Online School
Регистрирани потребители: 22562
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

На Коледа детето също може да придобие нови знания и умения

Светлини, коледни песни, украшения... Коледа наближава, а с нея идват и приготовленията и суетенето около купуването на подаръци. Това са много натоварени, но и вълнуващи дни – украсяваме къщата и елхата, окачваме мигащите лампички, обикаляме за подаръци, приготвяме ястията и т.н.


Това, че празниците са почивни дни не значи, че трябва да ги си почиваме и буквално да ги проспим и да не правим нищо. Точно обратното, трябва да се възползваме от свободното време, за да обърнем внимание на децата и да правим интересни неща, които ще забавляват детето, но и ще стимулират неговите умения и креативност.
Възползвайте се от Коледа, за да научите детето на нови неща
Коледа е най-подходящият момент да покажем на детето колко е ценно да дава, а не само да получава.

Гответе заедно: децата се забавляват експериментирайки с различни материи, миризми и вкусове. Освен това можете чрез готвенето и да дадете един урок по математика използвайки мерните единици и количеството на използваните съставки. Можете и да учите буквите като например направите сладки под формата на буквички, а после заедно ги украсете. Даже със сладките-буквички можете да изписвате и думи и така да упражните и правописа. С тестото детето може да моделира различни фигури, а това ще подейства много добре на неговото въображение и креативност.

Направете картички: тук можете да комбинирате всякакъв тип материали (картон, цветна гланцова хартия, боички, брокат и каквото още се сетите. Освен, че това ще стимулира креативността на детето, ще го научи и на щедрост – да направи нещо и да го даде с желание и от сърце. А Коледа е идеалният момент да дадем урок на детето по даване и получаване. Обяснете на детето, че трябва да бъде благодарно за всяко нещо, което получава и, че не може само да получава, без да дава.

Планирайте театрално представление: семейните сбирки покрай празниците са много подходящ момент да изиграете заедно някоя театрална сценка. Децата обичат да се чувстват център на вниманието, затова им дайте главната роля и се забавлявайте. Само ви трябват стари дрехи и аксесоари, с които да се маскирате, а може и малко гримове, за да се превъплътите съвсем в ролите.

Редете пъзели, играйте с конструктори и различни настолни, образователни игри: пъзелите са игра, която стимулира паметта на детето, дава им проблеми, които детето трябва да реши, развиват пространствената ориентация, логиката, мисленето и умението да свързва нещата едно с друго. За да реди пъзела детето трябва да мисли и да бъде вложи цялото си внимание, което стимулира умението му да се концентрира.

Пейте коледни песни: децата обичат да пеят и музиката има много благотворно влияние над тях.
Нека детето разбере какво точно е Коледа: разкажете му как се празнува тя и в другите страни, припомнете му какви са и традициите в нашата страна.

Четете заедно с детето: има много приказки и истории, свързани с Коледа, които можете да споделите с малчугана. Разглеждайте картинките, представяйте си различните случки, задавайте въпроси на детето, за да се уверите, че е разбрало това, което четете.

Ваканцията не означава, че няма хиляди възможности да се забавлявате заедно цялото семейство и да правите разни неща заедно. С тези предложение и още много, за които вие ще се сетите детето ще развива своята креативност и умения.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber