Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Имам ли нужда от хранителни добавки през бременността си?

За по-голямата част от хората в добро здраве, една балансирана хранителна диета предлага всички хранителни вещества, необходими за един здравословен живот. През бременността обаче нуждите от някои хранителни вещества стават по-големи и в много случаи вземането на хранителни добавки и витаминни комплекси става наложително.Има няколко хранителни вещества, които се препоръчват на всички бременни, като фолиевата киселина, йодът и витамин D, независимо от обичайните им здравословни хранителни диети. Други пък добавки отговарят на точно определени нужди и трябва да се взимат само и единствено през бременността, ако след определени изследвания се окажат задължителни.

Фолиевата киселина
Препоръчва се да се взима фолиева киселина още от момента, когато жената реши да забременее, тъй като те е жизнено необходима за правилното развитие на бебето през първите седмици на бременността.
Много изследвания доказват, че достатъчното количество фолиева киселина в организма на майката спомага за редуцирането на риска от дефекти на невралната тръба на бебето. Фолиевата киселина спомага за затварянето на невралната тръба на бебето и нейното нормално развитие.
Освен вземането на фолиева киселина като добавка, се препоръчва тя да присъства максимално в хранителната диета на жената. Съдържа се в спанака, зърнените култури и зеления фасул.
Препоръчва се приемът на 400 мкг фолиева киселина на ден преди да забременее жената и през първия триместър на бременността.

Йод
Развитието на мозъка на бебето зависи от отделянето на тиреоидния хормон, в чийто синтез участва йодът. Оттук идва и важността на този минерал, който задължително трябва да присъства в менюто на всяка бременна. Една хранителна диета, в която липсва йод, може да доведе до тиреоидни заболявания при майката, както и носи риск бебето да се роди с хипотиреоидизъм или други мозъчни увреждания.
На ден трябва да се консумират по 200 мкг йод, не само през бременността, но и преди жената да забременее.

Витамин D
Този витамин спомага за абсорбирането на калция и затова е необходим за правилното сформиране на костите. Сред източниците на витамин D са яйцата, по-голямата част от рибите, някои зеленчуци и слънчевата светлина. 90% от витамина, необходим за организма зависи от адекватното ни излагане на слънчевата светлина. Една петнайсетминутна разходка на слънце може да бъде достатъчна за набавянето на необходимото количество витамин D за деня, но като цяло около една трета от жените имат ниски нива на този витамин, което налага вземането на допълнителни добавки.
Специалистите препоръчват 10 мкг витамин D на ден през бременността и по време на кърменето.

Омега 3 мастни киселини
Въпреки че не са крайно задължителни що се отнася до възрастните, някои изследвания показват, че развитието на зрението на бебето и на неговата нервна система се влия добре, ако майката консумира достатъчно омега 3 мастни киселини. Те не се произвеждат от тялото и трябва да бъдат набавяни през храната. Въпреки лошата слава на мазнините за здравословната хранителна диета, мастните киселини имат фундаментално значение за абсорбирането на витамини A, D, E и K.
За бременните и кърмещите жени се препоръчват 200 мкг омега 3 мастни киселини дневно, което предполага консумацията на две порции от по  100-150 гр. сьомга на седмица.

Желязо
Желязото е необходимо за поддържането на добри нива на хемоглобин. При някои жени след кръвен анализ може да има наличие на ниски нива на желязо и да страдат от анемия. Анемията е често срещана по време на бременност, бебето използва част от майчините резерви от желязо. Анемията по време на бременност може да бъде преборена с добавка от желязо, която жената ще приема ежедневно и която задължително трябва да бъде препоръчана от лекар.
Сред храните, съдържащи желязо, са червеното месо, рибата, пилешкото месо, яйцата, спанакът и др.

Витаминни комплекси
Въпреки че нуждите от витамини нарастват през бременността, прекалено големи количества от някои витамини могат да се окажат опасни, поради което трябва да съобразите хранителната си диета, така че да е богата на плодове и зеленчуци, за да не се налага да вземате допълнителни витаминни комплекси.
Това обаче не се отнася за жените, чиято хранителна диета е ограничена, като например вегетарианките или жените, страдащи от диабет.
Трябва да сте наясно, че витаминните комплекси, които са най-подходящи, са тези, специално преназначени за бременни, тъй като съдържат редуцирани дози от витамините, съобразени с тяхното състояние.
Освен това не забравяйте, че витаминните добавки не са заместител на здравословната и балансирана хранителна диета. Естествените храни като плодовете и зеленчуците съдържат и други много важни хранителни вещества, които не се съдържат във витаминните комплекси. В случая докторът ви ще има последната дума за това дали се налага да приемате витаминни добавки или не.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber