Online School
Регистрирани потребители: 22803
DETETO.info
Вход
Регистрирай се!   Забравена парола?
Търси
DETETO.info
Бременност Бебето от 0 до 12 месеца Детето от 1 до 3 години

Полезна информация

Инициативи

Конкурси

Facebook
 

Някои въпроси, свързани с атопичния дерматит

Атопичният дерматит (АД) е едно от заболяванията на кожата, които се срещат най-често при малките деца и засягат качеството на живот на малките деца и техните семейства.На каква възраст се проявява обикновено?
Обикновено атопичният дерматит се появява преди шестия месец и се подобрява значително в 80% от случаите преди юношеството.
Как се разпознава?
Кожата е много суха, лющи се и има червеникави ранички.
Защо при някои деца се появява АД?
Основните причини са наследствени и някои фактори на средата. Ако един от родителите има атопитен дерматит, рискът детето да го наследи е около 50%, а рискът се увеличава значително, ако и двамата родители го имат. АД проявява различни патологии като екзема, астма и риноконюнктивит. Влошава се, когато влезе в контакт с дразнители като вълна, драстични промени с температурите и т.н.
Къде се появява?
При бебето най-често по коленете, челото и брадичката. При децата: във вътрешната част на лактите, зад коленете – на свивката на крака, по дланите, врата и т.н. При възрастните – по лицето, лактите и дланите.
Дерматитът ще изчезне ли, когато порасне?
След седемгодишна възраст, при около 80% от децата АД изчезва. Въпреки че те винаги ще имат кожа, предразположена към изсушаване и раздразнение. В юношеството може да се проявява в периоди на силен стрес.
Едно дете с АД трябва ли да се консултира с психолог?
Атопичният дерматит не е психологическо заболяване, въпреки че в зависимост от сериозността на патологията и нейното влияние на качеството на живот на детето може, в някои случаи да доведе до нуждата от психологическа помощ.
Трябва ли да се каже на всички, приближени на детето, че то има АД?
Да, и особено на учителката в детската градина или в училище, за да може да вземе необходимите мерки, като например да сложи детето да седи далече от радиатора, да не ходи прекалено наоблечено и т.н.
Детето с атопичен дерматит може ли да плува в басейн или в морето?
Едно дете с АД винаги трябва да бъде под лекарско наблюдение и да спазва неговите препоръки. Ако няма забрана от лекаря, детето може да плува, въпреки че хлорът в басейна и солта в морето могат да раздразнят кожата му, поради което се препоръчва след къпането да се подсуши много добре кожата на детето, но без да я търкате с хавлията и после да мажете цялото му тяло с хидратиращ крем или лосион. Има и специални кремове, които служат като бариера и се нанасят преди плуването и защитават кожата от раздразнения.
Могат ли да спортуват децата с АД?
Да, но за да избегнат раздразнения след спортуването, трябва добре да подсушават кожата си, без да я търкат и да обличат чисти и сухи дрехи след това.
Слънцето отразява ли се добре на АД?
Въпреки че екземата се подобрява през летния сезон, се препоръчват някои превантивни мерки: детето да стои на сянка, ако се налага и с някаква лека памучна ризка, да си слага шапка и да се нанася слънцезащитен крем с висок защитен фактор. Консултирайте се с дерматолог относно излагането на слънце и следвайте стриктно неговите препоръки.
Децата с АД могат ли да имат домашен любимец?
Могат да имат домашен любимец, но не и той да спи с тях в леглото им или изобщо животинката да лежи по меката мебел или някъде, където и детето ще легне. У дома трябва да се поддържа безупречна хигиена. Преди да вземете животинка на детето си, консултирайте се с лекаря му.
Има ли храни, които могат да обострят атопичния дерматит?
Да, някои храни могат да обострят АД и да предизвикат раздразнение. Основните дразнители сред храните са: прясно краве мляко, яйца, фъстъци, риба, киви.
АД заразен ли е?
Не, атопичният дерматит не е заразен. Децата с АД трябва да продължат с нормалния си начин на живот и да играят свободно с други деца.

 


Изпрати на e-mail  Изпрати на e-mail     Разпечатай  Разпечатай

Коментари

Няма добавени коментари за тази статия
 
infoguide
Архивни броеве
maichinstvo
Архивни броеве
Myki 10
DEVIN

ТОП Видео

Всички

Училище за РОДИТЕЛИ

Добави Изтрий

Анкета

Имаше ли Вашето бебе крусти?

Гласувай Резултати
      WebDesignBG   
Следвайте Списание Майчинство във Viber