Online School
Регистрирани потребители: 22687
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Някои факти за храненето на бебето до 1 годинка

Сигурно едно от най-големите безпокойства на родителите е да съумеят да хранят правилно бебето си. Около тази тема изникват множество въпроси и съмнения: кога да захраним бебето, кое се въвежда първо, какво количество трябва да изяжда и т.н.


От 0 до 4 месеца
Изключителното кърмене е, без съмнение, най-доброто хранене за бебето през първите месеци.
Особено през първата седмица бебето почти или изцяло се храни на поискване, като кърменията са между 7 и 10 за едно денонощие. В този период е препоръчително бебето да се храни веднага щом даде знак, че е гладно, независимо дали са минали 2,5 часа между храненията или не са.
Така в последствие, когато бебето установи своя режим, в началото на втората до около четвъртата седмица кърменията стават от 6 до 8 максимум. А след четвъртата седмица до около третия месец са между 5 и 6 кърмения на денонощие.
Колкото до продължителността на кърменето, то обикновено трае между 10 и 15 минути на всяка гърда. Когато мине това време гърдата остава празна. Когато премествате бебето от едната гърда на другата, го сложете първо да се оригне.

След 5-ия месец
След четвъртия-петия месец се препоръчва въвеждането на безглутеновите каши. Това е първата, различна от мляко, храна за бебето, която се въвежда в неговата хранителна диета. Кашите имат добра енергийна стойност заради това, че имат сравнително високо съдържание на въглехидрати. Те също съдържат протеини, минерали и витамини, както и мастни киселини.
Всички каши са частично хидролизирани, което се отразява добре на храносмилането, което при бебето още не е добре развито, което се дължи и на лесната им разтворимост във вода или мляко.
В този период (5 месеца) бебето е вече на 4 кърмения и едно хранене с безглутенова каша+адаптирано мляко. Обикновено последното вечерно хранене е с каша, за да може мъничето да се засити добре и да спи през цялата нощ, без да се буди гладно.

На 6 месеца
Когато бебето навърши 6 месеца се препоръчва да започнете неговото захранване, ако, разбира се, не сте го започнали след четвъртия месец с кашите. Можете да започнете с плодови каши или пюрета, като за първите, различни от мляко, храни се препоръчват ябълките, крушите и бананите. Заедно с това можете да давате и сокче от ябълка или морков. Препоръчваното количество пюре или каша е 200-220 гр. Като отначало започвате да захранвате мъничето с един вид пюре и с една-две лъжички, като постепенно всеки ден увеличавате дозата докато достигнете препоръчваното за възрастта количество.
Обикновено първо се замества следобедната закуска, тъй като все пак започвате с плодови пюрета и каши, а не с месни или зеленчукови, които са подходящи за обяд.
Не е изключено да започнете захранването и със зеленчуково пюре, като вместо следобедната закуска, с него ще заместите обедното хранене.
За да предпазите бебето от анемия, започнете през този месец да му давате жълтък. Отначало му давайте по 1/4 1-3 пъти седмично докато достигнете до 1 жълтък през ден. Жълтъкът се дава на бебето в зеленчуковото безмесно пюре.

На тази възраст храненето изглежда така:

Закуска: кърма или адаптирано мляко
Обяд: кърма или адаптирано мляко
Следобедна закуска: плодова каша или плодово пюре
Вечеря: безглутенова зърнена каша

На 7 месеца
На тази възраст се въвеждат първите зеленчуци, ако вече не сте го направили в шестия месец. Добре е да ги въвеждаме постепенно и да чакаме най-малко една седмица между всеки нов зеленчук. Най-подходящите зеленчуци като за начало са моркови, картофи и грах.
Също така на тази възраст се препоръчва и въвеждането на бялото и червеното месо (пилешко и телешко). Първо се започва с бялото месо – пилешко или пуешко. След две седмици може да се въведе и телешкото месо. Ако ще го приготвяте у дома, месото трябва да е варено или задушено и съответно да бъде смляно много добре. Най-подходящи обаче си остават готовите пюрета, най-малкото защото поради вида и консистенцията им бебето по-лесно ще ги усвоява и преглъща.
Другото ново нещо през този месец е и въвеждането на глутеновите каши.

Ето как изглежда храненето на бебето през този месец:

Закуска: кърма, адаптирано мляко или зърнена каша
Обяд: зеленчуково-месно пюре с пилешко, пуешко или телешко или зеленчуково безмесно пюре с жълтък
Следобедна закуска: плодова каша или плодово пюре
Вечеря: кърма, адаптирано мляко или зърнена каша
За закуска вече можете да давате на бебето и попара със сирене – чай (обикновено се използва шипков)+сухар+масло+сирене.

На 8-9 месеца
Храненето на тази възраст прилича много на това през предния месец. Единствената разлика е въвеждането на бяла риба към края на осмия месец или в началото на деветия. В началото се дава на бебето веднъж седмично под формата на порция от 30-40 гр., прибавена в зеленчуковото пюре. Към края на деветия месец вече можете да давате риба два пъти седмично като захраните бебето и с готово пюре, съдържащо риба.

Закуска: кърма, попара или зърнена каша
Обяд: месно-зеленчуково пюре и малко кисело мляко за десерт
Следобедна закуска: плодова каша или плодово пюре с бисквита
Вечеря: кърма или зърнена каша

На 10 месеца
Закуска: кърма, попара или зърнена каша
Обяд: месно-зеленчуково пюре или зеленчуково пюре с жълтък. Кисело мляко за десерт
Следобедна закуска: плодова каша с бисквити или сухар, плодово пюре с бисквити
Вечеря: кърма или зърнена каша

На 11-12 месеца
През този месец можете да въведете бобените растения, с които хранителната диета на бебето ще се обогати с достатъчно количество протеини. Тяхното въвеждане трябва да е много внимателно и отново постепенно, на малки порции, в началото 1-2 пъти седмично е напълно достатъчно, за да не се натоварва храносмилателната система на бебето.

Какво става след годинката?

- Детето трябва да мине постепенно на обща храна, което трябва да бъде на късчета, а не смляна, за да се приучва да дъвче.

- Детето трябва да се приспособява към нови вкусове и храни.

- Предлагайте му плодовете също на парченца, а не под формата на пюре.

- Започнете малко по малко да му давате от вашата храна – меки храни, лесни за дъвкане.

- Прясното мляко също може да се започне от сега, а можете да изчакате и още няколко месеца.

- Можете да продължите да давате кърма на детето сутрин на закуска заедно с други храни или вечер, след като се навечеря.


 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber