вероятно мъничето ще заспи от умора за поне 6 часа и в този период е трудно да го събудите, за да го сложите на гърдата.

2. Кърмете и през деня, и през нощта – това е най-добрата рецепта, за да се произвежда достатъчно кърма. Така през първите седмици след раждането бебето трябва да бъде кърмено 8-10 пъти на денонощие.

3. Уверете се, че бебето суче правилно – едно неправилно сукане е свързано не само с образуването на недостатъчно мляко, но и с други проблеми като появата на рагади по зърната и задържането на мляко в гърдите. За да суче правилно, бебето трябва да бъде в правилна поза, правилото е неговото коремче да бъде обърнато към вашето, така че да не се налага бебето да извърта глава, а да гледа към зърното. За да суче правилно бебето трябва да обхване с уста не само зърното, но и част от ареолата около него, не трябва да се чува мляскане по време на сукането. Вашата поза също не е без значение, трябва да заемете удобна поза със стабилна опора зад гърба ви, в противен случай ще сте напрегната.

4. Приключете с едната гърда, преди да сложите бебето на другата, само така ще сте сигурни, че тя е добре изпразнена. Това е важно за достатъчната продукция на мляко, а също и за това детето да бъде добре нахранено с най-хранителната част от кърмата, тъй като в началото на кърменето бебето кърмата е по-рядка и все едно бебето утолява жаждата си, а после потича кърма, която е по-богата на мазнини и витамини.

5. Кърмете „на поискване” – в началото, през първите няколко седмици, забравете за часовника и режима, а кърмете, когато бебето поиска. Всяко бебе има свой собствен ритъм – някои огладняват на всеки два часа, а други са гладни всеки път през различен интервал. Това е само в началото, за да стимулирате максимално притока на кърма, но не трябва да забравяте, че стомахчето на бебето трябва да почива между храненията поне два часа и половина, а и не винаги бебето плаче от глад.

6. Не предлагайте на бебето шише с биберон и мляко за кърмачета. Ако кърменето започне правилно, ще произвеждате достатъчно мляко, за да храните бебето. При посещенията при педиатъра ще стане ясно дали ви стига кърмата и от колко точно се нуждае бебчето. Така че преди да се консултирате с педиатъра, за да ви каже дали се налага или не, не давайте на детето добавка под формата на мляко за кърмачета – няма нужда от това, ако ви стига кърмата, така даже само ще намалите продукцията на мляко.

7. Избягвайте биберона-залъгалка – става въпрос за това да не давате биберон-залъгалка на бебето през първите десет дни след раждането, за да може кърменето, продукцията на мляко и режимът да се установят добре. Освен това не забравяйте, че сукането от гърдата и от биберон е различно и е възможно, ако прекалявате с предлагането на биберона-залъгалка, от който млякото изтича по-лесно, то бебчето после може да не суче правилно – ще му бъде и много трудно, защото от гърдата трябва да суче много по-енергично, трябва да полага много по-голямо усилие, за да поеме млякото.

8. Почивайте си достатъчно и се храненето балансирано и здравословно – следвайте една балансирана диета от 2 500 калории дневно и спете достатъчно – използвайте времето докато мъничето спи, за да си починете ефективно, защото така ще сте много по-полезна за него. Вероятно ще имате много безсънни нощи или поне в началото, затова си наваксвайте сън през деня.

9. Потърсете помощ – можете да се консултирате с вашия педиатър или специалист по кърмене, за да ви даде точни напътствия за подходящите пози за кърмене, както и за най-добрата стимулация на притока на мляко.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber