Online School
Регистрирани потребители: 22558
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Как да стимулираме индивидуалността на детето?

Как решихте да организирате арт ателиетата ДеСтил ?

Добрин: Събрахме се в работата си към Местната комисия за борба с противообществени прояви, към община Връбница. Моделът, по който работихме там беше френски, включваше съвместна дейност на арт педагог и психолог. Ние го адаптирахме към българските условия и постигнахме много добри резултати. Това ни мотивира да приложим тази форма на работа в подобни групи, които да бъдат по-общодостъпни.

Какво представлява самият метод?

Лили: Арт ателиетата носят идеята за едно „защитено пространство”, в което детето може да изяви и изрази себе си, не е час по рисуване, не е и терапия, а е място, в което чрез изкуството децата да могат да поработят върху емоциите си, да разпознават собствените си чувства, да се поставят на мястото на някой друг, да реагират в различни ситуации. Съвместната работа на екипа е много важна. Работата на арт педагога е да подпомогне детето и да го подтикне към индивидуалната изява, така че то да изрази свободно себе си и индивидуалността си. Работата на психолога е да наблюдава груповата динамика и да съблюдава да се запази балансът, за да се стигне до това, всяко дете да изрази себе си, без да се притеснява от другите или, че ще сгреши.
Добрин: Обикновено детето си поставя някакви рамки и иска да бъде харесвано, а за да бъде харесано, то търси одобрение и оценка. Ние се опитваме да го освободим от това, за да може да изрази себе си, без да се притенява, че след това ще бъде оценено. 
Лили: Децата търсят оценка и очакват да я получат от големите – учители, родители, по този начин те формират своето мнение за продукта на труда си. Нашата цел е децата да развият индивидулна сигурност в собствените способности.  Тук няма деца с талант или деца без талант. Важен е процесът. Точно затова, всичко направено в ателиетата си остава там и е своеобразно защитено от вуншни коментари. 

Какви са техниките и материалите, които използвате в работата си в ателиетата?

Добрин: Материалите и техниките са много разнообразни, преценяваме ги спрямо конкретната група. Имаме различни ателиета, в които чрез различни форми на изкуството постигаме целта си. Едно от ателиетата е за рисуване, апликиране и моделиране,  в друго децата имат възможност да работят с различни естествени материали и да изработват бижута и маски. Чувстото за ритъм и усет към музиката и танца пък се развива в трето, отделно ателие.  Много интересно е ателието „Приказки, герои, костюми”, в което децата изработват костюми, влизат в роли и разиграват известни приказни сюжети, като едновременно с това се учат и на добродетелите на любимите си герои и как да ги прилагат в живота си на практика.

Каква е целта на арт ателиетата и може ли да говорим за резултат?

Лили: Говорим за социален опит. В случая различни форми на изобразително изкуство са формата, средството, а целта е да се постигне самостоятелност, емпатийност, увереност в собствените умения и резултатите от тях (продукта на собствените усилия) и най-после изграждането на силни, индивидуални личности, които са наясно със себе си и с желанията си и са подготвени за различни житейски ситуации. За мен добрият резултат от свършената работа е когато след няколко месеца, детето стане по-освободено в общуването си, по-свободно се изразява, по-мотивиранo е и с малко повече самочувствие и самоувереност реагира в ситуация.

 

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber