Online School
Регистрирани потребители: 22281
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Отит

Отитът представлява възпаление на ухото – остро или хронично, като под остър отит разбираме основно възпаление на средното ухо, което включва тъпанчевата мембрана и кухината зад нея, съдържаща слуховите костици, както и евстахиевата тръба. Чести са също и така наречените външни отити, представляващи възпаление на кожата на канала, най-често със засягане на повърхностния епидермален слой на тъпанчето.Най-честата причина е вирусна инфекция, по-рядко засягаща само ухото, обикновено се касае за обща вирусна инфекция на горните дихателни пътища. В много редки случаи се наблюдават и първично бактериални отити/гнойни отити, най-вече след гнойно възпаление в носа и/или гърлото. В редки случаи отит може да възникне и след механична травма и нарушаване на целостта на тъпанчето.

При външните отити клиничната картина е драматична - със силна болка и значително стесняване на ушния канал. В близките денонощия може да се развие и увеличение на регионерните лимфни възли – възлите, разположени на шията и около ухото, болки в главата и фебрилитет. Тук причината е основно замърсяване (от къпане в басейни, море и т.н.)  и/или  травма на кожата от прекалено почистване на ушния канал.

Важно е родителите да знаят, че в ушния канал не се бърка с клечки за уши – те са само за почистване на входа на канала.

От хроничните отити най-често срещан при децата е хроничният серозен отит. При него основен симптом е влошеният слух, което първи забелязват родителите. Това е коварно състояние, защото често пъти се изчаква много дълго време – месеци наред – докато се потърси лекарски съвет. Това може да доведе до промени в средното ухо от типа на срастванията, което води до трайно намаляване на слуха. 
Друга опасност е неоткритият навреме серозен отит при много лека вирусна инфекция, много бързо да се развие в гноен отит със спукване на тъпанчето.
Основният симптом е дискомфорт и болка в ухото – в различните възрасти различно проявена: бебетата дърпат ушите и изплакват силно. По-големите деца сами съобщават за болката. Скоро след тези белези най-често има и повишаване на температурата. Обикновено има и предхождащо затруднено носно дишане – обикновено един до три дни. Ако не се потърси лекарска помощ навреме, заболяването бързо прогресира, влошава се и общото състояние на детето. 

Диагнозата се поставя чрез преглед в УНГ кабинет.
Лечението е според вида на отита, но се назначава единствено и само от специалист УНГ болести, съобразно конкретния случай:
• острото негнойно възпаление се лекува със симптоматични и локални средства – капки за нос, капки за уши, по преценка с или без антибиотик. Огромен положителен ефект има навременното пукване на тъпанчето от лекар – т.нар. парацентеза
• острото гнойно възпаление – същото с включена антиобиотична терапия
• външният отит – локални средства и антибиотик
• хроничен серозен отит – хирургично лечение + медикаменти за носа и антихистаминови препарати, ако не помогне, се поставят т.нар „макарички”. Задължително е и пълно излекуване на промените в носната лигавица, обуславящи затруднен дренаж и вентилация на ухото през евстахиевата тръба, оценка на състоянието на аденоидните вегетации или т.нар. „трета сливица”, често едноетапно хирургично се отстранява трета сливица и се поставят макарички. 
Често повтарящите се остри отити могат да доведат до хроничен отит, с трайна перфорация на тъпанчето и намаление на слуха. При хроничните отити също най-сериозното усложнение е трайно влошаване на слуха, в следствие на адхезии (сраствания) на тъканите в средното ухо.
Профилактиката се свежда основно до навременно започване на лечението на всякакъв вид възпалителни процеси на носа, гърлото и ухото, колкото и безобидни да ни се струват в началото. Да не се допуска продължително затруднено носно дишане при децата. Контролиране на състоянието на аденоидните вегетации.


Д-р Галя Георгиева
Специалист УНГ
МБАЛ „Токуда Болница София”

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber