Online School
Регистрирани потребители: 22319
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

На Коледа детето също може да придобие нови знания и умения

Светлини, коледни песни, украшения... Коледа наближава, а с нея идват и приготовленията и суетенето около купуването на подаръци. Това са много натоварени, но и вълнуващи дни – украсяваме къщата и елхата, окачваме мигащите лампички, обикаляме за подаръци, приготвяме ястията и т.н.


Това, че празниците са почивни дни не значи, че трябва да ги си почиваме и буквално да ги проспим и да не правим нищо. Точно обратното, трябва да се възползваме от свободното време, за да обърнем внимание на децата и да правим интересни неща, които ще забавляват детето, но и ще стимулират неговите умения и креативност.
Възползвайте се от Коледа, за да научите детето на нови неща
Коледа е най-подходящият момент да покажем на детето колко е ценно да дава, а не само да получава.

Гответе заедно: децата се забавляват експериментирайки с различни материи, миризми и вкусове. Освен това можете чрез готвенето и да дадете един урок по математика използвайки мерните единици и количеството на използваните съставки. Можете и да учите буквите като например направите сладки под формата на буквички, а после заедно ги украсете. Даже със сладките-буквички можете да изписвате и думи и така да упражните и правописа. С тестото детето може да моделира различни фигури, а това ще подейства много добре на неговото въображение и креативност.

Направете картички: тук можете да комбинирате всякакъв тип материали (картон, цветна гланцова хартия, боички, брокат и каквото още се сетите. Освен, че това ще стимулира креативността на детето, ще го научи и на щедрост – да направи нещо и да го даде с желание и от сърце. А Коледа е идеалният момент да дадем урок на детето по даване и получаване. Обяснете на детето, че трябва да бъде благодарно за всяко нещо, което получава и, че не може само да получава, без да дава.

Планирайте театрално представление: семейните сбирки покрай празниците са много подходящ момент да изиграете заедно някоя театрална сценка. Децата обичат да се чувстват център на вниманието, затова им дайте главната роля и се забавлявайте. Само ви трябват стари дрехи и аксесоари, с които да се маскирате, а може и малко гримове, за да се превъплътите съвсем в ролите.

Редете пъзели, играйте с конструктори и различни настолни, образователни игри: пъзелите са игра, която стимулира паметта на детето, дава им проблеми, които детето трябва да реши, развиват пространствената ориентация, логиката, мисленето и умението да свързва нещата едно с друго. За да реди пъзела детето трябва да мисли и да бъде вложи цялото си внимание, което стимулира умението му да се концентрира.

Пейте коледни песни: децата обичат да пеят и музиката има много благотворно влияние над тях.
Нека детето разбере какво точно е Коледа: разкажете му как се празнува тя и в другите страни, припомнете му какви са и традициите в нашата страна.

Четете заедно с детето: има много приказки и истории, свързани с Коледа, които можете да споделите с малчугана. Разглеждайте картинките, представяйте си различните случки, задавайте въпроси на детето, за да се уверите, че е разбрало това, което четете.

Ваканцията не означава, че няма хиляди възможности да се забавлявате заедно цялото семейство и да правите разни неща заедно. С тези предложение и още много, за които вие ще се сетите детето ще развива своята креативност и умения.


 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber