Online School
Регистрирани потребители: 22560
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Плаче, когато излизам

Всички деца преминават през един определен период, в който буквално са закачени за полата на мама и я следват навсякъде, дори до банята. Тогава мъниците не се разделят от мама нито за секунда, затова всеки път, когато тя излиза, плачат, ядосват се и крещят от ярост.Бебетата са много весели и социални до към деветия-десетия месец, но след тази възраст, те чувстват тъга и безпокойство, ако са разделени от майка си и стават намръщени и плахи пред непознати хора, като не искат да стоят с никой друг, освен с майка си. Това е защото бебетата все още нямат никаква представа за времето и мислят, че щом нещо не е пред очите им, значи няма да го видят повече, защото е изчезнало.
Този етап обикновено продължава до към тригодишна възраст, но колкото повече контакти има детето и с други хора, толкова по-лесна ще му бъде раздялата с мама на вратата на детската градина или когато мама отива на работа, а то остава у дома с баба и дядо или с детегледачката.
За децата, които не ходят на детска градина или на ясла и, които прекарват целия ден само с мама, е дори по-зле, когато трябва да останат с друг човек, дори с баща си. Плачат, тръшкат се, държат се за майка си с всичка сила, крещят – почти невъзможно е да тръгне където и да е. Със сигурност обаче решението не е да не ходите на работа и да не излизате и да прекарвате по 24 часа с детето, а постепенно да започнете да го свиквате да се дели от вас и да остава и с други хора.
Какво можете да направите?
Ако детето ви плаче безутешно и се тръшка всеки път, когато се опитате да го оставите на някой, със сигурност ще ви мине през ума мисълта просто да не го оставяте никога вече, но така само ще влошите ситуацията. Това трябва да постигнете постепенно и с търпение, за да може детето да свикне да се отделя от вас, нещо неизбежно в живота му занапред.
- Не се обвинявайте за неговото „страдание” – това е един етап от развитието, през който минават по-голямата част от децата. Също не си мислете, че ще бъде така винаги, един ден изведнъж ще забележите как детето ще стане самостоятелно и самичко ще се отдръпне от вас и ще бъде очаровано от срещите и запознанствата с нови хора.
- Трябва да се опитате всеки ден детето да прекарва малко време с някой близък човек от вашето обкръжение.
- Не само трябва да свикне и с други хора, но трябва да може да прекарва времето си и самичко без вашето присъствие в стаята. Оставяйте го да си играе самичко в стаята си, а вие бъдете наблизо, ако заплаче. В началото ще мрънка, че ви няма до него, но после ще започне постепенно да се забавлява самичко с играчките си и дори няма да ви забелязва.
- Започнете да го оставяте на някого за кратки периоди от време, като задължително му казвайте къде отивате и, че скоро ще се върнете.
- Тръгнете с усмивка, нека детето не ви вижда разтревожена и тъжна заради това, че то плаче. И най-важното – не се връщайте. Дори и да го чуете, че плаче, тръгнете и не удължавайте излишно времето за сбогуване, все пак не го оставяте сам само и няма нищо да му стане.
- Установете граници – детето трябва да разбере, че имате и личен и социален живот и има моменти, в които не можете да сте заедно. Просто има места, на които не може да ви придружава и трябва да е наясно кое може и кое не може.
- Не излизайте скришом, без да ви види и не го лъжете, казвайки му, че се връщате веднага, ако няма да можете да го спазите. С това само ще предизвикате недоверия у детето ви към вас.
Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber