Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

В търсене на най-добрия подарък за детето

Отново се задават празници и ние за пореден път сме изправени пред трудната задача да изберем най-добрите подаръци за детето сред милионите възможности на пазара. И купуваме играчките с такова желание и такава надежда да се хареса на детето, а много често детето обръща внимание на подаръка само първите три дни и после той потъва в забрава. И тогава ни обзема чувството, че не само, че не сме уцелили подходящия подарък, но и сме си изхарчили парите напразно, а не сме зарадвали мъника.


Детето пише писмото до Дядо Коледа и ние, които искаме най-доброто за нашите деца, искаме да задоволим желанията му, но в същото време искаме докато играе да получава и стимули, които ще му помогнат да се развива и расте. Затова и си задаваме въпроса: „Как да улучим перфектната играчка, която хем ще се хареса много на детето, хем ще бъде стимул за развитието му”. Една добра играчка е тази, която не дава веднага отговорите на детето, а ще го накара да мисли, да разсъждава и само да стигне до отговора. Затова ето няколко препоръки за това как да изберете най-подходящия подарък за детето си:

1. Не се влияйте от рекламите или поне не само от тях: има играчки, които много се рекламират, но това не значи непременно, че са най-добрите и че детето задължително ще ги хареса. Това не значи да не ги купувате, но купете и още нещо освен това. На пазара има много образователни, креативни и стимулиращи активността на детето игри, които биха привлекли вниманието му.

2. Имайте предвид интересите и хобитата на детето. Всяко дете проявява различни интереси и родителите най-добре познават своя малчуган и ще преценят от какво се нуждае. Въпреки че всяка играчка по някакъв начин предлага нови знания и умения на детето, една и съща играчка не е еднакво ефективна за всяко дете, всичко е според индивидуалните характеристики на малчугана. Затова се вслушайте в детето си и обърнете внимание на това какво харесва, какво го вълнува и т.н.

3. Защо не пробвате да подарите на детето няколко неща, но които са взаимно свързани и поднасят информацията по различен начин – например книга, мултимедия и игра в едно. Когато имаме различни източници на информация по една и съща тема е много вероятно да привлечем вниманието на детето. Освен това всеки един източник стимулира научаването на нови неща от детето по различен начини и тяхната комбинация е много обогатяваща за него.

4. Задайте си необходимите въпроси, за да разберете какво ще научи детето: когато детето играе, научава нови неща, затова играчките трябва да отговарят на няколко въпроса: стимулира ли самоуважението му; обогатява ли някакво умение; стимулира ли движението на детето или фината моторика; научава ли го на нови неща; дава ли му нова информация; поставя ли загадка пред него, която то само трябва да реши; развива ли въображението и креативността му и т.н. Потърсете онези играчки, които ще помогнат на детето да се изразява, да открива света и да твори чрез своето въображение.

5. Подарете на детето и книга: тя е перфектният подарък и тя ще бъде особено обогатяваща за него, ако му четете всеки ден поне по 15 минути. Четенето е една игра за детето, в която родителите могат да направят много за него – детето обогатява речника си, учи се да слуша и да разбира текст и после да го разказва и т.н. Изградете навика за четене у детето и ще видите колко много ще се забавлява то.

6. Коледа не е единственото време през годината, когато се купуват подаръци – по-добре му купувайте редовно, но по малко, отколкото на Коледа да похарчите цяло състояние и да му скупчите безброй подаръци, за да не знае кой да хване по-напред. Така или иначе детето ще получи много подаръци от баби и дядовци, от приятели, от лели и т.н. и няма да можете да избегнете скупчването на прекалено много наведнъж, но пък можете да приберете някои от тях и да ги давате постепенно на детето.

7. Изберете подаръци според своите финансови възможности и това какви ценности искате да покажете на детето – оказва се, че на Коледа харчим най-много пари, а не се замисляме, че претрупването на детето не го научава на елементарни ценности. Затова не се отчайвайте, че сега заради кризата нямате възможност да купите най-скъпите неща. Има много варианти, които са качествени и на приемливи цени.

8. Уверете се, че играчката, книгата или играта, които купите са подходящи за възрастта на детето. Вие сами ще прецените какво е подходящо според развитието на детето, защото има и деца, които са по-напреднали за възрастта си и можем да им купим и нещо, предназначено за малко по-големи.

9. Посъветвайте се и с други родители, свои приятели и познати, а защо не и с възпитателите в детската градина.

10. Отидете в магазини, където има образователни игри и там можете да получите съвет за това кои са най-подходящи за дете на тази възраст.
Не забравяйте, че чрез играта и стимулацията, децата повишават своите възможности. Играта стимулира умението на детето да решава проблеми, да мисли логично, стимулира неговата креативност, активира паметта и играе важна роля за социализацията на детето. Играта е от жизнено значение за правилното развитие на детето и дори за по-нататъшния му живот като възрастен.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber