Online School
Регистрирани потребители: 22537
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Отит

Отитът представлява възпаление на ухото – остро или хронично, като под остър отит разбираме основно възпаление на средното ухо, което включва тъпанчевата мембрана и кухината зад нея, съдържаща слуховите костици, както и евстахиевата тръба. Чести са също и така наречените външни отити, представляващи възпаление на кожата на канала, най-често със засягане на повърхностния епидермален слой на тъпанчето.Най-честата причина е вирусна инфекция, по-рядко засягаща само ухото, обикновено се касае за обща вирусна инфекция на горните дихателни пътища. В много редки случаи се наблюдават и първично бактериални отити/гнойни отити, най-вече след гнойно възпаление в носа и/или гърлото. В редки случаи отит може да възникне и след механична травма и нарушаване на целостта на тъпанчето.

При външните отити клиничната картина е драматична - със силна болка и значително стесняване на ушния канал. В близките денонощия може да се развие и увеличение на регионерните лимфни възли – възлите, разположени на шията и около ухото, болки в главата и фебрилитет. Тук причината е основно замърсяване (от къпане в басейни, море и т.н.)  и/или  травма на кожата от прекалено почистване на ушния канал.

Важно е родителите да знаят, че в ушния канал не се бърка с клечки за уши – те са само за почистване на входа на канала.

От хроничните отити най-често срещан при децата е хроничният серозен отит. При него основен симптом е влошеният слух, което първи забелязват родителите. Това е коварно състояние, защото често пъти се изчаква много дълго време – месеци наред – докато се потърси лекарски съвет. Това може да доведе до промени в средното ухо от типа на срастванията, което води до трайно намаляване на слуха. 
Друга опасност е неоткритият навреме серозен отит при много лека вирусна инфекция, много бързо да се развие в гноен отит със спукване на тъпанчето.
Основният симптом е дискомфорт и болка в ухото – в различните възрасти различно проявена: бебетата дърпат ушите и изплакват силно. По-големите деца сами съобщават за болката. Скоро след тези белези най-често има и повишаване на температурата. Обикновено има и предхождащо затруднено носно дишане – обикновено един до три дни. Ако не се потърси лекарска помощ навреме, заболяването бързо прогресира, влошава се и общото състояние на детето. 

Диагнозата се поставя чрез преглед в УНГ кабинет.
Лечението е според вида на отита, но се назначава единствено и само от специалист УНГ болести, съобразно конкретния случай:
• острото негнойно възпаление се лекува със симптоматични и локални средства – капки за нос, капки за уши, по преценка с или без антибиотик. Огромен положителен ефект има навременното пукване на тъпанчето от лекар – т.нар. парацентеза
• острото гнойно възпаление – същото с включена антиобиотична терапия
• външният отит – локални средства и антибиотик
• хроничен серозен отит – хирургично лечение + медикаменти за носа и антихистаминови препарати, ако не помогне, се поставят т.нар „макарички”. Задължително е и пълно излекуване на промените в носната лигавица, обуславящи затруднен дренаж и вентилация на ухото през евстахиевата тръба, оценка на състоянието на аденоидните вегетации или т.нар. „трета сливица”, често едноетапно хирургично се отстранява трета сливица и се поставят макарички. 
Често повтарящите се остри отити могат да доведат до хроничен отит, с трайна перфорация на тъпанчето и намаление на слуха. При хроничните отити също най-сериозното усложнение е трайно влошаване на слуха, в следствие на адхезии (сраствания) на тъканите в средното ухо.
Профилактиката се свежда основно до навременно започване на лечението на всякакъв вид възпалителни процеси на носа, гърлото и ухото, колкото и безобидни да ни се струват в началото. Да не се допуска продължително затруднено носно дишане при децата. Контролиране на състоянието на аденоидните вегетации.


Д-р Галя Георгиева
Специалист УНГ
МБАЛ „Токуда Болница София”

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber