Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Пълзенето стимулира неговото развитие и интелигентност

Лазенето си е една автономност на четири крака.

Да се научи да лази или да се катери докато се изправи и започне да ходи изисква развитието на серия от умения, които помагат на бебето да контролира тялото си, да опознава заобикалящото го и да развива своята интелигентност. Затова не го лишавайте от това удоволствие, а се впуснете и вие като него в „изследване” на непознатия за него свят, който го заобикаля.


Повече лазене=повече стимулация

Много специалисти по темата са на мнение, че лазенето е един специфичен етап от двигателното развитие, през който би трябвало да премине всяко дете естествено като се избягва прекалената стимулация и натиска от страна на родителите детето да го прави насилствено. Трябва да предоставим на бебето достатъчно безопасно пространство и удобни дрехи, които не пречат на свободното движение, за да може мъничето самичко да открива нещата, които го заобикалят – давайте му възможност да играе на пода, давайте му интересни играчки, играйте заедно с него. Стимулирайте движението, но според индивидуалните възможности на вашето бебе и без да го насилвате да заема пози и да прави движения, за които още не е готово – когато е готово то самичко ще открие тези движения.
Бебето, което е лазило ще се научи по естествен път да сяда самичко. Някои смятат, че на 5 месеца не е толкова необходимо бебето да може да седи, колкото на около 9, когато вече умее да лази, защото когато лази, то трябва да заема и седнало положение, за да може да разшири своите умения за манипулация и вече да се интересува не само от лапане на разни предмети – сега интересът му трябва да е насочен към дърпане, изваждане, отваряне и затваряне на различни предмети.

Добро за неговата интелигентност

Пълзенето помага на мъничето да се придвижва, експериментирайки с различни материи – паркет, килим и т.н., нови предмети и му предлага различни ъгли и перспективи. Движейки се бебето ще получи нова информация, която ще възприеме чрез сетивата си, а свободата на движението му ще събуди неговата интелигентност, тъй като ще го изправи пред първите проблеми, които ще трябва да решава самичко: как да премине между двата стола, как да се покатери на табуретката и т.н.

Лазещият мъник умее да се пази по-добре

Освен, че пълзенето подпомага развитието на мускулния тонус, то позволява на детето да упражнява рефлексите си за падане и това ще му спести доста недоразумения, когато проходи. Щом мозъкът на бебето възприеме и развие умението да лази, то ще реагира бързо на нови и неочаквани ситуации – като това да лази на зиг-заг между столовете, без да се удря и да пада. Контролът над лазенето, който в началото ще изисква цялото внимание на детето, с практиката ще се превърне в един автоматичен контрол. По този начин бебето ще освободи мозъка си от това и ще обръща внимание на други стимули, като например това да търси някаква играчка, как играят другите деца около него. Грешките, които допуска мъничето ще му помогнат да преценява по-точно движенията си в по-късен етап. А паданията на мъничето няма как да ги избегнем, те ще се случват, но не се тревожете, защото децата имат повишен инстинкт за самосъхранение, пък и падането по време на лазенето не би имало лоши последствия. Затова оставете бебето да се учи, защото това ще му помогне да избегне други по-сериозни опасности, когато започне да ходи.


Цената на автономността
С пълзенето бебчето ще си извоюва физическата независимост от мама – която сега ще трябва да се заеме с щателното обезопасяване на дома. Детето ще започне да се чувства и емоционално по-свободно, вече няма да има нужда вие да му давате нещата, които привличат вниманието му. Вярно сега ще имате дори повече работа от преди, защото постоянно трябва да внимавате и да не изпускате мъничето от поглед дори за секунда, но пък е радващо, че то ще бъде по-активно и инициативно. Не забравяйте, че все пак трябва да ограничите радиуса на действие на лазещото бебче – достатъчно обширно място, безопасно и без достъп до опасни предмети, контакти и др.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber