Online School
Регистрирани потребители: 22295
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Някои въпроси, свързани с атопичния дерматит

Атопичният дерматит (АД) е едно от заболяванията на кожата, които се срещат най-често при малките деца и засягат качеството на живот на малките деца и техните семейства.На каква възраст се проявява обикновено?
Обикновено атопичният дерматит се появява преди шестия месец и се подобрява значително в 80% от случаите преди юношеството.
Как се разпознава?
Кожата е много суха, лющи се и има червеникави ранички.
Защо при някои деца се появява АД?
Основните причини са наследствени и някои фактори на средата. Ако един от родителите има атопитен дерматит, рискът детето да го наследи е около 50%, а рискът се увеличава значително, ако и двамата родители го имат. АД проявява различни патологии като екзема, астма и риноконюнктивит. Влошава се, когато влезе в контакт с дразнители като вълна, драстични промени с температурите и т.н.
Къде се появява?
При бебето най-често по коленете, челото и брадичката. При децата: във вътрешната част на лактите, зад коленете – на свивката на крака, по дланите, врата и т.н. При възрастните – по лицето, лактите и дланите.
Дерматитът ще изчезне ли, когато порасне?
След седемгодишна възраст, при около 80% от децата АД изчезва. Въпреки че те винаги ще имат кожа, предразположена към изсушаване и раздразнение. В юношеството може да се проявява в периоди на силен стрес.
Едно дете с АД трябва ли да се консултира с психолог?
Атопичният дерматит не е психологическо заболяване, въпреки че в зависимост от сериозността на патологията и нейното влияние на качеството на живот на детето може, в някои случаи да доведе до нуждата от психологическа помощ.
Трябва ли да се каже на всички, приближени на детето, че то има АД?
Да, и особено на учителката в детската градина или в училище, за да може да вземе необходимите мерки, като например да сложи детето да седи далече от радиатора, да не ходи прекалено наоблечено и т.н.
Детето с атопичен дерматит може ли да плува в басейн или в морето?
Едно дете с АД винаги трябва да бъде под лекарско наблюдение и да спазва неговите препоръки. Ако няма забрана от лекаря, детето може да плува, въпреки че хлорът в басейна и солта в морето могат да раздразнят кожата му, поради което се препоръчва след къпането да се подсуши много добре кожата на детето, но без да я търкате с хавлията и после да мажете цялото му тяло с хидратиращ крем или лосион. Има и специални кремове, които служат като бариера и се нанасят преди плуването и защитават кожата от раздразнения.
Могат ли да спортуват децата с АД?
Да, но за да избегнат раздразнения след спортуването, трябва добре да подсушават кожата си, без да я търкат и да обличат чисти и сухи дрехи след това.
Слънцето отразява ли се добре на АД?
Въпреки че екземата се подобрява през летния сезон, се препоръчват някои превантивни мерки: детето да стои на сянка, ако се налага и с някаква лека памучна ризка, да си слага шапка и да се нанася слънцезащитен крем с висок защитен фактор. Консултирайте се с дерматолог относно излагането на слънце и следвайте стриктно неговите препоръки.
Децата с АД могат ли да имат домашен любимец?
Могат да имат домашен любимец, но не и той да спи с тях в леглото им или изобщо животинката да лежи по меката мебел или някъде, където и детето ще легне. У дома трябва да се поддържа безупречна хигиена. Преди да вземете животинка на детето си, консултирайте се с лекаря му.
Има ли храни, които могат да обострят атопичния дерматит?
Да, някои храни могат да обострят АД и да предизвикат раздразнение. Основните дразнители сред храните са: прясно краве мляко, яйца, фъстъци, риба, киви.
АД заразен ли е?
Не, атопичният дерматит не е заразен. Децата с АД трябва да продължат с нормалния си начин на живот и да играят свободно с други деца.

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Здрави детски зъбки
Maichinstvo - abonament
GOO

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber